Пенсионерските 40 лева за Великден... цинично ли е?

Икономистът Мика Зайкова: Как се живее под прага на бедността?
Обновена: 29 мар 2018 09:53 | 29 мар 2018 09:45,
132

Властта реши да раздаде пенсионни добавки от по 40 лева за Великден на над 1,2 млн. пенсионери. От допълнителните финанси ще могат да се възползват хората с най-ниски пенсии, които са в размер до 321 лева.

"1,227 млн. пенсионери, които получават мизерни пенсии - под прага на бедността. Как се живее с пари, които са под прага на бедност? Няма пенсия в Европа, която да е под прага на бедност, това е цинизъм", настоя икономистът Мика Зайкова пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Тя посочи, че ако пенсионер във Франция получава заплата от 1000 евро, то той се пенсионира със 700 евро на месец, а при същата заплата в скандинавските страни ще се пенсионира с 900 евро.

"Капиталовата схема е добра в страни, в които няма корупция и мошеничество. Наливаме пари в нереформирани системи, не може така. Първо се правят реформи и те се правят в първите две години на мандата", настоя икономистът.

Главният редактор на Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) Георги Вулджев подчерта, че самата пенсионна система е неплатежоспособна.

"Когато пенсионерите стават все повече, а работниците не се увеличават, съответно има все по-малко пари в системата", отбеляза той и добави, че правителството не спестява, а има излишъци.

"Трябва да се реформира системата и самият модел, който не разчита на такава структура. Трябва да има конкуренция между фондовете, за да имат хората по-богат избор", обясни Георги Вулджев.

Той е на мнение, че цялостната фискална политика на държавата не е адекватна и всяка година излишъците се прахосват вместо да се спестяват в Сребърния фонд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
ЦИНИЧНО ЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сбъркана е цялата държава! Искам да съм швед от Филиповци, Абисиния, Столипиново!
45
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ограбването на пенсионния фонд започна с успех от БКП 1948г. И така редовно и сега. Разделените съсловия ЗНАЯТ, как да се докопаш до ЛЕКА и ДОХОДНА работа.
44
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За пореден път се правят опити да се демонизира капиталонатрупващия пенсионен модел, който реално е панацията за бъдещето поколение и признат в цял свят като единствения робатещ такъв модел. Всеки трябва да знае, че осигурявайки се в НОИ рискува много, защото той реално е в технически фалит още от създаването си.
43
7
 
4
 
! Отговори
До 21-Помним преди 6 години
Виденов и Луканов взимаха ,а не даваха.Луканов за една нощ вдигна цените 10 пъти,/Лукановата зима/,а Виденов изпразни хазната и фалира държавата.После тръгнахме от нула.На тези и предишните ,,експерименти" дължим днешното си дередже,но комунистите винаги са хвърляли вината на,,класовия враг".Но интернет поколението хал хабер си няма,а престарелите,,чугунени глами" им мътят мозъка.Ама защо трябва пак,,да ручаме жабетата"за да усетят и те що е то ,,зрял социализъм.Колко пъти ще настъпим мотиката?
42
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименБългарина иска цял живот да е безгрижно хлапе, което да го обгрижват, да не се напряга излишно да взима решения, да носи отговорност за действията и да мисли за бъдещето, това според него е работа на някой другТАКА ГО НАСАЖДАХА *** - ТИ РАБОТИ, НИЕ МИСЛИМ ЗА ТЕБ. /ТЕ ЛЪЖАТ, ЧЕ МИ ПЛАЩАТ АЗ ГИ ЛЪЖА, ЧЕ РАБОТЯ/. ЕТО ГО И РЕЗУЛТАТА СЕГА.
41
3
 
9
 
! Отговори
Аман от плюещи преди 6 години
До ЦИНИЧНО Е!А цинично ли е, че пенсионерите са почти 2/3 от населението, нацията е застаряваща, младите са по чужбина и от осигуровките на шепата хора, които работят тук, се плащат пенсиите. За да повишат пенсиите на всички, трябва да затворят кранчето на всички останали.
40
7
 
5
 
! Отговори
герб преди 6 години
Вие гледайте да не забраним пенсиите,че тогава глей ко стаа!
39
3
 
9
 
! Отговори
Нецензурно... преди 6 години
Голяма работа като не ми дадете жалките 40 лв.!
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина иска цял живот да е безгрижно хлапе, което да го обгрижват, да не се напряга излишно да взима решения, да носи отговорност за действията и да мисли за бъдещето, това според него е работа на някой друг. И така виждаме красивия резултат - нелицеприятни безпомощни мизерници, които умеят единствено до вият като сирени.
37
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герб ще ги избият парите за добавките на гърба на работника.Само Споко.Догодина като ни накарат да сменим личните карти с новия образеци парите ще се избият двайсеторно.Не се притеснявайте.
36
2
 
2
 
! Отговори
те не са виновни преди 6 години
До дядо ПенсПотърси вината в себе си!Те така са намерили!
35
7
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
Цинично е! А да се дават пенсии на хора, чиито деца са емигрирали, е направо нагло!
34
1
 
19
 
! Отговори
не е цинично преди 6 години
Това е типичната нашенска гавра с по-слабия,нищо повече!
33
1
 
9
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
Внасял си повече къде? Отговора е никъде и нищо! Пенсионно-осигурителния модел на България е разходно-покривен, тоест тези дето работят плащат на онези които не работят. Методиката на изчисление на пенсията ти, която практически е социална помощ, като цяло няма ясна връзка с това какво си "внасял", особено при тези с под 300 лева пенсия, нещата опират изцяло до политически решения. Утре ако държавата изпадне във финансови затруднения, пенсията ти отива на кино.
32
3
 
17
 
! Отговори
ЦИНИЧНО Е! преди 6 години
Даа, циничен е начинът, по който се определят и размера. Цинично е това, че сме най-мизерната държава в Европа с най-мизерстващите пенсионери и болни.Цинично е, че хората карат на хляб и кисело мляко /ако стигне за второто/.Цинично е, че се дават по 40.00 лв. на хора с пенсии до точно фиксиран праг и човек с 1 лв. отгоре няма право да ги получи. Това е направо подигравка и издава абсолютна липса на елементарна мисъл.Цинично е управлението, грабещо цинично от хората и жевеещо на гърба им.
31
3
 
20
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
Да благодарим на БКП,БСП,СДС,ДПС,НДСВ и ГЕРБ за усилията,които положиха да станем мизерници ! Защото,ДА НЕ СЕ ЛЪЖЕМ, всички те са виновни !!!
30
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКато не даваш - лошо, като дадеш - още по-лошо. Но трябва да се дават на ВСИЧКИ - какво са виновни, тези с пенсии над 320 лв. - че са работили повече И СА ВНАСЯЛИ ПОВЕЧЕ ли ???
29
6
 
19
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
Цинично ли? Нещо повече от цинично! В крайна сметка какво да очакваме от *** - политици и алчни и некадърни работодатели? Дневно по 510 лв. дават на един еврочиновник за да дойде тук да плюска на наш гръб при пенсии от 200лв за един месец! Единственият изход са СОПИТЕ и КЮТЕК, ама як!А тези 40 лв за свещи да похарчат!
28
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Апсолютно цинично! Парите за еднодневен пазар на четири членно семейство без екстри, при това от най-ефтиния хипермаркет. Да не говорим, че това не е надбавка за пенсионерите, а социална помощ на част от тях.