От евтиния… излапали сме 12 тона сирене с палмово масло

Очаква се поскъпване на киселото мляко, сиренето и кашкавала
10 апр 2018 07:40,
39
От евтиния… излапали сме 12 тона сирене с палмово масло
Снимка: Facebook

Около 12 хиляди тона палмова мазнина, вложена в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти сме изяли за година. Това показват данните на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство, цитирани от "Труд".

Прогнозите са през тази година мандрите да използват още по-голямо количество, тъй като има потребители, за които определяща е цената, посочват експертите. Все пак по официални данни през 2017 г. се отчита около 15% намаление на декларираните млечни продукти, произведените с растителна мазнина – около 13,8 хил. тона.

Още по темата

Проверки на Агенцията по безопасност на храните обаче показаха, че все още има случаи на заблуждаващо етикетиране от страна на преработвателите. Това показва, че освен обявените количества, има и около 20-25%, които са недекларирани, твърдят от центъра.

Освен палмови мазнини в млечната индустрия през 2-17 г. е използвано и близо 21 хил. тона сухо мляко. Продължава да расте вносът на сурово краве мляко у нас за преработка, както от Румъния и Унгария, така и от Холандия и Италия, показва анализът.

Цените на млечните продукти ще се покачват през тази година, прогнозират от центъра. Най-голямо ще е увеличението при пресните и киселите млека – с до 11% в сравнение с периода 2013-2017 г. Поскъпване ще има и при сирената и кашкавала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
13
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
Ето докъде води капитализма.
12
1
 
28
 
! Отговори
Webley revolver преди 6 години
Еми... Ако не бяха игрички, итереси и лобита, на всички 0лигофрени, които използват канцерогени, и то брутални, като палмовата мазнина, трябва да бъде спирана цялата дейност, а отговорните да получават ефективни присъди. Защото това е съзнателно ТРОВЕНЕ на хората, и то масово, което по НК е углавно престъпление.
11
2
 
27
 
! Отговори
DEVSADIVTAME преди 6 години
Важното е че труда на работещите в България е все така евтин ... *** щели да поскъпват некви стоки и ? Козяшките възпитаници ликуват !Кък Ви не е срам да купувате евтини стоки ? ААа ама Вий сте мързеливи ! А работливите крадци отгоре ?
10
8
 
16
 
! Отговори
ogin преди 6 години
Няма да дам 15лв за кило та ако ще мляко от планински кози да има във негода си го ядът мандрите
9
1
 
25
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
До Възмутен11Поименно да са наказанията не на фирми, че те затварят старите, а отварят нови, същиъе онези.Хитър Петър си е Хитър петър и никак не е забавен или умен а чисто и просто измамникЪ
8
2
 
49
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
Чудя се на всички контролни органи! Какво чакат, та не предприемат действия за пълна забрана на влагането в "млечните" продукти, нещо друго освен МЛЯКО!! На производители, които произвеждат тези продукти-отнемане завинаги лиценза за производство и упражняване на ОТРОВИТЕЛСКА дейност! Явно подкупите силно действат, та това да не се прави....!!!
7
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цените на млечните продукти ще се покачват през тази годинаЙесссссссссссссссЗеми тоя евроатлантизъм.
6
1
 
36
 
! Отговори
zsge преди 6 години
Много сте неграмотни бре, списвачи (анти-журналисти сте)!! Нагледно го доказвам:"От евтиния излапали сме 12 тона сирене с палмово масло" -тука иде реч за "12 тона"."Около 12 хиляди тона палмова мазнина, вложена в производството на сирене, кашкавал и други млечни продукти сме изяли за година"-тука споменавате 12 000 тона"Така, айде сега неграмотници такива, кажете колко са в действителност-щото м/у 12 тона и 12000 тона има една доста голяма разлика, която трябва да бъде обяснена!!
5
2
 
18
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
Златенце.. от 12 хиляди тона са направили 12 тона сиренце, така ли миличко? Аз нещо не моем те разберем човек. 12 тона сиренце ли сме "излапали" или 12 хиляди тона палмова помия? Кашкавал сирене извара... ***, честно ... нещо
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за език е това "излапали"?
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закривай !
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им затворят мандрата на тези мошеници.
1
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не от евтиния, а от беднотия