Трагедията в Средец: Туба, искра от печката и взрив

"Чух крясъци, жената излизаше горяща с едно от децата"
9 мар 2018 19:36,
20
Трагедията в Средец: Туба, искра от печката и взрив
Снимка: Булфото

Загазоване на стаята, в която е спяло цялото семейство, е довело до взрива и жестокия пожар в Средец.

В нощта срещу 7 март в огъня загинаха бащата Антон и две от децата, а няколко часа по-късно в болница издъхна и майка им Анка. Другите две деца – на 8 и на 11 години са в Клиниката по изгаряния във Варна. По-голямото е в тежко състояние, с 85 % изгаряния.

Семейството е спяло в едно помещение, в което са се съхранявали и масла, а и туба с гориво. В него се е получило загазоване, заради което една искра от печката с дърва е предизвикала взрив, пише "24 часа".

"Този обемен взрив не е разрушителен, но при него всичко пламва едновременно - хора, покъщнина, всичко", обясняват пожарникари.

Още по темата

"Беше към 22:10 ч., чух силни крясъци. Като дойдох видях жената да излиза горяща с едното дете. Успях да спася едно от децата в къщата. После исках да вляза отново, но вече не беше възможно. Всичко гореше", разказва за ужаса съседът на семейството Вълчо.

Той потвърждава думите на други от ромската махала, че пожарникарите се забавили много, а в пожарните нямало вода. Според младежа огнеборците били в цивилни дрехи и дори някои от тях подпийнали.

От Областната противопожарна служба в Бургас обаче опровергават думите му. Началникът комисар Васил Василев е категоричен, че пожарните автомобили няма как да отидат без вода.

"Истината е, че имаме технически проблем с единия автомобил и това е отразено в реално време - 1 час след завръщането на колите. Не се е отворил електро-пневматичен кран. Вторият автомобил тръгва по друг път, тъй като мястото е трудно достъпно. Този автомобил е по-тежък от първия и пристига 5-6 минути по-късно. Не е вярно, че 40 минути са се забавили нашите служители, както се твърди", обясни той.

Комисар Вълчев отрича колегите му да са били пияни, а за дрехите на огнеборците обясни, че са втора употреба.

"Да, нямаме необходимото оборудване, колите са стари, но не бива да се коментира така безотговорно, че пожарната нямала вода и да се настройват хората срещу нас", смята комисар Василев.

Според експерти дори да е нямало проблем с първата пожарна хората в пламналата постройка не са имали никакъв шанс заради получения обемен взрив в загазованото помещение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.