Икономически мегаполис в Южна България, а на север – "острови"

София произвежда 40% от продукцията в страната
100
Икономически мегаполис в Южна България, а на север – "острови"
Снимка: архив, БулФото

20 водещи икономически центъра дават почти 90 на сто от продукцията в страната, като повечето от тях са в Южна България. Това сочи проучване на Института за пазарна икономика, изготвено в последните пет години. За преодоляването на разликите между регионите икономистите предлагат създаване на свободна от данъци зона в Северозападна България.

Икономически мегаполис е на път да се оформи в Южна България по оста София-Пазарджик-Пловдив-Стара Загора-Бургас, докато на север се развиват отделно обособени острови на икономическа активност. Водещите икономически центрове произвеждат 86 процента от продукцията в страната, като 40 на сто е дело на столицата. В тях е събрано и 60% от населението.

Връзка между тези икономически центрове, на юг и на север от Стара планина, в момента няма. Ако имаше добра връзка през планината, най-вероятно щяхме да говорим за един много по-голям по мащаб икономически мегацентър, каза Десислава Николова.

Свободна от данъци зона за Северозападна България като решение за икономическото възраждане на региона предлагат анализатори от Института за пазарна икономика, обясни икономистът Явор Алексиев.

"Ако общини като Видин, като Враца - там данък общ доход да е не 10, а 5 процента и тези пари остават на местно ниво. Първо, общините ще имат повече средства да провеждат по активни политики и второ, тези 5 процента вече са разлика. Това е нещо, което може да накара един предприемач да се замисли, защо да отварям в Пловдив, а да не отворя във Видин, като там ще са ми по-малко разходите за труд", каза Алексиев, цитиран от БНР.

Според Алексиев най-съществен проблем на Северозапада е трайната миграция на хора, която води до по-малко инвестиции и по-ниско потребление.

"Основно предизвикателство през следващите няколко години ще е развитието на инфраструктурата в тези райони, защото Северозападна България е част от беден европейски район, тоест проблемът не се изчерпва само в рамките на България. И от страната на Румъния, и от страната на Сърбия, това е един беден европейски район, поради което е много важно да се повиши неговата свързаност", посочи икономистът.


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
selu преди 2 месеца
Помня Русе по Живково време . Макар и по-кален беше пълен с хора и пращеше от фирми,комбинати,заводи,предприятия които бълваха продукция(Не случайно беше стратегическа цел за ядрените ракети на САЩ). Сега само ,,услуги,, .
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съжалявам ако не ви харесва и аз не съм особено доволен, стоя тук докато все още има сметка и се махам, сигурно някъде около 2025-та, когато да правиш успешен бизнес на светло в БГ ще е все по-невъзможно...
89
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
2030-та един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, това ще са крайните резултати от 40 години мутренска демокрация и див селски капитализъм.
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 87 Има надежда

Изброените неща от Вас ги има, но няма кой да работи - никой млад не желае. В северна България хората които могат и искат да работят са в пенсионна възраст.
Дори да се намери финансиране за различни проекти - парите ще се окрадат и разпилеят.
87
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Единственото което се промени за последните 10 години е, че герберските кметове живеят в нови къщи. 30 години една и съща простотия, вече краят му се вижда, аз съм напълно убеден, че до 2030-та ще остане един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник.
86
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В момента държавата убива отвсякъде малкия и средния бизнес, до 2025-та по-голямата част от него ще фалира, след 2030-та ще остане 1 град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, няма не само да има за общините, ами няма да има и за пенсии, това се случва в момента в държавата, докато кипят брутални злоупотреби с обществени средства, които тежат все повече и повече на частният сектор, а резултати от тях няма никакви, все същата кочина.
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ББ начело на ГЕРБ вече 10-та година прави всичко възможно за съсипването на северна България.
84
6
 
10
 
! Отговори
Има надежда преди 9 месеца
България има огромни предимства пред всички тежко увредени вече западни страни и САЩ.
С малко инвестиции можем да вдигнем рязко цените на имотите за чужденци навсякъде./така ще привлечем СВЕЖИ ПАРИ в БАнките и при хората..

НАвсякъде Северна БЪлгария е чисто и плодородно.Има стотици хиляди ценни имоти в лечебни села и малки градове с лозя,градини,плодородна земя.Има запаси от чисти лечебни питейни води..
83
2
 
5
 
! Отговори
има резерви преди 9 месеца
с около 1 милиард живи лева можем да превърнем редица населени места в нови хубави курорти вкл Белене..Има големи запаси на чисти лечебни горещи води .
82
3
 
3
 
! Отговори
Йордан Иванов геолог преди 9 месеца
Имаме огромни запаси от лечебни минерални води и много чисти лечебни курорти.

Може да направим БЪлгария много БОГАТА лечебница на Европа .

Водите са лечебни само когато са чисти и сменяни редовно.Води с химия да се избягват на всяка цена..
81
5
 
6
 
! Отговори
Да са ви честити ! преди 9 месеца
Северът е малко по-беден но пък има само два малки града с преобладаващо турско население-Разград и Търговище . Южна България си има Кърджали,Сливен,Пазарджик,Асеновград,Златоград,Харманли,Хасково....Ямбол...30-40% от изброените градове са с турско и ромско население. Затова и в Ст. Загора си правят пазар за булки всяка година.
80
0
 
14
 
! Отговори
... преди 9 месеца
Така описана нашата икономика ако се загледате прилича на африканска и това е напълно сериозно. Един голям административен център, в които живеят около 40% ако не и повече от хората в държавата,задръстен до безобразие и мръсен но развиващ се заради притока на хора. Смятай че тия дет немогат да отидат в Чужбина прават върешна миграция към големия център. Останалата част от държава се контролира от местни корумпирани структури които обират парите на малкото хора останали там
79
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе първо е виновен Костов, че севера е прецакан, после е виновен ЕС, чак след това НАТО еехх това НАТО затвориха всички военни обекти и вече няма нищоправци в тях. Само се чуда дали в таз работа нямат пръст и извънземните??? Населението е едно от най работливите и разбрани. Няма общо и варенето и пиенето на ракия. Отворете стар учебник по география и вижте още преди 89г. как са били районите за планиране. С тъпи заводи не се прави средна класа, трябва образование и високи технологии.
78
0
 
8
 
! Отговори
ГОСТ преди 9 месеца
Ако се премахне задължението за регистрация на така наречените "Големи данъкоплатци" от НАП и големите фирми няма да имат регистрация в София и офиси съответно, тогава ще стане ясно какво произвежда София. Сега "Лукойл", "Български морски флот" и др. големи фирми произвеждат в София.
77
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лятото минах през Южна България на път за море в Турция.Спирахме на ред бензиностанции и крайпътни заведения в Пазарджишко,Пловдивско,Хасковско и на отиване и на връщане.И българска реч никъде не чух.
76
4
 
19
 
! Отговори
sofia преди 9 месеца
София и област е един голям административен център, без каквато и да е промишленост, производствени мощности, земеделие или туристическа индустрия.
Тук са съсредоточени офисите на телекоми, фармацевтична индустрия, логистика, транспорт, банки, ИТ и големи фирми. Всичко в сферата на услугите, това е цялата икономика на гетото София.
Всички млади хора които още не са заминали, се преселват в София за 1000-2000лв. заплата, купуват 10 годишно БМВ и 60кв. апартамент.
И това ако е икономика...
75
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво се произвежда в София бе.Само държавни служители,които вземат високи заплати и си клатят по цял ден краката.А сметката я плаща цялата държава с данъците,а напоследък и с многомилиардните заеми.Останалото там са офиси,издържащи се от пране на пари и контрабанда.Само че тоя балон няма да е вечен и скоро ще гръмне много ефектно.Целта е да няма бунтове срещу властта в столицата.А резултатът от всичко това е едно мръсно пренаселено гето и един отровен за десетилетия напред въздух.
74
4
 
18
 
! Отговори
Shark преди 9 месеца
Спрете да делите държавата на Северна и Южна, на градове и села, спрете да настройвате хората едни против други. Хора, спрете да се връзвате на тези провокации, обединение трябва, а не разделение.
73
7
 
21
 
! Отговори
ЗА НЕЗАВИСИМ СЕВЕР преди 9 месеца
Ами щом като ще се делим на столица и провинция,на севр и юг,на богати и бедни,на селяни и на граждани,аз предлагам да сложим няколко държавни граници и с едни местни референдуми всеки регион да си определи пътя,по който ще тръгне.Аз съм от Северна България и не искам някакви си льольовци да ме смятат за човек втора категория.Не искам да дишам отровата на София.Не искам да живея и в прехвалената Южна България,където освен магистрали се стрят и джамии,а по улиците не можеш да чуеш българска реч.
72
1
 
10
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 9 месеца
До Анонимен

Понеже ние всички под шапката на мутрите от ГЕРБ сме много добре. СОЦ-моц, хората ги забравиха, в северозапада изощбо, а тук само ни хвърлят прах в очите.. Добре сме били. Имам роднини във Видин, доста по-добре живеят , въпреки високият стандарт в престъпната ни столица. Само че аз дишам мръсен въздух, а те не!