Пенсионерските 40 лева за Великден... цинично ли е?

Икономистът Мика Зайкова: Как се живее под прага на бедността?
Обновена: 29 мар 2018 09:53 | 29 мар 2018 09:45,
132

Властта реши да раздаде пенсионни добавки от по 40 лева за Великден на над 1,2 млн. пенсионери. От допълнителните финанси ще могат да се възползват хората с най-ниски пенсии, които са в размер до 321 лева.

"1,227 млн. пенсионери, които получават мизерни пенсии - под прага на бедността. Как се живее с пари, които са под прага на бедност? Няма пенсия в Европа, която да е под прага на бедност, това е цинизъм", настоя икономистът Мика Зайкова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Тя посочи, че ако пенсионер във Франция получава заплата от 1000 евро, то той се пенсионира със 700 евро на месец, а при същата заплата в скандинавските страни ще се пенсионира с 900 евро.

"Капиталовата схема е добра в страни, в които няма корупция и мошеничество. Наливаме пари в нереформирани системи, не може така. Първо се правят реформи и те се правят в първите две години на мандата", настоя икономистът.

Главният редактор на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев подчерта, че самата пенсионна система е неплатежоспособна.

"Когато пенсионерите стават все повече, а работниците не се увеличават, съответно има все по-малко пари в системата", отбеляза той и добави, че правителството не спестява, а има излишъци.

"Трябва да се реформира системата и самият модел, който не разчита на такава структура. Трябва да има конкуренция между фондовете, за да имат хората по-богат избор", обясни Георги Вулджев.

Той е на мнение, че цялостната фискална политика на държавата не е адекватна и всяка година излишъците се прахосват вместо да се спестяват в Сребърния фонд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гласуват за комунитее ...оня фалират банки, спират ни евро фондовете , окрадаха общините 25 год . Сега ИСКАМЕ пенсии :))) Е от де пари ? Търсете ги от *** и другите милионери ...Нали вашата идеология е равенство ? Защо вашите лидери са милионери , а за вас 40 лв :) не знам ...
26
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
И ЗАЩО ТОЛКОВА МНОГО ГО ВЕЛИЧАЯТ БОЙКО, ЧЕ РЕШИЛ ДА ДАДЕ ПО 40 ЛВ. КОЙ Е ТОЙ И ЩЕ ПРАВИ ИЗКАЗВАНИЯ ЕДНОЛИЧНО. ТЕЗИ ПАРИ ОТ СМЕТКАТА СИ ЛИ ГИ ИЗТЕГЛИ ИЛИ ОТ ПАРИТЕ НА НАРОДА . ДО КОГА ТОЗИ *** ЩЕ СЕ ВЗЕМА ТОЛКОВА НА СЕРИОЗНО КАТО ЦАР НА БЪЛГАРИЯ. СТИГА С ТОВА АЗ, АЗ, АЗ. КОЙ СИ ТИ. ТИ СИ ИЗБРАН ОТ ГЛУПАЦИТЕ КОИТО СЕГА РЕВАТ. НЕ СИ МИСЛИ, ЧЕ СИ НЕСМЕНЯЕМ. НЯМА НЕЗАМЕНИМИ ХОРА НО ИМА МНОГО ЗАМЕНИМИ ***.
25
9
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
А не е ли цинично дъртите да гласуват за ***, които ги обраха 100 пъти?
24
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зайкова е икономист, колкото аз съм космонавт - това същество освен да ръси глупости, аз друго от него не съм чул. Такива пишман специалисти, обаче очевидно в България добре се харчат, ние и без това не мислим, камо ли да търсим истината и реално разрешение на проблемите ни.
23
0
 
7
 
! Отговори
Двете курви преди 6 години
До СводникТолкова евтини вече са рядкост!!!
22
2
 
4
 
! Отговори
Сводник преди 6 години
40 лева колкото за две евтини ***
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
tova e MUXOBOIKO
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тея пенсионери, като продължават да гласуват за своите поробители ...Не е ли цинично ? Всичко в живота си има цена . Това е свеленско равновесие .
19
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цинично е да се оплакваш, че ти дават едни пари просто ей така, без да си направил нищо, а ти да ревеш, че са ти малко. На тези които са им малко 40 лева да ни ги взимат! На мен ми омръзна да плащам данъци, за да може после политиците, да си вдигат рейтинга, като да ги раздават на разни типове дето по цял ден лежат, изпускат газове и най-нахално мърморят, колко им е тежко.
18
4
 
10
 
! Отговори
еБат Бойко преди 6 години
Даже и тези, които фъргат пачки от терасата ще получат по 40 кинта!
17
14
 
4
 
! Отговори
,,Млад" пенсион преди 6 години
Кога заплатите у нас са били равни с европейските.Кога? От ,,време оно" е така.Когато европейците получаваха 800 марки ,за същата работа и професия аз взимах 83 лв ,баба ми получаваше 30 лв.пенсия,Майка ми се пенсионира със 180 лв запата и 130лв пенсия.Пенсиите в днешно време нямат нищо общо с тези на нашите баби и майки.Просто ако си работил и осигурявал няма как да се пенсионираш с 200 лв.Това го казвам на вас млади хора,да спрете да пишете г.л.у.п.ости,за неща за които не сте в час.
16
9
 
6
 
! Отговори
сДС преди 6 години
А Ж.Виденов и Луканов по колко даваха за Великден?
15
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цинично е, разбира се. С тези пари които им дават старите хора са подложени на геноцид. Защо трябва на тяхните плещи да лежи смяната на системата. Откраднаха им парите от банките, съсипаха им старините и оставиха всякакви *** допълнително да ги съсипват. Ще си платят господата в меките кресла за тази подигравка.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На къс повод, а?!
13
4
 
19
 
! Отговори
БРАВО НА НОМЕР 9 преди 6 години
ТОВА Е САМАТА ИСТИНА - КОГА ТОЗИ НАРОД ЩЕ Е СЕ ОПОМНИ И ДА СЕ ВДИГНЕ НА СТАЧКА - ДО КОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ - КОГА ЩЕ СЕ СЪБУДИ ТОЗИ ЗАСПАЛ НАРОД И ВСИЧКИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО В ЗАТВОРА КАКТО СТАНА В РУМЪНИЯ ???
12
6
 
15
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Видими резултати от ГЪРБАВО-НЕПАТРИОТИЧНОТО "УПРАВЛЕНИЕ".
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой го измисли това символично 40! За 40 дни ли намекват да раздадат за Бойко да прости!
10
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много - малко, целувай ръка и бягай на пощата и банкомата! След като се прибереш в къщи запъхтян от дъртост, бързане и великденско вълнение, изпий хапчето за кръвно и стенокардия, вземи дълбоко въздух и добре преброй пенсията! След това отвори тефтеря с телефоните на децата, обади се на внуците, че парите са готови, да дойдат да си ги вземат! И не забравяй, че измамникът дебне на линия!
9
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На опашка !на Бойко ръка да целуват-ръката дето ги храни
8
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко трябва на един пенсионер за една празнична софра?Или трябва да може да покани децата и внуците да лапат?