По 17 млн. лева от свещи влизат в църковната хазна

Годишно се продават 100 тона, а само по Великден – 5 тона
Обновена: 7 апр 2018 08:36 | 7 апр 2018 08:32, Елка Василева
83
По 17 млн. лева от свещи влизат в църковната хазна
Снимка: "Монитор"

По 16 до 17 млн. лева само от свещи влизат на година в църковните хазни. Оборотът на вощеници не само не пада под 100 тона за 12 месеца, а дори се е качило над два пъти за последните 4 години. Само за великденските празници храмовете продават не по-малко от 5 тона свещи, пише „Монитор“.

Проверка на изданието установи също, че в част от църквите върви и спекула, като непосредствено преди Възкресение са скрити най-евтините вощеници, за да купуват хората по-скъпите и съответно да се наливат повече пари в касата на храма.

Тенденцията за двоен и дори троен скок на търгуваните количества датира от времената, когато Светият синод започна да слага печат върху вощениците. До 2014 г., когато все още нямаше клеймо по тях, от свещоливницата в столичния квартал „Илиянци“ излизаха не повече от 30 тона годишно.

Причината беше в свещите, произвеждани в нелегални работилници и мазета, с които се зареждаха дори свещеници, за да не плащат отчисления на съответната митрополия, обясниха от Свещеническия синдикат. 4,40 лв. е изкупната цена на 1 кг парафинови свещи независимо от големината им. Разликата в пакетите е само в размерите и според него бройките на вощениците. Например в една опаковка от най-малките, тези по 20 ст., те са 400 броя, а при тези от по 1 лев – 50 броя. Всеки пакет обаче тежи един килограм, тъй като се отчита на база килограм.

Най-много вървят евтините от по 20 стотинки. Те формират около 40% от всички продажби. Независимо от големите производствени количества свещоливницата печели най-малко – по 4,50 лв. за 1 кг, колкото всъщност е един пакет. От продажбата му храмът взима от 40 до 50 лева според цената на вощениците в него.

След продажбата на един килограм оригинални вощеници, купени по производствени цени за 3,60 лв., в черковната каса влизат 40 лева. От тях свещениците са задължени да преведат на съответната митрополия 28 лева за заплати и осигуровки, а 12 лева остават за храма. Приходите от всеки продаден килограм нелегални свещи влизат като чиста печалба в джоба на свещеника за Великден, разказа експертът от КТ „Подкрепа” Христо Латинов, който е бил и дългогодишен директор на свещоливницата в столичния кв. „Илиянци” и ревизор на синода.

Междувременно се оказа, че централните храмове в София и черквите във Велико Търново и Арбанаси вече са скрили евтините свещи от по 20 ст. и търгуват само такива от по 40 ст. и нагоре. Далаверата започна още от Цветница. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май имало далавера да си поп. Тези шмекери точат повече от ало-измамниците
12
4
 
12
 
! Отговори
грехота ! преди 6 години
църква е само сградата, а в нея трупат пари едни тлъс.ти толу.пи. да бяха си платили държавния фалкон,дето им донесе огъня. а и искат да въведат задължително вероучение в у-щата, за да си подсигурят следващите наивници, които да им купуват свещите и да им дават по 5-10 лв за прочетена молитва, които се прибират веднага в джоба.
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, навсякъде е така. Първо ти казват цената за всяко нещо или слагат ценоразписа на услугите си на видно място в храма, обикновено близо до входа. После започват уговорки със свещеника сякаш си на пазар, което е пошло и жалко. Виждала съм плачеща жена, на която напаравиха груба забележка, вместо да я утешат. А уж в църквата човек би трябвало да намери успокоение...
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Гърция свещенниците са държавни служители и получават заплати. У нас са оставени на себе си и е нормално да се опитат да вадят някой лев от тук от там. В Гърция свещите са на самообслужване и всеки оставя паричките си и си взима свещ според тях. Тук ако се оставят така никой няма да си плаща. Или ще пусне 20 стотинки и ще вземе от лев.
9
2
 
14
 
! Отговори
ггг преди 6 години
В град Свищов от около година скриха свещите от по 20 ст.Явно така наречените църковни служители искат да измъкнат и последните стотинки от жалките пенсии на възрастните хорица.А после викат че не идвали хората в храмовете.Е с такива попове няма как да дойдат хората в храмовете.
8
8
 
13
 
! Отговори
Рекет от Църквата преди 6 години
Поповете сега ще се нагушкат с пари засметка на бедните и *** миряни които си дават последните пари на попа за да е сит.
7
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тамян най-добре е да се използва Светогорски тамян, продават го в Гърция.
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е свещ, а някакво изделие от парафин.Свещта е направена от восък и ухае приятно.Свещи от восък се продават в Гърция, не във всички храмове, но в доста. В Гърция може да си купите и свещи от восък на едро. В нас а и в църква паля само свещи от восък. Цената е същата, просто тези комунисти от БПЦ искат да печелят от всичко.И кандилото трябва де е с дървено масло (зехтин), а не със слънчогледово олио. И от кадилницата така се носи едно благоухание, а не ти мирише на пържено.
5
5
 
12
 
! Отговори
Аман от фалшиви преди 6 години
Горанов, тези лъжци защо не плащат данъци?? Или те са над закона? Оставка.
4
6
 
13
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
Църквата винаги е била на силният бизнес за всички времена!
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Религията си е добър бизнес, за оборота не ти вземат данъци. Ако някой посегне на парите ти, почваш да кълнеш, анатемосваш и отлъчваш. Бог винаги е насреща да защити далаверата.
2
1
 
15
 
! Отговори
Видка преди 6 години
Бизнесът си е бизнес и той не познава вярата, поне в България. В Пловдив целогодишно няма от 20ст. .. Кое му е духовното да продаваш продукт с 200% и повече процента надценка..
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАП проверява ли дали издават касови бележки?