В Перник трескаво се готвят за "Сурва 2018"

В града очакват рекорден брой участници от 7 държави
12 яну 2018 14:00, Анисия Иванова
9

В Перник кипи трескава подготовка за 27-ия Международен фестивал на маскарадните игри - "Сурва 2018". Очакванията тази година са да има рекорден брой участници и официални лица от 7 държави.

Една от най-старите сурвакарски групи е от град Батановци. Тя се състои от над 180 души. Най-малкият ѝ член е на година и 8 месеца, а най-възрастният е на 80 години.

"Костюмите са изработени изцяло от животински материали. Всеки сам изработва костюма си вкъщи, всеки костюм е уникален", каза водачът на групата Радослав Петров пред Bulgaria ON AIR.

Утре е местната Сурва в Батановци, а от 18 часа на площада ще бъдат извършени различни ритуали. На 14 януари сутринта кукерите започват да обикалят всяка къща в града. Домакините по традиция ги посрещат са пача, баница, вино и ракия за здраве и берекет.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
гошко умното преди 5 години
До Гошо...Тъпотозлото ще прогониш с начина си на живот и начина на мислене...здравето ти също е резултат от това. Звонци, чалга, пияни *** и миризма на пръч няма да свършат тая работа
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най обикновени езически суеверия и грозна селения омешана с мешана скара. На нас ни дай простотии и кебапчета.
8
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Утре в събота са на симитлийския стадион. Кметът са Симитли ше черпи безплатно.
7
3
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Благодаря за поканата,призовавам всеки който цени родните традиции,да посети изворите от където те...бликат и се наслади на неподправената народна енергия и творчески дух.
6
3
 
6
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Много е хубаво. Препоръчвам го на всеки.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заповядай да ги видиш на самият ден по пернишките села!!Няма да съжаляваш ...!:-) :-)
4
3
 
8
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Гледал съм групите от пернишко,на Кикерландия в Ямбол миналата година и за това някои населени места са ми убягнали,но впечатленията са ми повече от чудесни.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малко си объркал селата Гошко!:-) :-) Горна и Долна Секирна!Иначе утре,следобяд,ще има голям купон в Елов дол...Ч.Н.Г.!:-)
2
4
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Кукерските игри идват от дълбока древност,от времето на траките.Те гонят злото и ни зареждат с положителна енергия за цяла година.Големите и малки хлопки като зазвънят,те обливат с космическа благодат.Кукерството в Пернишко е традиция и...религия,почитано от мало и голямо.Гледал съм кукери от Голяма Секирна,Мала Секирна,Елов дол и други и съм се възхищавал на енергията която предават с оригиналноста на техните маски,хлопатари и игри.Успех на участниците,вижте ги и духовно ще се...презаредите.
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миналата година ядох и пих червено вино.За тази планирам да пия червено вино и да ям, ама още повече!Така се издържа по - леко студът, така е и по - весело!