Конете – 70 мъртви, субсидията – ?10 000, глобата – 4 бона

Собственикът на животните: Търсих ги, но не ги намерих!
26 мар 2018 18:00,
124

От 100-ина коня, изоставени в Осоговската планина, оцелелите са едва 30. И голяма част от живите обаче са в окаяно състояние, бедстват, лежат в снега и едва дишат.

Това разказват доброволците и планинските спасители, които успяха да се качат на поляните под връх Руен в опит да спасят животните.

Както Dnes.bg писа по-рано, за драмата на животните се разбра преди дни, след като зловещи снимки с трупове в снега се появиха в социалните мрежи. Собственикът им Петър Пищалов е взимал европейска субсидия, за да ги отглежда.

Самият той потвърди това пред Bulgaria ON AIR. Мъжът разказа, че е търсил животните, но не е успял да ги намери.

Още по темата

Конете се отглеждат по проект, финансиран с евросубсидии – 10 000 евро на година. Лятото са в планината, но зимата е трябвало да бъдат преместени на сигурно място. Пищалов се оправдава, че им загубил следите.

Пищалов благодари на хората, които са качили храна на животните.

Той обаче обясни, че това са каракачански коне, "които си живеят в планината традиционно от хилядолетия".

"Това не са някакви детски играчки. Конете са доста подготвени за зимата. Имало е случаи, когато коне са изкарвали зимата при подобни условия", коментира той.

Пищалов призна, че получава субсидия за отглеждането – годишно по 140 евро на животно. По думите му е имал около 70 коня. Според него обаче субсидията не е достатъчна за отглеждането на конете.

"Ако човек разчита на тези пари, които трябва да вземе, той е обречен", посочи той.

Междувременно Районната прокуратура в Кюстендил се сезира по публикации в медии за изоставеното от собственика стадо коне. Възложена е спешна проверка на органите на полицията и на Българската агенция по безопасност на храните.

Според инспектори от БАБХ най-вероятната санкция, която може да получи Пищалов, е от 1000 до 4 000 лв.

"На този етап не може да говорим за отнемане на животните в полза на държавата", коментира д-р Емил Гъгнев от областната дирекция на БАБХ в Кюстендил.

А спасителите, станали свидетели на зловещата гледка, страдат с животните.

"Просто душата ти се свива. Виждаш едни измъчени животинки, които едва си стоят на краката и треперят, а други вече лежат в снега, умирайки", каза доброволката Елица Димитрова.

Доброволците са занесли 15 бали сено и 4 чувала с фураж. Достъпът до конете е труден, тъй като се намират на около 1800 м височина, а снегът е 1,20 - 1,50 м. Единственият начин да се стигне до тях е с моторна шейна.

"Тези коне не могат да бъдат оставени на такава надморска височина. Те не познават планината, за да слязат в по-ниското, където могат да намерят и храна. Оставени са на поляна, затрупана със сняг, нито имат храна, нито вода. Общо взето, чакат смъртта си във всеки един момент", допълни тя.

Снимка: Булфото

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
34
 
! Отговори
Тралала преди 6 години
ЕС е едно недоразумение, а държава няма. Aз гледам едно стадо диви прасета в гората къде ми е субсидията ? Абе аланковци като давате пари и сте длъжни да има що годе някакъв контрол как, къде и за какво отиват тия пари.
3
2
 
10
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 6 години
И аз тъгувам за сидни австралия дето изфиряса под жаркото австралийско слънце
2
1
 
60
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
За какво се сезира прокуратурата като умряха конете. Да се беше сезирала кой и как раздава субсидиите
1
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
затвор за "бизнесмена"!