Шефове наемат пенсионери. Пестят от заплата

Около 2000 възрастни не смогват само с пенсията си
1 фев 2018 08:32, Петя Славова
67
Шефове наемат пенсионери. Пестят от заплата
Снимка: "Монитор"

Всеки пети работодател наема служители в пенсия, показват данни на експерти по подбор на персонала. "Тези служители стават все по-предпочитани, защото са хора с опит и бързо ще влязат в спецификата на работата и от друга страна, защото се съгласяват да работят за по-ниски заплати", обясниспециалистът по подбор на персонала Маргарита Николчева. Оказва се, че част от фирмите предлагат на служителите от трета възраст 30% по-ниска заплата от тази, която получават работниците в активна възраст. В замяна обаче им предлагат 6-часов работен ден, пише "Монитор".

"Хората се съгласяват, защото вече имат сигурен доход от пенсиите си, а по-краткият работен ден им позволява да си почиват повече", твърди още Николчева. Най-често пенсионирани служители срещу по-ниска заплата и намалено работно време наемат счетоводни фирми и компании в производството.

Последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на 2017 г. показват, че 83 000 българи над 65 години продължават да се трудят.

В сравнение със същия период на 2016 г. броят на работещите се в пенсионна възраст е нараснал с с 18 400. Не всички трудещите се над 65-годишна възраст обаче са пенсионери, защото сред тях има такива, които нямат нужния трудов стаж, за да излязат в заслужена почивка. „В началото на 90-те години много хора работеха в сивия сектор и затова се налага да останат на трудовия пазар по-дълго“, обясни пенсионният консултант Стефан Колев.

В края на миналата година чрез бюрата по труда работа са търсели 1937 пенсионери, показват данни на Агенцията по заетостта (АЗ). "Това са основно хора със специалност и дълъг трудов опит. Част от тях успяват да намерят работа за месец–два след регистрацията си в бюрото по труда", обясниха от АЗ.

Според Кодекса за социално осигуряване, продължавайки да работят и след излизане в заслужена почивка, трудещите се могат да увеличат размера на пенсията си. От миналата година пенсионерите, които работят, могат да искат веднъж годишно размерът на пенсията им да бъде преизчислен. До края на 2016 г. останалите на трудовия пазар пенсионери можеха да поискат актуализация на сумата си за старини няколко пъти в годината.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
11
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Бъркаш естествено. Аз не съм работодател, а и мен няма кой да ме замести когато след няколко години се пенсионирам - точно както е при всички останали при нас. Това се получава, защото някакви си мислят, че младите бързо ще навлязат в работата и ще горят от желание да работят много за малко пари. 15 човека сме и средна възраст над 50 години. Горе-долу сме същите, като преди 20 години с малки промени.
25
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, няма такава държава! Вместо да инвестира в младите и в бъдещето, тя разчита на старци. В нормалния свят старците се радват на живота, пътуват... а тук? И какво става сега? И бабата уморена и бедна и внучката бедна. И никой не печели, защото няма как да ме убедите, че човек на 65+ може да е в час с новостите. Да, супер специалист е, ама е на ниво 1980, а всичко се развива.
24
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В това пенсионерите да работят няма нищо лошо, напротив похвално е и трябва да се насърчава.
23
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пестенето е майка на мизерията....
22
4
 
3
 
! Отговори
На 30 преди 6 години
Пенсионер да те научи затова пенсия и заплата никаде го няма.Лелката от гишето за билети в киното станала професор с по ниска заплата.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Не баш. С това пиене, 32 години, започват да изглеждат нереалистично :(.... Поне си поживях добре ....
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не плащайте за пенсия, а инвестирайте. Дори и само злато да копувай, за 35 години, ще натрупате много повече, отколкото мизерната пенсия би ви платила ..
19
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно се гневите, млади люде! Но ако насочите гнева си в правилната посока, а не срещу работещите възрастни, и днес, и на старини ще бъдете добре.Млади срещу стари - разделяй и владей! Старостта е вашето бъдеще, мили млади хора! Замислете се поне, като начало!
18
9
 
13
 
! Отговори
До Обективен преди 6 години
Аз като човек, който е провеждал над 30 обучения в нашата фирма за последните 10 месеца, защото няма сносни кандидати, мога да ти кажа, че както има много некадърни и нахални млади, има още повече некадърни и нахални пенсионери. Тези, които са над 55 години и могат да се оправят с компютър и бързо да влязат в час са единици. Масово са ми водени някакви женички, които са нечия любяща баба, които са готови да бачкат за 300 лв. и искат да си бъркат в носа по цял ден, щото така са свикнали от соца..
17
5
 
23
 
! Отговори
111 преди 6 години
До дискриминиран младежКое е нахално,бе хапльо!?Че тези хора работят ли?Нахалното са службашите по разни службички и министерства!Разни над 70 год дедета с пагони,дето ходят на "работа" с по 5 памперса,и реват че са дискриминирани когато искат да ги пенсионират!?Щото били"ценен и опитен кадър",и България без тях щяла да рухне?!Нахални са разни червени пенсии с таван,дето по разни секретни постановления взимат "добавки" към пенсиите,и реват че на тях не давали по 40 лв за Коледа!То бива алчнос
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОбективенИ след 5 години тази твоя колежка все пак ще реши, че и е време за почивка и тогава какво правиш? Нямаш млади обучени кадри и почва големия рев?
15
3
 
15
 
! Отговори
На 101 години преди 6 години
Какъв опит фирмите търсят млади без опит сръчни само охранителните фирми търсят пенсионери за пазачи смях.А какво пестят с тези мизерни заплати от 450 лв за охранител.Пенсионерите са повече от младите фирмите като нямат кого да наемат да внасят работна ръка пълна лудница.
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааа, сега ми стана ясно защо по гишетата в пощите са само лелки-пенсионерки, които не могат да си включат компютрите.
13
5
 
20
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
(продължение)Младите едно, че искат много по-голяма заплата, но и трудно навлизат в работата. Гледам как една колежка-пенсионерка вече 10-та година обучава поредните младоци, които след 1-2 години все още не схващат елементарни неща и накрая бягат някъде другаде. Непрекъснато търисм нови хора, свободни места има, но желаещи няма, особено по-млади.
12
30
 
6
 
! Отговори
дискриминиран младеж преди 6 години
Не е ли е много нахално заплата и пенсия, или пенсията или заплатата да избират да получава. Комисията по дискриминация да се самосезира.
11
5
 
22
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Тези 83000 работещи пенсионери са 17,2% от хората на възраст 65-69 години и 5,64% от хората които са по-възрастни от 64 години. Казано с други думи пенсионерите си изработват сами пенсиите. Разбира се, че пенсионерът като човек с много опит по-бързо ще навлезе в работата, докато младокът ще се хвали как бързо цъка с мишката на компютъра. Гледам ги и при мен - от 15 човека, 5-*** са и пенсионери, младите не искат да работят тази работа - трудно им е, а и искат повече пари, примерно искат 5 хиляди
10
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, браво! 80 годишната баба на работа, а 30 годишната внучка безработна! И после що бягали младите, е тая внучка какво да прави? Да виси по кафенетата? Тия м...ци работодателите не се усещат какъв автогол си вкарват, защото бабата ще работи още 1-2 години, а внучката като емигрира... няма кадри или не са обучени! Е, къде да се обучат?
9
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такава каша забъркаха на пенсионерите с вдигането на минималната, че няма скоро да я оправят. Чувството за несправедливо увеличение на парите на хората с най-малък принос дразни останалите имащи 40-50 години стаж.Преизчисление е нужно и нека всеки взема полагащо му се. Стига с тия комунистически похвати.
8
3
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз като млад работещ искам възрастните да получават прилични пенсии и да се радват на спокойствие. Не е нормално старци да работят, а младите да емигрират, защото нямат работа. И не от всеки става предприемач и работодател.
7
5
 
54
 
! Отговори
Взимат от работника преди 6 години
"Умните" родни новобогаташи забогатяват, защото крадат от заплатите на работниците си! Те за друго (нещо конкурентно, което да носи печалба) нямат акъл, я-я!