Човек или животно – има ли значение? Още за Сафет и щъркелите…

Героят от село Зарица вадил хора от 3-метрови преспи, извозвал родилки
26 мар 2018 07:11,
9
Човек или животно – има ли значение? Още за Сафет и щъркелите…
Снимка: Reuters

Човек или животно – няма значение, на всеки трябва да се помага. Така е възпитан Сафет Халил, героят от село Зарица, който миналата седмица приюти премръзнали щъркели в дома си и отприщи вълна от съпричастност към животните в цялата страна.

Щъркелите не са единствените, спасени от Сафет. Мъжът се грижил за сираче, вадил хора от 30-метрови преспи, пренасял е болни и родилки.

На 15-годишния Стоян от дома за сираци в Главиница давал храна и пари, а като навършил пълнолетие, го взел вкъщи.

Още по темата

30-годишният вече мъж, който е с лека умствена изостаналост, и досега помага в стопанския двор. Сафет не го е осиновил официално, но го има като свое родно дете.

Отделно с жена си Хабибе имат дъщеря и син. Радват се и на внук, пише "24 часа".

На Сафет разчитат за снегопочистването в селото заради техниката, с която разполага. Не е оставил селото без хляб в най-тежките зими. Извозвал е родилки и болни на хемодиализа.

Вадил е хора от 3-метрови преспи.

Сафет Халил е земеделски производител. Семейството му има 100 дка земя, сеят тикви, чубрица и слънчоглед.

Отдавна обаче Сафет се е отдал на техниката и е оставил със земята да се занимават по-младите. Преди години купил стопанския двор на бившето ТКЗС и разположил селскостопански машини, с които оре и сее в селото.

Сафет и приятелите му, които се грижат за измръзналите щъркели, така са възпитани – да помагат на всеки в беда.

Казват, че щъркелите за тях са благородни птици. Така знаят от предците си, които в минали години са подслонявали на застрашените от бялата смърт прелетни птици.

След като се прочу като спасителят на щъркелите Сафет получи хиляди посланията в социалните мрежи.

На Сафет Халил бяха връчени поздравителни адреси от министъра на околната среда Нено Димов и от областния управител на Силистра Ивелин Статев. Такива получиха и кметът на Зарица Феджри Билял, и Левент Садък, който е бил рамо до рамо със Сафет при спасяването на щъркелите.

Екоминистърът изпрати и специален подарък за Сафет - екопечка на твърдо гориво.

"Знам, че щъркелите са божествени птици, символ на здраве и дълголетие. Спасих петте щъркела и го направих със сърце и съвест. Нека тези щъркели да донесат на всяко семейство, без значение религия, етнос и вяра, благословение, здраве и късмет", сподели Сафет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Получил поздравителен манифест от министъра на околната среда....да попитам аз къде е дремел и драпал по камбаните министъра, та се наложи обикновения човечец да му върши работата по опазване на биологичното разнообразие. Тоя министър вместо да си хвърли оставката за тотално несвършените дела, той се кичи с PR акции по връчване на манифести! Мръс-ни-ци на държавна хранилка и тотално безполезни персони! А на човека спасил животинките-огромно БРАВО!
6
1
 
72
 
! Отговори
Kralev преди 6 години
Най-накрая едно добро дело, с което да се прочуем по света, а не само с кражби и измами. Мисля, че постъпката на човека, без значение турчин или *** е достойна за уважение!
5
62
 
37
 
! Отговори
Тошо Мафията преди 6 години
Какъв е тоя PR за тоя турчин недохранен. Стана по известен от бате Ицо Стоичков.Гласят го за смет от ДПС. 100% съм сигурен.Спасил два умрели щъркела все едно е направил трансплантация на сърце на Чирков в болницата.Аре малко по-спокойно.
4
0
 
57
 
! Отговори
1 преди 6 години
с една простичка дума "човек", но какви са тези преспи от по 30 метра???
3
4
 
61
 
! Отговори
Глас от Народа преди 6 години
Време е за бунт народе.Такива хора трябва да ни управляват.Историята ни помни цар Ивайло (свиняра).От народа за народа, вън алчните политици от управата.
2
0
 
126
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подобни хора вършат за имиджа на България многократно повече от всичките ни продажни политици, взети заедно.
1
1
 
119
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек