Рибари срещу граничари, заради остров в Дунав

Островът е Ветрен – между Румъния и България
17 апр 2018 09:20, Петя Славова
8

Рибари по река Дунав се жалват, че са тормозени от румънски граничари, конфискувани са им лодки и принадлежности.

Причината е, че румънците смятат за техен остров Ветрен, намиращ се по долното течение на реката до едноименното селище. А според граничната конвенция между двете страни от преди 110 г., това място остава в българската територия, съобщава Bulgaria ON AIR.

Остров Ветрен е възникнал през 1928 година, румънците го наричат Чоканещи, а в България носи и името "Бялата пръст".

До него има друг остров, който се води български. От около десетина години рибарите от едноименното село Ветрен на нашия бряг имат проблеми с румънските гранични власти.

Свое проучване на проблема прави и народният представител Александър Сабанов, който получава и специална карта от транспортното министерство на този участък на реката, където ясно е указан пътя на корабите.

Той е решен да продължи да изяснява случая. А рибарите се надяват повече да няма конфискувани лодки и мрежи от страна на румънските граничари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А рибарите се надяват повече да няма конфискувани лодки и мрежи от страна на румънските граничари.Ако спазвате законите ИАРА и не Бракониерствате, никой нищо няма да ви вземе.От много години имам наблюдения ,че най-големите нарушители от рибарите вдигат най-много скандали по институции, телевизии и оспорват издадени наказателни постановления от обиграни адвокати и гладни за пари съдии .
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това,че остров в р.Дунав принадлежи на България или Румъния не значи ,че това ще е вечно !Особено що се отнася за острови които са по -далече от брега.Принадлежноста на острова се определя по талвега/най-дълбоката част от реката/,който се променя.Затова на 10год.се правят проучвания,и ако талвега/корабния път/ е минал от другата страна на острова ,се променя и ,,националноста"му!
4
2
 
4
 
! Отговори
едвам се спасихме преди 6 години
По време на имитацията на строителство край Белене след 2006 година чужди диверсанти се опитаха да продрагират беленския канал с цел открадване на всички острови от Беленския архипелаг..
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е непълна. Проблемът е в различното законодателство за рибарство. При румънците размерите на клетките на рибарските мрежи са по-големи, което позволява дребната риба да не се лови, а при нас са по-малки и се лови всичко. Този проблем е от много години.
2
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бил съм там на риболов, и впечатлението ми от местните рибари е, че са супер *** и нагли парчета
1
8
 
20
 
! Отговори
маке преди 6 години
Бойко веднага да обяви война на Румъния и да си земем земята до Карпатите урааааааааааа на оръжие бракя