Не само с гуми, не само с дрехи... роми се греят и с памперси!?

Въглищата били скъпи, отпадъци – колкото си искаш
22 яну 2018 09:30, Петя Славова
82
Не само с гуми, не само с дрехи... роми се греят и с памперси!?
Снимка: архив, Булфото

Нов хитър начин за отопление са намерили в пловдивския квартал "Столипиново". На самобитното им пазарче край блоковете на ул. "Сокол" жители на махалата продават огромни чували с неупотребявани памперси. Пълен догоре найлонов чувал струвал само 2 лева и се харчел като топъл хляб, разказват местните.

"Не знаем откъде намират толкова евтино памперсите, но много евтино ги продават. Хора от квартала си купуват редовно по пълен с памперси чувал и карат с него по цяла седмица, което си е супер евтино. И изобщо не ги интересува, че замърсяват въздуха", обясни жител на махалата, цитиран от "Монитор".

В "Столипиново" масово през студените месеци се топлят с дърва или каквото намерят и става за горене покрай кофите за отпадъци, тъй като въглищата са скъпи за оскъдните доходи на хората.

Именно отоплението с твърдо гориво през зимата е основният замърсител на въздуха над Пловдив, са установили експерти.

Една от другите причини за замърсяването на въздуха е горенето на автомобилни гуми край река Марица от ромите в квартала. Само преди дни служители на пловдивския общински инспекторат са пипнали, докато гори гуми, мургав подпалвач. В продължение на няколко часа инспекторите са дебнели нарушителя край дигата на реката в "Столипиново".

Когато той е драснал клечката и от гумите се е извил гъст черен пушек, общинарите са отишли и са му съставили акт за 300 лева, съобщи директорът на инспектората Ангел Славов.

Неговите подчинени съвместно с РИОСВ в Пловдив редовно извършват проверки за горене на гуми в коритото на реката, но не винаги успяват да заловят на място нарушителите.

Проблемът бил, че когато запалели гумите, ромите се отдръпвали настрана и твърдели, че това не било тяхно дело. След като подпалените гуми спирали да пушат, ромите отивали, хвърляли ги в реката да се охладят и взимали метала, който предавали на вторични суровини. Славов предупреди, че глобите по общинската наредба за опазване на околната среда са от 300 до 800 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
19
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Как пък точно от горенето на *** бил мръсен въздуха? Нали беше от автомобилите? Нещо газо-мазо аналлизатори щяхте да купувате, че като се започне едно мерене....вай, вай...алллаахх!!! А *** да си правят каквото си искат, щото иначе им нарушаваме правата.
43
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как от къде ги намират - крадат ги.
42
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе преди не е имало смог. Само Кремиковци беше достатъчен да трови цяла София. До преди '95-6 думата "екология" беше само в учебниците. В града ми имаше фармацевтичен завод който всеки ден боядисваше реката в различен цвят.
41
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не знаем откъде намират толкова евтино памперсите, но много евтино ги продават."===А, откъде ги намират толкова евтино - ами крадени са, няма друго обяснение.
40
0
 
39
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Добре бе, няма ли наистина кой да санкционира продаващи и купуващи подобни материали за горене !? Няма държава вече тук !!!
39
0
 
49
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
"Самобитно пазарче" - колко от продаващите боклyци на това пазарче имат регистрирана фирма и плащат данъци и къде са данъчните, дето иначе нас ни гонят за всяка стотинка? Докога тия само ще получават и нищо няма да дават, ама все ще се представят за "бедни"? Докога ще търпим това разделение - задълженията за нас, правата за тях, данъците за нас, помощите за тях? И тия - дето са написали акт "подпалвача", вярват ли, че ще го плати? Защо не е арестуван, щом замърсяването е престъпление по НК ?
38
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо глобата е само 300 лв. Направете ги 1000, 2000 или 2-3 лева. Ефекта ще е все същия. Нито лев няма да бъде платен! Язък че чиновниците толкова време са зъзнали заради нула лева приходи в хазната.
37
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време във почти всяка къща имаше печки на дърва и нафта,за селата да не говорим,почти никой не ползваше ток за отопление,населението беше повече,имаше толкова училища и болници,които използваха мазут за изгаряне, и нямаше такъв смог ,както сега.Със всяка година въвеждаме по-строги еко-норми,които имат все по-лош ефект.Парадокси.Вятър , мъгла и много парички.
36
0
 
45
 
! Отговори
БПФ преди 6 години
Стига с тия "оскъдни доходи" !!!! получават общо около три милиарда всевъзможни помощи на година, въртят незаконна търговия, крадат на поразия - и НИЩО не плащат - осигуровки, данъци, битови сметки - и вечно са "бедни" - нищо че лятно време хората на два километра околовръст не могат да спят от безкрайните им пиршества и оргии !!!
35
2
 
28
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Не разбрахте ли, че фините прахови частици с които е замърсен въздуха е от търкането на лотарийни билети.
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** му работа... Жалка история!
33
0
 
27
 
! Отговори
Край преди 6 години
А па като се горят ползвани памперси - направо се топи печката от жега.
32
1
 
28
 
! Отговори
Край преди 6 години
Властта се прави че не знае за това че ром глоба не е платил от 30 г. Викат пиши ми още една да не идваш и утре. *** нищо де - работа да се върши.
31
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам доколко е проблемът в нас етническите българи, но ако има нещо, което се набива на очи, това е, че тук системата на скачените съдове работи на много високи обороти. Излизаш да протестираш - губиш работа и лични ангажименти, не излизаш да протестираш - овчедушен си. Платените протестъри са малцинство, но медиите ги раздухват така, че да изглеждат много. Политиците просто се възползват от ситуацията и си пълнят джоба, а обикновените хора стоят между ч,ука и наковалнята.
30
1
 
65
 
! Отговори
Men преди 6 години
Ей сега го видях - тичаше с 300лв в ръката към НАП, за да си плати акта и крещеше, че повече няма да прави така никога!
29
1
 
31
 
! Отговори
Чичо Тервел преди 6 години
Значи им е студено ? А едно време преди 700-900 години, когато дойдоха първите от тях да не би да е било по-топло ? Аа - имало е гори, а нямоло горски! Ясно! Ами като ви е студено, марш обратно в Индия бре!
28
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какви протести българина си е мишка от край време щом на мен ми е добре не ме интересува за другия било то съсед , брат та дори и за децата ни. Обаче ако ни платят за протест това вече е друго продажна, корумпирана и мишкарска нация сме си и това е няма от какво да се сърдим
27
3
 
19
 
! Отговори
Глупак преди 6 години
Всички сте като кучета - лаете по колите. Глипав народ сме.
26
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета и не мога да повярвам каква изостанала и жалка страна сме! Ние сме уникални защото по всичко сме страна от третият свят, но в Европа. Без да влизам в подробности за тия , просто генерално като погледнеш всичко, си даваш сметка че сме много здраво изостанали от всички. Говорят ти за Европа, за граждани на ЕС, че сме били равни всички. Пълни глупости. В коя европейска страна, има въобще цялата тази простотия и мизерия която в България буквално се излива
25
1
 
18
 
! Отговори
Още по-беден ром преди 6 години
С жената шъ правим още 2 деца,че социалните не стигат.