Дупки половин метър! Само с камион и вериги към древен манастир!

Патриаршеският манастир "Св. Троица" е на изхода на старата столица
22 мар 2018 14:00, Анисия Иванова
17
Дупки половин метър! Само с камион и вериги към древен манастир!
Снимка: "Монитор"

Хилядагодишен манастир край Велико Търново и живеещите в него монахини са откъснати от света заради ужасен път.

Патриаршеският манастир "Света Троица" се намира на изхода на старата столица в посока към Русе и достъпът до него е много труден и почти невъзможен. Причината е единственият черен път, който е в крайно лошо състояние.

През сухия сезон малцината шофьори, осмелили се да минат по пътя с дупки, дълбоки по половин метър, имат някакъв шанс да успеят да се доберат до Божията обител.

С падането на снега и последвалите валежи обаче, дупките са пълни с вода и крият множество рискове, а пътят на практика вече е непроходим. По него може да се преминава само с товарни автомобили или високопроходима техника.

Преди няколко месеца държавата отпусна пари за ремонт на пътя до друг търновски манастир - "Преображенския". За пътя до "Света Троица" обаче не беше даден и един лев, пише "Монитор".

От лошия и разбит черен път страдат и около 100 търновци, живеещи в т.нар. квартал "Дервеня", намиращ се от двете страни на калпавия път. Те са направили подписка, която са изпратили до кмета на Велико Търново.

В подписката гражданите искат общината да вземе спешни мерки за ремонт на пътя. "Тук никой не чисти и пътят се руши и обраства все повече. Плащаме си съвестно данъците, но сме принудени да поддържаме пътя сами. Как ще привличаме туристи към манастира, когато пътят до него е в тотално окаяно състояние. Толква ли е бедна общината ни, че да не може да си позволи поне да насипе с чакъл пътя”, възмущават се жителите от квартала.

Останките от стария манастир се намират на 1 км северно от сегашните манастирски сгради, възникнал е вероятно през XI в.

Името на манастира е свързано с книжовната дейност на монах Евтимий до избирането му за патриарх през 1375 г. Четири години по-рано Евтимий се завръща от Атонските манастири и се установява в “Св. Троица”. Тук се отдава на книжовна дейност, създава прочутата книжовна школа, известна още като Търновско училище.

Сегашната църква в манастира е изградена върху основите на по-стара църква прз 1847 г. от Кольо Фичето. Иконите на иконостаса са работени от Захари Зограф, който е стенописал и църквата.

По време на земетресението през 1913 г. църквата е разрушена. В сегашния си вид манастирът е възобновен през 1927 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пътя е най-малкия проблемНа 300-метра от манастира пътя е блокиран от бариера и мантинели а ,ако случайно ви отворят вратите на манастира и ви допуснат вътре гледат да ви разкарат по най бързия начинОт вратата злобна женица ви казва че няма какво да гледате в манастира
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До as,лъжец дори не можеш стигна понякога
12
5
 
5
 
! Отговори
ss преди 6 години
абе юпапагали .. стига сте вярвали на всичко живо , Жалки медии които се чудят как да си запълнят страниците и отбор *** които нямат работа четат ..Ходя редовно до там.. Да пътя не е прекрасен но изобщо не е вярно че има дупки половин метър
11
9
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Те и в Куба по времето на социализма построиха всичко само че още демокрация не е дошла там и още яко благоденстват, скоро дори интернет им пуснаха и им разрешиха да имат мобилни телефони. А кубинците си ходят на разходки със салове до Америка и не се връщат
10
3
 
13
 
! Отговори
Дебелия от Банкя преди 6 години
Станишеф е виновен.Забравих - и Орешарски!
9
5
 
22
 
! Отговори
До №6 преди 6 години
Пои времето на БСП се построиха всички пътища.От тогава само кръпки и дупки и пак кръпки и отново дупки.И така вече 30 години.Направиха се едни къдрави магистрали с евросредства,по които сума народ се изтрепа и сума ти народ забогатя от тях.Това е.Друго няма.
8
1
 
15
 
! Отговори
ББ преди 6 години
Аз не съм виновен,това са хората на Цецо.
7
2
 
23
 
! Отговори
Чч преди 6 години
Не беше ли от Търново оня мафиот който гръмнаха наскоро.Писаха че той командвал всичко-община,полиция,фирми,рекет. Май Търново ще излезе най-мафиотския град в България.
6
29
 
9
 
! Отговори
№3 преди 6 години
До АнонименПо времето на БСП нямаше непочистени пътища защото нямаше пътища само столицата Правец светеше.
5
15
 
3
 
! Отговори
Парт.секретар преди 6 години
Имам двама съпартийци,редовно вадят павета и парчета асфалт от улицата,понеже кметът е от ГЕРБ- добри момчета са инак,не им се сърдете- на никого лошо не са сторили!
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Велико Търново Митьо Пищоля яко *** булдозера си да изрови.
3
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставка, искаме БСП да управляват за да не се краде а да се гради
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кмета на В.Търново не беше ли от ГЕРБ?Някой знае ли,какви пари се харчат в тези общини или данните са държавна тайна?Добре че от време на време някой журналист размъти блатото,та ни светне за огромната корупция,която се шири на всички нива.
1
2
 
36
 
! Отговори
ББ преди 6 години
Аааааа, направихме ви пътища, чудесни и красиви но за един сезон. Следващия сезон трябва ремонт, иначе как ще се изкарат кинти. Ако направим пътя както трябва, да издържи поне 20 години, от къде ще крадем? Ще запълним дупките и така до пролетта.