По 17 млн. лева от свещи влизат в църковната хазна

Годишно се продават 100 тона, а само по Великден – 5 тона
Обновена: 7 апр 2018 08:36 | 7 апр 2018 08:32, Елка Василева
83
По 17 млн. лева от свещи влизат в църковната хазна
Снимка: "Монитор"

По 16 до 17 млн. лева само от свещи влизат на година в църковните хазни. Оборотът на вощеници не само не пада под 100 тона за 12 месеца, а дори се е качило над два пъти за последните 4 години. Само за великденските празници храмовете продават не по-малко от 5 тона свещи, пише „Монитор“.

Проверка на изданието установи също, че в част от църквите върви и спекула, като непосредствено преди Възкресение са скрити най-евтините вощеници, за да купуват хората по-скъпите и съответно да се наливат повече пари в касата на храма.

Тенденцията за двоен и дори троен скок на търгуваните количества датира от времената, когато Светият синод започна да слага печат върху вощениците. До 2014 г., когато все още нямаше клеймо по тях, от свещоливницата в столичния квартал „Илиянци“ излизаха не повече от 30 тона годишно.

Причината беше в свещите, произвеждани в нелегални работилници и мазета, с които се зареждаха дори свещеници, за да не плащат отчисления на съответната митрополия, обясниха от Свещеническия синдикат. 4,40 лв. е изкупната цена на 1 кг парафинови свещи независимо от големината им. Разликата в пакетите е само в размерите и според него бройките на вощениците. Например в една опаковка от най-малките, тези по 20 ст., те са 400 броя, а при тези от по 1 лев – 50 броя. Всеки пакет обаче тежи един килограм, тъй като се отчита на база килограм.

Най-много вървят евтините от по 20 стотинки. Те формират около 40% от всички продажби. Независимо от големите производствени количества свещоливницата печели най-малко – по 4,50 лв. за 1 кг, колкото всъщност е един пакет. От продажбата му храмът взима от 40 до 50 лева според цената на вощениците в него.

След продажбата на един килограм оригинални вощеници, купени по производствени цени за 3,60 лв., в черковната каса влизат 40 лева. От тях свещениците са задължени да преведат на съответната митрополия 28 лева за заплати и осигуровки, а 12 лева остават за храма. Приходите от всеки продаден килограм нелегални свещи влизат като чиста печалба в джоба на свещеника за Великден, разказа експертът от КТ „Подкрепа” Христо Латинов, който е бил и дългогодишен директор на свещоливницата в столичния кв. „Илиянци” и ревизор на синода.

Междувременно се оказа, че централните храмове в София и черквите във Велико Търново и Арбанаси вече са скрили евтините свещи от по 20 ст. и търгуват само такива от по 40 ст. и нагоре. Далаверата започна още от Цветница. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
4
 
! Отговори
user преди 6 години
Каква е ролята на Църквата за развитието на технологиите? В исторически план е негативна, но ... кой знае.
32
4
 
12
 
! Отговори
MetalShop преди 6 години
"В началото християните били съвсем малко.Двама-трима човека на кръст."
31
7
 
7
 
! Отговори
до 11 преди 6 години
До :-),ама разбира се,че ще е църрквата срещу ИК,пазят си хляба,иначе ако хората си отворят очите и започне да се говори за насилието на жени и ,че то се корени именно в църковните догми,където жената е поставена под нивото на добитъка на човека,разбирай мъжа,тия попове отиват на кино,само простите овце не разбраха това и блееха в *** възторг на решението на църквата,ей,мноого *** народ,много има да тегли и никой не му е виновен
30
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна далавера. щом някой запали свещ след секунди някоя баба я гаси за рециклиране. сакън, да не вземе да изгори.
29
2
 
11
 
! Отговори
Голтаци преди 6 години
Да вземат пример от РПЦ, направиха далавери за милиарди от невнесени данъци и акцизи за цигари и алкохол. Нашите защо изостават?
28
3
 
12
 
! Отговори
kradcci преди 6 години
то вупрос който няма отговор - кой е по-голям крадец - народните представители , полицията или църквата - и трите са THE BEST
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме законна Инквизициа!!!Не бива да има заблудени души невярващи!
26
15
 
7
 
! Отговори
Dd преди 6 години
Каква грозна статия на такъв хубав празник!А откъде са взети тези данни?Медиите защо провокирате пак злоба и вървене срещу вярата в Господ?!Навсякъде ни цакат по празниците,това всички го знаем,да гледаш в "чуждата паница"е типично българско...Никой не ни задължава да купуваме обаче, каквото и да било!НИЕ САМИ ПРАВИМ ИЗБОРИТЕ СИ В ЖИВОТА!Можеш и без свещ в черква да влезеш,стига да искаш!
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"13. И донасяха при Него деца, за да се докосне до тях, а учениците забраняваха на ония, които ги донасяха.14. Като видя това, Иисус възнегодува и им рече: оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие."Марк (10:13-14).
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега миряните даряват, но къде и в кой джоб потъват средствата, трудно е да се разбере... :)
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така си е, вярата е съкровено духовно човешко чувство! Религията обаче налагана по редица съображения, е просто манипулация на голям брой хора, независимо дали се определят като християни, мюсюлмани и т.н.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошото е, че БПЦ е узурпирала църкви и манастири, които не им принадлежат.Църквата е съборна, което значи, че е на всички вярващи, а не само на клира. А тези се държат така сякаш е само и единствотвено тяхно всичко.
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямат касови апарати на които да отчитат всяка продадена свещ или услуга,ДДС не плащат или други корпоративни данъци Синода е много добре така.Те затова поповете карат луксозни коли.И като чета коментарите под статията става ясно че т.нар.Божии служители не служат на Бог а по-скоро на Дявола-алчни за пари.
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, прав сте, съгласен съм с Вас. Затова и писах, че за мен са печалбари.
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вземат пари и да четат молитва за здраве, обаче за да се запишат хората в тази тетрадка също трябва да платят за всяко име отделно :) Това как се нарича?! Иисус е презирал всички, които срещу пари са обещавали " добрини " . Добро се върши без да се чака отплата, но те не спазват Светото Писание.На сватби и кръщенета много се радват свещениците, защото поводите са щастливи и семействата са склонни да плащат още повече. Парадоксите са много.... Да не ми се изтъкват за светци, защото са печалбари..
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БПЦ не е църква. И всички, които ходят там са еретици.Ересите, които там се изповядват:1. Икуменизъм.2. Сергиянство.3. Симония.4. Новостилие.
17
4
 
13
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 6 години
През комунизма им поддържаха църквите, нямаше попове милионери, не караха мерцедеси, не им позволяваха да крадат и изнудват хората
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БПЦ има ценоразпис за всичко. Това е симония.Можете да видите във храмовете им "цените".В Драгалевският манастир в църквата веднъж попитах дават ли касова бележка за това, че взимат пари за кръщение и онези полудяха.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо не поддържат храмовете?! Не са построили един нов, чакат на дарители и държавата
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във Видин май цената на кръщение е 200-300 лв. Ако нямаш пари не можеш да се кръстиш.Тези полудяха. А там са най-бедни хората. Откъде да намерят пари?И агента на ДС "Неофит" да не се прави на неразбрал.Отделно каква църква е това с агенти на ДС антихристи?