Незаконни гаражи никнат из София. Заемат мястото на две коли!

За да ги махнат, на общината им струва поне 500 лева
31 яну 2018 09:30, Петя Славова
72
Незаконни гаражи никнат из София. Заемат мястото на две коли!
Снимка: "Монитор"

Около 7500 гаражни клетки са разпръснати из цяла София, като почти всички са незаконни. Това съобщи шефът на дирекция "Контрол по строителството" към Столичната община арх. Влади Калинов.

Гаражните клетки могат да се забележат на доста необичайни места, като например в средата на тротоар и до оградата на училище. Масово изникват на паркоместата в междублоковите пространства. Изчисленията показват, че на мястото където има две клетки –  могат да паркират три коли, пише "Монитор".

Най-много гаражни клетки има в районите "Люлин" и "Слатина". В "Люлин" постройките са над 900, като в последните години са премахнати над 30.

В "Слатина" пък бройката на незаконните гаражи минава 750, а са премахнати едва 10.

"Овча купел" също е сред първенците по издигане на постройките, като в момента в квартала има 521, а разчистените са 45.

В "Подуяне" и "Надежда" са вдигнати по 450 клетки. В "Дружба" гаражите са около 200, но по-голямата част от тях са върху частни терени, заявиха от общината.

Самоволно поставени гаражни клетки има и във втория по големина град у нас - Пловдив. През последните няколко месеца бяха премахнати 700 гаража между блоковете в квартал "Гладно поле". Акцията по демонтирането им приключи в средата на януари, тъй като община Пловдив има идея да направи нови паркинги в междублоковите пространства. В районната администрация на "Източен" има подадени 150 заявления от хора, които живеят в квартала и искат да се възползват от платеното паркиране.

Общо още 1400 са гаражите, които предстои да бъдат премахнати в район "Източен", стана ясно миналата седмица, по време на първа копка на нов паркинг за 132 автомобила, който се намира съвсем близо до бул. "Източен".

Предстои зоната да бъде облагородена, а местата за паркиране да бъдат обособени и разграфени. 10 от тях ще бъдат за хора с увреждания, а 46 от паркоместата ще се предоставят по новата Наредба за платеното паркиране и на тях ще бъдат монтирани антипаркинг колчета.

Хиляди добричлии също са заложили на незаконното поставяне на гаражна клетка като средство за предпазване на автомобила си от сняг, пек или крадци. Община Добрич ги премахва, след като се констатира съгласно Закона за устройство на територията, че става дума за незаконно строителство. Гаражи, които са с временен статут, се отстраняват при реализацията на Подробно-устройствения план или при извършване на предвижданията на благоустройствени мероприятия.

Проблемът с незаконното строителство и главно на гаражни клетки върху общинска земя във Варна обаче е решен още преди 6-7 години, когато общинската администрация се зае с разчистването им, главно в крайните квартали. Още през 2012 г. кметството подписа договор на стойност 1,2 млн. лв. за премахване на незаконните строежи, огради, гаражи, второстепенни и временни постройки на територията на община Варна в рамките на 3 години. С помощта на служители от РДНСК-Варна собствениците им бяха уведомени да ги махнат от общинските терени и ако желаят да ги запазят, да ги преместят на свои имоти. При неизпълнение се преминаваше към принудителното им премахване за сметка на собствениците. Днес този проблем с гаражните клетки вече не съществува за Варна, коментираха от строителния контрол.

В Стара Загора също няма панелни или ламаринени клетки за коли върху общински терени, след като бяха премахнати преди повече от десет години. Акция по отстраняването на незаконните клетки за паркиране стартира и Шумен, където през 2016 г. от улиците изчезнаха 46 гаража.

Във Велико Търново гаражни клетки има в два от кварталите - "Колю Фичето" и "Бузлуджа". От общината не могат да кажат колко точно е техният брой, но са приблизително по около 50 на квартал. Всички те обаче са поставени там още по времето на соца и затова вече са узаконени. През последните 20-25 години в града няма нито една премахната като незаконна гаражна клетка или санкциониран стопанин.

Премахването на един незаконен гараж в София струва 500 лева, съобщи шефът на дирекция "Контрол по строителството" към Столичната община арх. Влади Калинов. Необходимата сума за разчистването на всички клетки в столицата е около 3,7 млн. лв.

В момента общината се опитва да премахва приоритетно съоръженията, поставени в зелени площи и тези, които пречат на движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
7
 
! Отговори
В полза на държавата преди 6 години
До Анонимен 25А ако има само акита?
25
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отиват, вдигат гаража, каквото има вътре остава в полза на държавата. После да видим дали пак ще ги слагат.
24
17
 
20
 
! Отговори
индиец преди 6 години
Значи, ония *** могат да си строят кофторите където си искат, без да ги закача никой, а на обикновения човек дай да му бутнеме гаража ... Ама ония нали са електорат ... Иначе ДА - не е много редно това с гаражните клетки, но каква алтернатива ти дава общината ? Как държавате ти пази имуществото ? Колко разкрити кражби на коли има ? Ама иначе 100 млн.лв за фуражките може ...
23
6
 
19
 
! Отговори
Подземен гараж преди 6 години
В София има много свободни гаражи, които пустеят. Нормални, законни гаражи, подземни и наземни, които собствениците им нито използват, нито дават под наем. Наема на законен гараж в София не е мърдал от 2000 г. защото всеки може да си прави незаконни гаражи, където си поиска.
22
1
 
22
 
! Отговори
обратно пропорционал преди 6 години
Колкото повече пари *** столична община,толкова по-зле изглежда столица-разбити пътища,мърсотия до шия...
21
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е вампир, какво плачеш против тия клетки. Я ходи да видиш в Русия какво чудо е.
20
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбивате вратата, ако има кола я карате на наказателен паркинг, като се появи собственика връчвате глобата, връчвате заповедта за събаряне на незаконния гараж със съответната цена, ако не е по желание и се оправя работата.
19
1
 
37
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
Така като ги гледам са изникнали преди около 20-30 години. Сега ли ги видяха от общината?
18
8
 
26
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
Абе ,незаконни са , Ама сега сигурно някой от "държавата" е решил да си строи блок и му пречат . Да не мислите,че като ги махнат ще има градинка или обществен паркинг ?В София ударно се строи -цените на зелено са 1400 евро и на горе .
17
3
 
19
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Като ги подредят с по един договор за наем на гараж, колкото е за наземен гараж в центъра и ще си ги махнат сами.
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При 1.5 млрд. лева бюджет на София да намерят 3.5 мил.
15
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народопсихологията на един народ се познава и по поговорките. Закона е врата у поле , само балъците минават през нея . Ха сега ми кажете една държава в света да има подобно неуважение към закона.
14
2
 
28
 
! Отговори
Сталин преди 6 години
Отварят ги и вземат номерата на колите ! Това е на общински терен, какво ми се правят на щипани госпожици.
13
1
 
31
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
500 лв струва ако я махне общината. Има си начини да се премахнат - просто трябва да се следи а не служителите на общината да си бъркат по дупките по цял ден. В Стара Загора го решиха преди много години и вече няма такива гаражи на общински терени. Даже там като започна акцията и хората масово си ги махнаха сами защото иначе им ги конфискуваха/глобяват. Така че не е чак толкова скъпо колкото казва Фандъка!
12
2
 
25
 
! Отговори
СерГей преди 6 години
"Държава се прави от хората. Що за човек трябва да си за да изтърсиш една ръждава ламарина на поляната , която не е твоя . Какъв човек трябва да си за да си изхвърляш *** от балкона е ред други простотии."Селянин. Дошъл в големия град.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
добре
10
4
 
40
 
! Отговори
икономист преди 6 години
500 лева за махане на клетка ? - Тез в Общината луди ли са или краниста им е приближен ?-Пуска се една група от 2 души, оборудвани с генератор и флекс. Режат пантите на незаконно поставените клетки и която кола е вътре- съставят акт на собственика и му възлагат в срок да махне клетката. Като не изпълни или завари пантите- тройна глоба и конфискация на колата. Аре да видим какво ще струва тогава.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах в Гугъл, че такива гаражи има и в бившия СССР. Много си приличаме
8
13
 
16
 
! Отговори
Tron преди 6 години
До 3Мaлоумниk, какво общо има тук БКП и БСП ?!! Напротив! Ти помниш ли в Соц-а да имаше такива незаконни гаражи ?! НЕ! Имаше ред и дисциплина. Тази простотия дойде с така наречената Демокрация-Анархия ... В момента живеем в страшна *** ... норма е да паркираш на тревата и на тротоара ... и да си хвърлиш фаса на земята ... кошмар
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е и както винаги общината никаква я няма, но по-лошото е, че вече има случаи когато те се използват за мазе и ги пълнят с всякакви бо.луци, а собствениците им си държат колите отвън на паркинга