Снежна драма край Белмекен: 15 часа сред 3-метрови преспи

Двама младежи се изгубиха във виелицата край язовира
6 фев 2018 13:15,
37
Снежна драма край Белмекен: 15 часа сред 3-метрови преспи
Снимка: "Монитор"

Двама младежи изкараха 15 часа в джип в снежен капан от 3-метрови преспи и виелица под Белмекен. Борис, племенник на поета Никола Вапцаров и приятелката му били извадени невредими след 5-часова спасителна акция в събота срещу неделя, когато в страната бушуваха бури.

Двамата младежи пътували към високопланинската спортна база под върха, но объркали пътя и се залутали край язовир Белмекен в неподдържано през зимата шосе.

Хората са били подведени от навигацията, която ги е изпратила по този път край язовира, но той не се чисти през този сезон, защото е труднопроходим, разказа пред "Монитор" Стойко Стефанов, един от доброволците, спасили младежите и общински съветник от БСП в Белово.

Той е управител на една от почивните бази в района и разполага с необходимата техника, с която помогнали на закъсалите в бурята младежи да изтеглят джипа им.

Когато разбрали, че са се заблудили, младежите тръгнали да вървят пеш около час и половина, но започнало да се смрачава и се върнали уплашени при джипа. Вятърът и силният снеговалеж започнали да затрупват автомобила, а батериите на джиесемите на двамата паднали. Добре поне, че резервоарът с горивото бил пълен, та включили двигателя и се топлили.

"Намерихме ги увити с подръчни завивки от джипа, бяха престояли повече от 14-15 часа във виелицата", разказаха спасителите.

Сигнал за бедствие изпратили от спортната база на Белмекен, когато гостите не се появили там. От персонала на базата се обадили на телефон 112 и на "Гражданска защита", а на помощ се притекли двама служители от предприятието "Язовири и каскади" към НЕК Йордан Попов и Александър Дангов. И двамата са от Сестримо и тръгнали с моторни шейни съвсем доброволно да помагат на бедстващите младежи.

Момчетата от Сестримо потърсили за помощ Стойко Стефанов и била извадена специализирана техника-автомобил "Ратрак", която да издърпа джипа "Лендроувър" от снежния капан.

От Якоруда и Белово също били изпратени екипи да помагат на Борис и приятелката му. Акцията по спасяването продължила 5 часа, а когато доброволците стигнали до младежите в джипа те трудно намирали думи да им благодарят.

"Не знаеха къде се намират от уплаха, че са попаднали в снежния капан под Белмекен и в тези виелици са се намерили хора, които да им помогнат", коментира един от спасителите - Стойко Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е това набутване в снегове, преспи, студове и тази самонадеяност...За всеки загубил се в планината ли ще се пишат статии?!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стигнеш ли язовира, няма друг път. А ако тръгнеш от София то пътища много до Белмекен.
10
7
 
22
 
! Отговори
бай Онзи преди 6 години
И къде са триметровите преспи? Аз даже 1 метър сняг не виждам на снимката. Важното е джурналята да се изхвърлят да им върви статията.
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО на спасителите!Да са живи и здрави!
8
1
 
13
 
! Отговори
Гугъл мапс хаха преди 6 години
До 7:Като го щракнеш в гугъл мапс от софия иска да те прекара пред друг път, не този покрай хижа Христо Смирненски. Ако не знаеш си загубен...
7
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пътя за спортната база е единствен и минава покрай язовира. Как така единия е почистен, а другия не. Няма втори път.
6
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С градска жипка до края на града. Най умното е резервоара в случая.Сега по друг начин ще гледат живота
5
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знае къде е спортната база на Белмекен, ама тръгнал насред зима на 2000 метра надморска височина, в лошо време и по навигация ( която я е с ъпдейтнати карти я не)?!
4
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В планината неподготвен непознаващ пътя никога ама никога не се ходи през зимата. Това трябва да го запомнят търсещите силни усещания. Защото това може да им струва живота. На навигация никога не се осланям защото тя ме праща за зелен хайвер. Вместо да ме преведе по най прекият път тя ме превежда през околовръстното. Навигацията не е гаранция че ще те отведе на желаното място. Тази измишльотина на някой недъгав е направена за да те обърка тотално както се е и случило с тези хора.
3
1
 
38
 
! Отговори
.. преди 6 години
В началото на февруари месец е така по тези ширини!От какво сте изнендани? Да не би да очаквате време като за плаж?
2
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дали случайно са се озовали там или са отишли да дрифтят?!?
1
29
 
19
 
! Отговори
Анархия преди 6 години
До тука докара държавата Борисов. Един път не могат да изчистят. Пак някой е прибрал парите!