Работниците в България 3,2 млн., а работодателите – 100 хил.

Близо четвърт милион пък са самостоятелно заетите
30 яну 2018 08:50, Петя Славова
64
Работниците в България 3,2 млн., а работодателите – 100 хил.
Снимка: архив, Reuters

Близо четвърт милион са били самостоятелно заетите българи на възраст между 15 и 64 години, показват данни от анализ на Евростат за тази категория работници в ЕС през 2016 г. Според европейската статистика - около 12 процента от работещите българи са избрали да се осигуряват сами за един или повече от социалните рискове в схемата на социалното осигуряване у нас. Средният процент на самостоятелно заетите лица в ЕС е бил 14 на сто, а страни с идентичен показател като България са още: Франция, Австрия и Литва.

По данни на НСИ през 2016 г. броят на заетите лица у нас е бил около 3,2 милиона, като работниците по трудови договори са били 2,8 милиона, над 100 хиляди са били регистрирани като работодатели, а около 250 хиляди е варирал броят на самостоятелно заетите лица у нас.

Според европейските критерии "самостоятелно заетите лица" се характеризират най-общо в пет категории: предприемачи; лица упражняващи традиционно свободни професии; занаятчии, търговци и земеделски производители; лица упражняващи нерегулирани професии /т.нар "нови професионалисти"/ и лица упражняващи неквалифициран труд, пише БТА.

От НАП напомнят също, че утре, 31 януари, е крайният срок, в който самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си.

Видът на осигуряването на самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителният директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари на съответната година, припомнят от данъчната агенция.

Над 30,6 милиона са били самостоятелно заетите лица в ЕС през 2016 г., показва европейската статистика. Според анализа на Евростат - две от три самостоятелно заетите лица в ЕС са били мъже, като повече от половината са били на възраст над 45 г. и около 70 процента от тази категория са работили самостоятелно, тоест, без други работници.

Най-висок процент самостоятелно заети лица е отчетен в Гърция - там приблизително един на всеки трима работещи е бил шеф сам на себе си, или около 30 процента от работещите в южната ни съседка.
В Италия самостоятелно заети са били около 20 процента от работещите в страната, тоест, един на всеки пет работещи, е бил шеф сам на себе си. Подобни са данните и за Полша - 18 процента.

Най-ниска популярност на самостоятелната заетост е отчетена в Дания - 8 на сто, докато в Германия, Люксембург и Швеция нивото е 9 на сто, пише БТА.

Анализът на Евростат отчита също, че най-често срещаната професионална самостоятелна заетост в ЕС е регистрирана в търговията на дребно и ремонта на автомобили и мотоциклети - около 5 милиона са били работещите в общността, които са упражнявали самостоятелно тези професии.

Следващи професии, в които се наблюдават самостоятелно заети лица са: селско, горско и рибно стопанство - общо 4,4 милиона работници в ЕС; строителство и предприемачество - 3,9 милиона; професионални, научни и тясно специфични технически дейности - 3,7 милиона.

Анализът отчита и тенденция за значително подмладяване на хората, които са пожелали да работят самостоятелно - през 2015 г. броят на младите хора в ЕС под 25 г., които са избрали са се осигуряват сами, е бил 70 хиляди, докато през 2016 г. техният брой е нараснал до 100 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
19
 
! Отговори
маке преди 6 години
кой сака да бачка на чорбаджийте я под 1500 юро месечно не се ловим по ми е арно да си гоним офцете по баирите да ядем печени ягнета и да кръкам не ме заслужават чорбаджийте
15
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българин"не всеки може да изкарва по толкова пари." - може, но мързела си е мързел""успели мишки"" - вижда се отдалече надменното ти отношение към тези които си изкарват прехранта с труд. Не може всеки като вас с оръжие да превзема мандри и "преразпределя" "експлоатират те здраво и ти си щастлив." - вече ти написах че съм самонаето лице. Тоест никой не ме експоатира. Трудно ли ти е да асимиливраш нова информация?
14
4
 
10
 
! Отговори
стига бе! преди 6 години
Айде, гербаджийските *** пак подхванаха измислените си истории и плюят по комунизма!
13
5
 
19
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До Анонимен, Само че не си само ти в тая държава, не всеки може да изкарва по толкова пари. Е другите да ***, важното е аз да съм добре, това е твоята логика и на мн. т.нар. "успели мишки" в България. Ами блъскай тогава и по 20 часа на ден, ама това плачевно не е за хвалба, експлоатират те здраво и ти си щастлив. А и видовете труд са много различни, но срамен труд, освен проституцията, няма. Индивидуализмът не води към нищо добро, човек живее в общност наречена нация, народ.
12
14
 
26
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До Анонимен ***, по време на социализма, дори в тая криворазбрана, нескопосана, съветска система, в България бедни и гладни хора нямаше, нямаше и богаташи, мутри, престъпници, гейове, наркомани, и пр. ***, и т.н., цялото общество беше средна класа и се живееше добре.
11
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българинсамонаето лице съм. Средно имам над 3 ПЪТИ!!! по-голяма производителност на труда от "колегите" ми и в сезон не смогвам да си почина. Работя извънредно по 12-14 часа на ден, всеки ден когато съм в сезон. Докарвам си минимум 2500 лв. на месец. Станал съм доста антисоциялен, не заради друго, а просто защото ми е писнало да контактувам с типове като теб дето по цял ден мрънкат за "справедливо разпределение на доходите" а са толкова "кадърни" че не могат на вързано куче хляб да дадат
10
14
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КривонделОтивам точно на един такъв площад една сутрин и казвам: Трябват ми 4 човека, средно тежка работа, надник 60 лв/ден, 8 часа на ден за 2 седмици.Като започнаха, ама много ли е тежка, ама целия ден ли ще работим, ама много е горещо, ама нали няма да почваме много рано сутрин.....Дойдоха четирима, искаха плащане ден за ден. Добре. На третия ден дойде само един, другите били пияни от снощи.Та това е нашия лумпенпролетарият, който все реве, че няма работа и пари.
9
9
 
18
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
Сънародници, изобщо не сте наясно с експлоатацията на човек от човека, на работника от мутрата богаташ. Е тогава радвайте се на дивия капитализъм, и не мрънкайте и 500 лв. заплата са ви много, щом това ви устройва. Или ходете да робувате на западните и средиземноморските гадове. Национал-социализмът и фашизмът, бяха тези обществени системи, които максимално ограничаваха капиталистите. Самата им поява е резултат от пълния срив на "западната демокрация" още след ПСВ.
8
15
 
24
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Същото в градски условия:Голям блок. Всеки мрънка, че асансьорът често се развалял, вратата зеела, стълбището било за боя. Покана за общо събрание. Отзовали се - 4-5 човека от 30 апартамента. Двама-трима от тях започват да боядисват, другите извръщат поглед докато минават покрай тях. После мрънкат, че цветът не бил хубав и имало петно на парапета. Извод - като не искаш 200 евро на месец - какво ще ми предложиш, за което да ти дам 500?
7
12
 
33
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Малко градче. Площад. Или селска кръчма - все тая.От сутринта трудоспособни хора пият кафета и пушат цигари и оплакват недоимъка и тежката си съдба. После преминават на бира с цигари и оплакване. После на ракия, цигари и оплакване. Коритото на реката било непочистено. Десет мъже стоят, гледат едно корито, мрънкат и чакат държавата. За една такава кафено-цигарена сутрин могат да го изчистят, но не.
6
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Българин"справедливо разпределение на доходите" видяхме ви вече как ги разпределяхте "справедливо" тези доходи. То бива бива мързел, но комунистическия разминава дори ромския. На комунентата дай им само да вземат власт, да репресират и да преразпределят "справедливо" в тяхна полза. Аман от вас бе!
5
5
 
12
 
! Отговори
до 2 преди 6 години
Хубаво думаш...ама ти май не си ги пил още!
4
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринУчи и се развивай или регистрирай фирма, вземи кредити, назначи персонал и плащай по 5000 лв. заплати. Да те видим колко време ще си на пазара.
3
7
 
53
 
! Отговори
Реалистът преди 6 години
... Какви "работодатели" ?!?! ... Какви "работници" ?!?! ... В МУТРИСТАН ?!?! ... Всичко тук е ДАЛАВЕРАДЖИИ , МОШЕНИЦИ И СЕЛСКИ ТАРИКАТИ НА ЕДРО И ДРЕБНО !!! ..... ЕДНИТЕ ТЕ ЛЪЖАТ , ЧЕ ТИ ПЛАЩАТ ... А ДРУГИТЕ ЛЪЖАТ , ЧЕ БАЧКАТ НЕЩО ! ... ЗАПЛАТА - 250 - 300 ЕВРО ... НА МЕСЕЦ ?!?! ... Това дори в бедните страни на Африка едва ли го има !!! Какъв "ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ" искате и бълнувате ? ... НИЕ ЗА АФРИКАНСКИЯ СЪЮЗ НЕ СТАВАМЕ ! ... 100 ЕВРО - ПЕНСИЯ ? ... Айде оправете се с 100 евро на месец !!! ....
2
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Първо се пият хапчета и после се влиза в интернет да се коментира. Не обратното
1
20
 
51
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Т.нар. "работодатели" са мръсни престъпници, бивши комунистически номенклатури, мутри, или тарикати, забогатели чрез крадене във всичките му форми и измерения. В България новоготашите са *** със съзнание на робовладелци! Имаме нужда от национал-социалистическа революция, богаташите във Белене да строят атомна, планова икономика, с държавен контрол върху частния сектор и справедливо разпределение на доходите. Пазарната икономика е лъжа и мит. Отдавна тя не съществува.