Пропаст между българите: 20 града изхранват останалата страна!

Различията между Северна и Южна България се засилват
22 яну 2018 11:30, Петя Славова
210

Огромна пропаст между Северна и Южна България в икономически аспект, показва последното проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

"Това изследване води до много тежки размисли. То показва на цялото политическо съсловие, че не си е свършило работата и мотивира гражданите да си зададат въпроса докога ще търпят подобен сценарий", каза в студиото на "България сутрин" финансистът Мика Зайкова.

Тя подчерта, че от влизането на страната ни в Европейския съюз, инвестициите идват предимно от еврофондовете, които пък са били похарчени предимно за инфраструктура. А това се оказало нерационално и неефективно за България.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Илия Лингорски обаче беше категоричен, че на практика няма как цялата страна да бъде икономически продуктивна.

"Проучването на ИПИ всъщност е много полезно, защото то ни сочи в каква посока да поемем за в бъдеще и какво може да се направи, за да се включат повече хора в икономическия растеж и развитието", смята той.

Илия Лингорски обясни, че винаги ще има икономически центрове, които ще бъдат по-продуктивни от други, а изследванто показва периферните зони и нуждите от инфраструктурно развитие в държавата.

"България определено има нужда от следващ етап на подобно развитие, за да може да се подкрепи свързаността между икономическите центрове по начин, който да регенерира повече възможности както за инвеститорите, независимо от това дали те са чужди или от местен произход, така и за родния пазар на труда", подчерта икономистът.

Проучването на ИПИ показва, че общият брой на икономическите центрове в страната е 20, като тяхната големина, териториален обхват и секторен профил са изключително разнообразни. Не е изненада обаче, че най-големият икономически център е този, формиран около Столичната община.

Освен този около столицата другите относително големи по мащаб центрове в страната са оформени около ядрата на общините Пловдив, Бургас и Варна. Но дори и вторият по големина на продукцията център – "Пловдив", е близо пет пъти по-малък по производство спрямо "София".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
5
 
9
 
! Отговори
до 126 преди 6 години
"Много често ходя НА Пловдив" Ти като ти гледам интелектуалното ниво на изразяване, не си много критерии за това кой град е добър и кой не е.Такова нещо, като ходя НА Пловдив няма в българския език. Има ходя до... в или минавам през... ама НА няма..
121
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко града изхранват ромите,или да не питам?
120
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миналата вечер си говорих с едно момиче живеещо в Пловдив и сега ще става снаха в нашия край . Аз и казах че казват че Пловдив цъфти . Не било така . Всичко е гнило от вътре ми каза , а отгоре излежда красиво . Каза че при нас е по добре . Много и харесва . Няма да кажа къде е това при нас за да не ни урачасате . На мен и милиони да ми дават не искам в София и Пловдив
119
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На юг са повече турци и ромеи, а на север няма българи.
118
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това кой кого храни ще ви дам един *** пример.Детските градини в градовете са на издръжка на общините,а таксата,която всеки месец плащате за това,че детето ви посещава детското заведение не отива в общината,а направо в републиканския бюджет.
117
5
 
17
 
! Отговори
Област Драма преди 6 години
На юг - София, Пловдив, Ст. Загора, Бургас, Благоевград. На север - пустиня!
116
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 61Лятото бях за малко в прехваления Пловдив.В едно кафене на пъпа на града бях седнал и от едната ми страна говореха на турски,а от другата на ***.Българска реч не чух.Ми аз много често ходя на Пловдив и такова нещо не съм наблюдавал.Какво му е прехваленото?Чудесен град е.
115
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Handel #123има , аз отговарям на условията ... за къде е ?
114
3
 
38
 
! Отговори
Handel преди 6 години
До Смешен плач - Не е вярно, че няма работници. Няма работници, които да отговарят на една такава типична обява: Търси се човек с три чужди езика, две висши образования, 10 години стаж в търговията с познания по търговски договори. Да е под 20 години, може и студент. (и да работи за 300 лв на месец). Е, такива работници НЕМА.
113
1
 
4
 
! Отговори
До 103 преди 6 години
Даже, в духа на новините около комшиите - направо да си регистрират ново име: Нова България, западна България или нещо подобно, да се отделят и да си живеят от собствените данъци и кражби. Белким останалача част живне малко... НО дори и да не се справи, поне ще е заради "калпав материал", а не заради тикви, суджуци и т.н.
112
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е пропастта??Атина,Солун и десетина острова Ранат Гърция,другото е обезлюдено защото на солена вода и калмар не може да се живее вечно!Какво да се направи,да се построят заводи у Бойчиновци ЗАЩО,КОЙ ЩЕ РАБОТИ ТАМ??Да има високоплатени места КЪДЕ И КОЙ ОБРАЗОВАН ЩЕ СТОИ В БОЙЧИНОВЦИ,ЧУЙПЕТЛОВО,КРИВОГАЩАНИ И СВРИПИ..КИНО????Абе стига с тия глупости,ДАЙ БОЖЕ ДА СА 20 ГРАДА да не са 2!!!
111
9
 
20
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До фелибилия : ВЕЛИКИЯ ВОЖД ГОЛЯМАТА МЪДРА ТИКВА, ГЕНЕРАЛИСУМУС ПОЛИЦЕЙСКИ, ДОКТОР ПОЖАРНИКАРУС И.Т.Н. СМЕЛО ВОДИ БЪЛГАРИЯ КЪМ ИКОНОМИЧЕСКИ ПРОГРЕС, УСПЯ ДА ВДИГНЕ ЗАПЛАТИТИТЕ (МОЙТА С 2,40лв НА МЕСЕЦ), УВЕРЕНО НИ ВОДИ КЪМ ДОКАЗАНА ПРОСПЕРИРАЩА СИСТЕМА ОТ ПРЕДИ 2000г, ИЗВЕСТНА КАТО ГРАД-ДЪРЖАВА. В БЪДЕЩИЯТ МЕГАПОЛИС СОФИЯ КРЕПОСТНИТЕ СЕЛЯНИ ВЕЧЕ ГОРДО СЕ ВОЗИМ В НОВИ АВТОБУСИ, САМО ЗА 1,60. ЧАТ - ПАТ ПО ПЪТИЩАТА СЕ МЯРКАТ НОВИ ЧУДЕСА НА ТЕХНИКАТА НАРЕЧЕНИ "КАРУЦИ"(ЕКОЛОГИЧНИ, 1к.с.
110
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АНТИКато не искаш да си роб на банките премини на криптовалута, там сам си ставаш банкер на себе си.
109
1
 
35
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Цената на тока за бизнеса се увеличава между 30 и 60%. При подобни шокови поскъпвания кой нормален човек ще прави бизнес в България. Самите българи предпочитат да правят бизнес извън България, а какво остава за чужденците.
108
2
 
10
 
! Отговори
До кестен преди 6 години
Значи съотношението софия България и берн швейцария е още по зле в наш ущърб откъм концентрация на населението а швейцария е близо 3 пъти по малка и като територия от нас и пак няма концентрация, защото това им е национална политика.
107
7
 
19
 
! Отговори
фелибилия преди 6 години
До extremistИзточна Румелия роди Ботев и Левски, направи съединението и всичко си даде на София княжеството в т.ч. своя елит и аристокрацията!Пловдив и фелибето западнаха до краен предел! Всичко живо замина за София!
106
3
 
6
 
! Отговори
до гого преди 6 години
прав си пич ама бизбеса с нефта не трае конкуренти, ако можеш ликвидираш ги. , а за 300 та километра дето ефин ти гивори че били многи, той да каже в любимия САЩ не в омразната Русия, рафинерии само в Аляска и Тексас ли има където са находищата или на палм бийч или маями биич щото да са на океана до танкерите. По лесно безопасно е да транспиртираш сурив нефт отколкото готови деривати. Но така е за простолюдието се ползват демагигии и народа цъка и верва.
105
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз съм съгласен с мнение 89 на българина за колите със софийска регистрация.Това трябва да спре веднъж за винаги.Аз не живея в София но тук има прекалено много коли с такава регистрация и то не фирмени.Но фирмените.Щом оперираш в даден град независимо къде е регистрирана фирмата е редно колите да са с номерата на съответния град където ти е дейността.Има много софийски фирми чиито производства не са в София а в провинцията и това е факт и данъците им не отиват в този град а в столицата.
104
1
 
8
 
! Отговори
50 преди 6 години
И какво ни казва този "учен" от ИПИ-то?Едно голямо НИЩО!
103
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На практика в по-малките градове, много от зимнината, зарзавата и месото идва от къщите на село където са бабите и дядовците, но това е натурална разменна икономика и не може да се отчете като "селото храни града". В селата пък какви достижения на цивилизацията имат освен ток и вода, така че "града да ги храни"?