Паметници на раздора: Да се разруши ли "Альошата" в Бургас?

Символ на отминала диктатура или културно наследство
Обновена: 8 фев 2018 11:03 | 8 фев 2018 11:00, Петя Славова
503

В Бургас поискаха паметника на Съветската армия да бъде разрушен. Идеята е предложение на СДС. През годините са правени и други опити монументът да бъде демонтиран. До този момент обаче винаги са били неуспешни.

"Опитвам се да разбера поради каква причина изобщо трябва да се занимаваме с идея, дошла от партия, която събира между 1 и 2%, а именно СДС. Това е партия, която очивидно няма никакъв друг начин да съществува политически, освен, ако не паразитира върху добрия стар телевизионен антикомунизъм", отсече в студиото на "България сутрин" журналистът и депутат от БСП Александър Симов.

Той бе категоричен, че на практика дискусия "За" и "Против" съветските монументи не съществува.

"Наблюдава се една обсебеност по темата на не повече от 100 хил. души в България. За всички останали в страната ни проблемът изобщо не е кризисен", отбеляза още Симов.

Не на това мнение обаче се оказа Евгений Михайлов от ДОСТ.

"Нормалните хора в България са на мнение, че комунистическият режим, датиращ от 1944 до 1989 година е бил престъпен. Още през 2000 година Народното събрание прие закон, който доказва това", каза той.

Пред Bulgaria ON AIR Евгений Михайлов коментира, че дългогодишните учители и преподавателите в университетите в страната ни години наред поднасят на учениците и студентите една "лъжлива", по думите му, история.

"Альошата", както е известен и го наричат много бургазлии, се издига на около 20 метра височина в центъра на морския град. Построен е в началото на 50-те години на миналия век.

През 2013 година група бургазлии искат с подписка "Альошата" да бъде премахнат. Като мотиви посочват, че той няма културно-историческа стойност и е символ на една отминала диктатура. Докладната обаче така и не стига до общинския съвет.

Според активистите на СДС в Бургас в града изобщо не трябва да има символи на комунизма, а според социалистите в крайморския град, идеята за премахване на паметника се е зародила преди дни, при почитането на паметта на жертвите на комунизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


503
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
315
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като само ние имаме такива паметници-да извлечем полза а не едно зеро каквито сме ние за "Европата".Нека да идват тук да ги гледат да си правят селфита -няма лошо .Лошо е когато сами си копаме гробът
314
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунизъм и комунисти в България никога не е имало. Имаше нагаждачи които на бързо се пребоядисаха червено. Сега същите тези мекотели са с Вашингтон и ЕС за да довършат страната ни. Те са най долното съсловие което България може да роди, винаги са служили на чужди интереси били те съветски или евроатлантически, но не и Български. Сега паметниците им пречат, всичко втасахме та само това ни е пречката.
313
5
 
11
 
! Отговори
До 325 преди 6 години
Ето чуй, аз съм анти-комунист(социалист) и критикувам фашистка Италия и Германия. Хитлер е долен престъпник, нека гори в ада. По противен от Хитлер ми е единствено Сталин и кървавия му комунизъм, който опостуши България
312
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само българите имат паметници на окупатора и най-върлият си враг. Бутайте те ги тези капища тези жалони на колониализма и васалщината и повече не ни занимавайте с тая тема.
311
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До Берлинска стенаА защо не е следвал в България
310
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам да махнем всички Руско Съветски паметници и да сложим на тяхно място бюстове на любимият ни вожд, Бойко. Също можем да издигнем паметници и на великата демократична революция, съкратила населението на половина, унищожила селата и градовете ни а за процъфтяващата икономика да не говорим.
309
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Антикомунистите да кажат за какво са. Профашисти са, никакви демократи не са.
308
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бутайте савецките паметници на подтиниците ни!
307
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Антикомунизмът или антисоциализмът е прикритие за профашизма и неофашизма. Никога няма да чуете антисоциалист да критикува Фашистка Италия или Нацистка Германия.
306
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе дайте го разрушим най после та да спите спокойно -Селата са разрушени ,градовете на там отиват -няма мед.сестри ,лекари ,програмисти -няма интелигенция ,обаче ще се поздравяваме с Конграчулейшънс
305
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фашизъм в България е Цар Борис трети и това е от историята не от мен ,не съм сключил аз пакта с Хитлер.Ако другите страни обаче могат да си го признаят и да извлекат полза от това то ние си носим само негативи покровителсквай Симеончо и давайки му нашата идентичност -нашата страна да я продава само обаче за собствени цели .Ашкойнсум или както там се казва .Един чужденец бел казал-има страни в които дрънчат пари ,други в които дрънчат оръжия ,а българите ли -те само си дрънкат
304
1
 
0
 
! Отговори
Паметникът :)312 преди 6 години
До БаДката Недей да минаваш границата-спорим в момента-прадядо ми като бил на Шипка и магарето нещяло да минава рекат изкарал сатъра и ми отрязъл главата.Не ме закачай и не ме предизвиквай.Слагай очилата и чети
303
3
 
4
 
! Отговори
Берлинска стена преди 6 години
До Анонимен(Имам въпрос: Защо Евгени Михайлов, след като е такъв русофоб , е следвал в СССР?) отговор: защото мъртъв(застрелян,отровен) не може да следва на запад
302
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДАда се махне, както и всичко друго разделящо нацията.
301
2
 
2
 
! Отговори
Паметникът :) преди 6 години
До до Паметника 308.Е извинявай,след два месеца и края на Септември им порасна брада и премръзнаха в летни униформи.Извинявам се за което.Не знаехме че са толкова специални.Ако не знаеш немското командване преди нахлуването на Германия в Чехословакия готви план за отстраняването на Хитлер.Прави грешката да информира за това Британското командване.Познай кой го спасява и му отдава Чехословакия и военопромишления и комплекс,и го насочва на Изток-Британия.Има го черно бяло ,документирано
300
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам въпрос: Защо Евгени Михайлов, след като е такъв русофоб , е следвал в СССР?
299
1
 
8
 
! Отговори
До 313 преди 6 години
Я обясни сега, къде го видя фашзимът в България?
298
2
 
2
 
! Отговори
до Батка преди 6 години
Моля те батка - извикай и мен да го поритаме заедно тва меkeре гнъсно!
297
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съветските паметници - унижението на България !
296
13
 
11
 
! Отговори
до 311 преди 6 години
Няма по-жалка сraн от русофила!Докарани до просяшка тояга от същите тези "братя-мародери" , те са готови да убиват майка и баща в защита на окупиралите ги пияници! Човекосмет с мозъка на глиcт!