Какво агне ще ядем на Великден? Румънско, новозеландско...

Българското не достига, цената в магазина до 17 лв.
29 мар 2018 15:30, Анисия Иванова
42
Какво агне ще ядем на Великден? Румънско, новозеландско...
Архив: Булфото

В навечерието на Великден се оказва, че има недостиг на българско агнешко на пазара.

За килограм живо тегло на фермите се плащат между 5 и 6 лева – повече от миналата година. В магазина обаче цената на килограм агнешко започва от 11-12 и достига до 16-17 лева.

Тоест - от фермата до търговската мрежа месото поскъпва 2-3 пъти. Най-евтино цяло агне можем да купим в Благоевград, а най-скъпо – в София.

И за този Великден търговци ще се опитат да ни продават залежало агнешко от Нова Зеландия и Австралия. Някои от разфасовките били доставени в големите вериги още в началото на годината, преди да се изостри вниманието на контролните органи, разказват овцевъдите. По цената обаче трудно можем да се ориентираме, тъй като търговците предлагали размразеното на цените на свежото месо.

Прясното има розов цвят и е сочно. Старото агнешко пък е с потъмнели кости, казват експерти.

Ако все търговците си позволят да ни предлагат замразено месо като охладено, трябва да посочват датата на размразяване и с какъв срок е.

Цветомир Христов от Обединение "Български животновъди" казва пред Нова тв, че няма да има достатъчно българско агнешко за великденската ни трапеза.

"Великден е рано тази година, а много производители ще имат по-късно агнета за клане и за продажба на пазара. Популацията на овцете също намалява с всяка изминала година", казва Христов.

Той каза още, че месо от Румъния се разфасова като българско. То се внася у нас на цена 3,50 – 4 лева за килограм живо тегло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14През "лошия" комунизъм не достигаха кошари за овцете в ТКЗС - тоНе достигаше и до магазина.Защо така?
14
6
 
6
 
! Отговори
Бате бойко преди 6 години
като нямате пари за агнешко , яжте уешко , и аз съм правил така навремето , и напоследък също ! Весели празници
13
3
 
8
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен7Е, аз съм решил проблема. Гледам едно на терасата на гарсониерката.лятно време сляза пред блока, поокося малко тревица, складирам я на междуетажното пространство за зимата, и после по малко си взимам от нея.Сега търся оторизирана кланница да ми го заколи, че съгласно изискванията на ЕС нямам право да си го коля сам, както баща ми, дядо ми и техните дядовци. И за това май няма да ям. А и шкембе чорбата е забранена в ЕС, какво ли ще правя вътрешностите.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от СеверозападаАма слушам последно време, асфалт искате да ядете.Защо така?
11
4
 
1
 
! Отговори
ттт преди 6 години
Аз съм на "европейско". На Тасос има много хиляди овце и кози гледани по европрограми, както конете в Осогово - пуснати свободно на острова. Хващаш, колиш, печеш! Гърка те не го интересуват, той си е взел евросубсидиите.
10
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен8Да, отглеждаме по нашия край, всичко, което стимулира държавата.от Жито и слънчоглед, за които на местните"агробизнесмени" не дават нито фактури нито касови бележки, нито някой ги търси за нещо, Орехи по 15 декара на приближен до бизнесмена и на 5-тата година ги изкореняват, та се свърши с по-*** българи, дотирани всячески от държавата, и кметове, гравитиращи около Герб, и чакащи комисионно от правилната фирма, спечелила поръчката.Агнета -не, коне -не,няма кой да ги пасе.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време , по Велик ден се е яло агнешко, защото във всяко семейство е имало някой да се занимава със животновъдство, същото е било и със свинското по Коледа, сега търговските вериги и платените репортажи по телевизията ни призовават да ядем определено месо в определен ден. Живейте спокойно и хапвайте умерено, и утре е ден.
8
1
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Па що ме интересува-я че го ядем ,нема моабет с него да правим !!!
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от СеверозападаАма вие отглеждате ли нещо?Аз мислех, че само висите в кръчмата, плюете по България и чакате бай Тошо да се върне да ви даде пари на ръка.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Един от СеверозападаТия за Катар са много скъпи, много ясно, че няма да ти ги дадат на тебе за 2 лева.На хората им са за това - да печелят, не да дават подаяния.
5
2
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Как какви? От тези, дето ги отглеждаме по нареждане на Баце за Катар.Просто, ще спрем за 3 дена износа им, което ще е достатъчно количество за вътрешния пазар.За гарнитура може картофена салата, от картофите, дето ги гледат млади вишисти, пак по поръка на Баце.
4
2
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
На картинка...
3
4
 
9
 
! Отговори
Средногорец преди 6 години
Аз лично българско.Човека, който ще ми го продаде ги гледа в планината.Иначе на кръсник ми брат му гледа 1000 овце.Мога и от него да взема.Който се поинтересува ще яде българско.Това вече не е проблем.В момента изнасяме повече агнешко отколкото внасяме.С яйцата също е така.
2
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че агнешкото в Бг не достига е лъжа. Нашите агнета се изнасят за чужбина, а ние ядем ***. Нищо ново.
1
8
 
21
 
! Отговори
Не яжте агънцата !!! преди 6 години
Аз ще хапна свинско, сланинка, суджук, паржолка, агнешкото идва много тежко...