Колко са врабчетата? Броенето им ще е през май

Целта е да станат ясни местата, които избират за гнездене
36
Колко са врабчетата? Броенето им ще е през май
Снимка: БДЗП

За втори път ще броим заедно врабчетата в България. Миналата година на днешния Световен ден на врабчето – 20 март, ние, Българското дружество за защита на птиците, стартира кампанията "Ние броим врабчетата".

Тази година ще броим врабчетата през май. Отново единственото необходимо усилие от страна на желаещите да броят врабчета ще бъде да се регистрират на сайта vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят само 10 минути и запишат данни си. Тези, които вече са го направили, само трябва да влязат в профила си.
 
Кампанията на БДЗП има за цел да оцени състоянието на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско.

На vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си запази предварително удобно място, което да посети в деня на броенето. На сайта има и подробна информация със снимки на трите вида врабчета.

На 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета. 

Тази година преброяването ще е през май, защото тогава трите вида врабчета със сигурност вече ще гнездят и благодарение на преброяването ще станат ясни местата, които предпочитат за отглеждане на малките си.

Врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и че предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за съществуване.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ отпуснаха 4 милиона лева за броене на брумбарите по река Дунав.Сега колко милиона ще отпуснат за броене на врабчетата?Тия съвсем ни взеха за и.д.и.о.т.и.
33
4
 
20
 
! Отговори
shopo преди 1 година
Какво ще им броят защитен вид ли са? Пълно е с врабчета и се множат поголовно. Мор са за хората които живеят в къщи. Не могат да си почистят покривите от тях
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, в София врабчета изчезнаха. За сметка на сойките, които ядат яйцата им.
31
0
 
20
 
! Отговори
рррррррррр преди 1 година
Вие ще броите безплатно а кинтите ще ги цапардоса Тома Белев и подобните нему айдуци! Честито, балъци!
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами редно е да ги преброят, комарите вече преброиха, едни пари се усвоиха... Сега ще броим наред - врабчетата, кокошките, враните, абе за каквото могат да се усучат пари, все ще го броим.
29
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живея в по-малък град и тук врабчета все още се намират. Доста са понамалели в сравнение с това, което беше преди 20-25 години. Тогава буквално бяха в краката на хората по улиците. Сега се навъртат само на определени места. Не знам кое толкова ги пъди от градската среда, дали шумовото и светлинното и радио замърсяване, лиспата на храна или конкурентни видове като гълъбите и враните. Може би е комплексно.
28
3
 
26
 
! Отговори
Луди хора преди 1 година
А кампания боли ме главата или кампания хора без работа. *** ненормалния народ
27
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната глупост Ама трябва и некадърниците да изкарат някой лев Направете хранилки и купете малко жито и ечемик и градовете ни ще се напълнят с птички От парите които ще платите сега поне 80% ще отидат за кафе алкохол а може и нещо по-силно
26
1
 
31
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 година
Не знам по какви причини ,но врабчетата и гугутките в София почти изчезнаха.Някога когато бях малък в квартала в,който живея имаше много гугутки и сутрин лятно време беше много приятно ,още докато не си станал да чуеш тяхното гукане.Сега в София има свраки, сойки, и най-вече гълъби,нахални и мръсни.
25
4
 
33
 
! Отговори
някой преди 1 година
Някои хора ще вземат пари по евро програми,но няма да съм аз.В Русе има програма за броене на комари...за над милион
24
2
 
24
 
! Отговори
??? преди 1 година
До икономист
Има си ги просто избягват силнонаселените градове където шума е много голям или има много замърсявване.
23
2
 
20
 
! Отговори
??? преди 1 година
До Анонимен 3
Да бе слушал повече в часовете по математика а.....Статистика се вика тая работа....ако от един град има 10 души които преброяват има си формула по която хората усредняват.Никой не иска точната бройка а средно статистически искат да видят дали популацията на врабците намалява или се увеличава.
22
0
 
24
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Винкеловата конструкция, която огражда терасата на жилището ми, е направена така, че в горната част има едни отвори(за проветрение), през които понякога преминават птици. Понякога са влизали и врабчета, но преди две г-ни, мисля че април месец беше, влетя едно птиче страшно красиво, още съжалявам, че не го снимах тогава. Малко, с издължена шийка - ярък зеленикъв нюанс, а тялото и беше в тъмно син - наситен цвят. Не бях виждал по-красиво птиче, а и как чуроликаше. Така и не разбрах от кой вид е.
21
1
 
27
 
! Отговори
икономист преди 1 година
А и между другото, напоследък се появиха и "нови" видове насекоми, които преди сякаш не се срещаха чак толкова често. Като например, едни зелени бръмбари с неприятна миризма. Лятото ги има с хиляди сигурно, и то само в двора пред кооперацията, в която живея! А преди сякаш нямаше такива, или поне не са били чак толкова много. Сега влизат в домовете ни даже. Изобщо, голяма напаст! Явно с новите видове насекоми, идват и нови видове птици. Може би и заради промяната на климата става това!
20
3
 
30
 
! Отговори
men преди 1 година
ракът и оскотяването също са резултат от кемтрйлс и химическите коктейли представяни за сирене, кексове, бисквити и т.н. за жалост ни е спукана работата и надежда не се види никаква.
19
2
 
30
 
! Отговори
men преди 1 година
в бургас останаха само гларуси защото са като плъховете и се хранят от кофите за смет или т.нар казани :-). врабчета и пойни птици се забелязвар доста рядко. от няколко години не съм виждал и щъркелови комини ама не съм целия септември у дома. една от главните причини е измирането на насекомите които са основната храна на птиците. това е резултат от пестицидите и от пръскането на кемтрйлс.
18
0
 
30
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Да, вярно че преди бяха много разспространени, а напоследък сякаш почти ги няма...
Дори последните години, забелязвам нещо като инвазия на други видове птички, пак такива малки като врабчетата, но с много шарена окраска. Сякаш ареалът, който са заемали тези птици, сега е превзет от други видове, които явно са по-адаптивни и издръжливи от тях.
Аз живея в Южна България, и тук също има голям проблем с раковите заболявания! Дали пък наистина няма някакво замърсяване на околната среда?
17
0
 
27
 
! Отговори
до 14 от ЛАМБО преди 1 година
ПРАВ СИ. ПРЕДИ 15 ГОДИНИ МИ РАЗКАЗВАШЕ ЖИТЕЛ НА КАРЛОВСКОТО СЕЛО КАРАВЕЛОВО

МАЛКО ПРЕДИ 10 НОЕМВРИ ГОРИТЕ В СРЕДНА ГОРА ОКОЛО СЕЛОТО БИЛИ НАПАДНАТИ ОТ ГЪСЕНИЦИ. ЗАПОЧНАЛИ ДА ПРЪСКАТ СЪС САМОЛЕТИ ОТРОВИ. КОГАТО СЛЕД ТОВА ТОЙ ВЛЯЗЪЛ В ГОРАТА ВСИЧКИ ДРЕБНИ ГОРСКИ ЖИВОТНИ БИЛИ МЪРТВИ > ВСИЧКИ ПТИЦИ НАПАДАЛИ НА ЗЕМЯТА.

А ГУЩЕРИТЕ, ЗМИИТЕ, КОСТЕНУРКИТЕ, ТАРАЛЕЖИТЕ, РАЗНИТЕ ГОРСКИ МИШКИ, БЕЛКИ И Т.Н. ВСИЧКИТЕ УМРЕЛИ ПОКРАЙ ГОРСКИТЕ ПЪТИЩА. ИЗГЛЕЖДА ТАМ СА СЕ НАДЯВАЛИ НЯКОЙ ДА ГИ СПАСИ
16
0
 
24
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 1 година
ТЕЗИ НА СНИМКАТА СА ДВЕ МЪЖКИ ПОЛСКИ ВРАБЧЕТА

ПРИ ЖЕНСКИТЕ ПОЛСКИТЕ И ДОМАШНИТЕ НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАТ
15
4
 
43
 
! Отговори
Преди ”демокрацията” преди 1 година
Се радвахме на врабчета,гугутки,лястовички и всякакви мили птичета.Сега се ”радваме” само на ”демокрацията”.Тя унищожава всичко. Сега сме на ред ние.