По европроект, за ?1,4 млн.... карта за комарите по Дунав

Картата може да бъде видяна от всеки на www.bugis-robg.eu
17 яну 2018 21:07, Анисия Иванова
25
По европроект, за ?1,4 млн.... карта за комарите по Дунав
Архив: Булфото

Географската информационна система за контрол на популацията на насекоми в трансграничния регион Румъния – България вече е факт. Картата може да бъде видяна от всеки на www.bugis-robg.eu.

Появата й е резултат от дейността по европроекта "Разработване и приемане на съвместно институционализирано партньорство за управление на риска от прекомерна популация на насекоми, които засягат общественото здраве и безопасност в рамките на трансграничния регион Румъния – България".

Предвидените дейности по проекта с партньори Асоциацията на дунавските общини "Дунав“ (България) и Фондацията "Жива природа“ (Румъния) вече приключиха и в Русе бе подписано споразумение за институционално партньорство в трансграничния регион за справяне с насекомите.

"На всеки скептик или на този, който се опитва да критикува, че се харчат пари по такъв проект, аз му предлагам да го заведа на един дунавски остров в 19,30 часа и да го взема обратно в 9,00 часа сутринта, без да ползва репеленти. Убеден съм, че след един такъв престой на този човек, колкото и пари да му кажеш, че трябва да се дадат за борбата с комарите, ще каже, че са малко", заяви кметът на Русе Пламен Стоилов при подписване на споразумението.

От заключителната среща стана ясно, че в Географската информационна система ще може да се види къде популацията от насекоми /комари, кърлежи и други/ е най-висока, с какви препарати и кога в годините назад е третирано съответното място, кои са рисковите зони и т.н. Информацията в картата щяла тепърва да се обогатява, съобщава "Монитор".

Общата стойност на проекта е 1 347 194,38 евро, а продължителността – 24 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще плащат за комарите- на бройка или на килограм?
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не се отваря сайта. От къде да мина да дръпна и аз може и по малко 7 -800 000 $
20
0
 
2
 
! Отговори
До Има смисъл, но 2 преди 6 години
... в края на 60-те. Въпросните комари пренасят малария, но поради липсата на болни от нея с години, няма откъде да се вземе паразита. С навлизането и оставането на големи групи мигранти от страни с малария, рискът за местните отново започва да нараства. В Италия, където заболяването също е ликвидирано отдавна, вече има случаи на разболяли се от малария италианци.Разпространението на комарите в нови страни е заради промяната в климатичните граници, дължащо се на отричаното глобално затопляне
19
0
 
0
 
! Отговори
До Има смисъл, но преди 6 години
Няма как мигрантите да пренасят "малариен" комар, те пренасят причинителя на заболяването - маларийния плазмодий. Комарът е само преносител, при ухапване на болен от малария той взема заразени кръвни клетки, които инжектира при последващо ухапване. Мисля, че са поне 3 вида, но за повече виж в Нета. Въпросните комари са си тукашни, има ги по морето на юг от Бургас, най-вече в района на Китен-Приморско, в Петричко и Софийско, но се водят безопасни, тъй като маларията у нас е ликвидирана в края на
18
1
 
3
 
! Отговори
Има смисъл, но преди 6 години
Това не е безсмислен проект, стига от него да се извлече практическа полза, а не да остане на хартия. Необходим е, защото пълчищата мигранти, които минават и или остават в България носят със себе си малариен комар, която предизвиква малария с ухапването си от женски индивиди. В Много страни като Италия и Испания, Белгия и др нагазени от мигранти се появи отдавна маларийния комар и маларията, която е опасна болест.
17
2
 
2
 
! Отговори
Сотир преди 6 години
"Проект за запазване на изчезващите срамни въшки " търси доброволки с рунтави котенца.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не и министерство на комарите да открие Сикаджията, с министър, некоя префтасала лелка като социоложката, с двама заместника и отдели, Броячи на комарите, Връзки с обществеността, Транспортен отдел, Финанси и счетоводство, местенца където могат да се намърдат жени, деца, сестри, баджанаци и балдъзи на управляващата партия. И народа да ги издържа. А държавните болници и училища, това какво беше???
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ейййй, Суджуците от Суджуковата шайка ще гепи и от комарите. Вместо парите да се дават за унищожавснето им, ще правят карти. Ще дойде време да печелят и от изтребването на ***. И от кво ли още не, стига да има кой от Брюксел да отпуска кинтите.
14
1
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Ами така е вмвсто да се дават пари за исектициди, ще ги даваме за карти може пък да станем добри в развъждането на различни породи комари .Смешни сте ейййй само простотии се мислят в тази ,,Държава" :)):(
13
1
 
12
 
! Отговори
от Ра$$ово Ломско преди 6 години
Не забравяйте основното правило: Не е луд тоя, който яде баницата, а оня дето му я дава!!
12
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ако бяха дали 1 млн евра за превенция, тая карта щеше да е безмислена.
11
2
 
18
 
! Отговори
Герб преди 6 години
Видими, ама много видими резултати!
10
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
голямо крадене е паднало и голямо броене...
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мале мале ... да ги горя тия пари в камината по няма да ме е яд...
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
що не кандидатстваш за определяне на средни размер на мъжките ...
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще кандидатсвам за европроект за определяне на средния размер женски гърди в България.
6
1
 
28
 
! Отговори
бай х преди 6 години
требе да направите карта и за муите , бълхите , въшките ,кърлежите .... ех та нямам малко власт да ви нареда сите айдуци в една редица .....
5
1
 
23
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
То само за името на проекта хора трябва да влязат в затвора....
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за маститите кръвопийци в парламента ,колко ще се изпусне европата?
3
0
 
20
 
! Отговори
boy.de преди 6 години
Статията да се премести в раздел "Крими" .