70 м между колите на магистралата, 2 м за пешеходците на тротоара!

Глобите за паркиране, където хрумне на шофьора, се увеличават
23 апр 2018 09:00,
113
70 м между колите на магистралата, 2 м за пешеходците на тротоара!
Снимка: архив "Булфото"

Нови мерки за движение по пътищата обмисля вътрешното министерство.

Те предвиждат шофьорите да спазват задължително минимална дистанция от 70 метра за движение по магистралите. За скоростните шосета тя ще е от 60 метра, а за останалите трасета извън града – 40 метра.

Новите правила са записани в три закона – за движение по пътищата, водачите на превозни средства, регламентиращ шофьорските изпити и Закона за пътните превозни средства, който определя нормите за техническата изправност на автомобилите, пише "Монитор". Те вече са качени на сайта на МВР за обществено обсъждане.

Промените в правилата предвиждат солена глоба от 100 лв. за шофьорите, които паркират където им скимне. Ако оставят колата в парк или градинка пък глобата скача на 200 лв. Досега за неправилно паркиране санкцията беше 50 лева.

Още по темата

С новите текстове се въвежда и изискване пешеходците да разполагат с поне два метра широчина при преминаването им по тротоара.

Сред другите мерки е автомобил, преотстъпен от собственика му на недобросъвестен шофьор, да бъде спиран от движение за период от шест месеца до една година. Според действащата в момента разпоредба регистрацията се заличава само ако автомобилът е преотстъпен на водач без книжка, или ако самият собственик е спипан от катаджиите да кара без необходимото свидетелство или е седнал зад волана с над допустимите 0,5 промила алкохол в кръвта.

150 лв. вместо 100 лв. вече ще се бъркат водачите, прелетели на червен светофар.

Новите разпоредби предвиждат нов шофьорски изпит при три тежки нарушения в рамките на две години. Според новите правила общо седем са нарушенията, при които ще се отнема книжката. Сред тях са шофирането след употреба на алкохол, организирането на гонки, както и движението в аварийна лента или в насрещното платно.

Освен това всеки катаджия, който ни спре, ще може да ни взима книжката, ако прецени, че сме в истерия, депресия, или дълбока психологическа драма. Свидетелството ще се отнема временно, докато водачът не удостовери, че отговаря на психологическите условия да стои зад волана.

Хлапетата, които често сме свикнали да виждаме да дърпат юздите на впрегнатите пред каруците коне у нас, пък ще могат вече само да се возят в талигите. Според новите правила право да управляват превозно средство с животинска тяга ще имат само навършилите 16 години.

Възрастов праг за движение по пътното платно има и за велосипедистите, които ще трябва да са чукнали най-малко 14 години, ако не са с пълнолетен придружител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да оправят пътищата ! Нощем да караш по тия немаркирани пътища е направо лудост. Да вземат пример от коя да е западна държава. Нощното каране там е направо песен.
27
2
 
17
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
До Анонимен 24Дистанция от 40 м ..... как точно да я замеря ? ____________________________________________Лазерна ролетка нямаш ли в жабката бе, във всичко по левче се продаватМа тия верно немат памет. Как ли ще изпревариш някой с 40м.- та тва са си два тира наведнъж
26
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как ще става изправарването? Защото аз за да изпреваря и трябва да го наближа. Като стоя на 60 метра от него няма как да го изпреваря? Наближа ли го - нарушение! Направо и изпреварването трябва да забранят като опасно. Луди! Мерки трябват, но не и това! Повече полиция и събиране на глобите, оправяне на пътища, дупки и тн. Но пак правим по-лесното, което е и пълна идио.тия освен това.
25
2
 
37
 
! Отговори
Брадвата преди 6 години
70 метра м/у колите - при тези тесни магистрали - задръстването ще е до Австралия, Сидни по-точно
24
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дистанция от 40 м ..... как точно да я замеря ? Да речем че оня рязко намали. В този момент аз съм вече без 40 м дистанция и подлежа на глоба. Освен това, как катаджиите ще докажат че не съм бил на 40 м ?!Ненормална история.
23
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз и сега правя всичко възможно да осигурявам дистанция с предния автомобил, но от това винаги се възползват други водачи , които ме изпреварват и се вмъкват пред мен и по този начин стопяват дистанцията...Какво правим тогава - РПГ ли да си купувам?!?!?.... или ЗУ - 23-2.... Мисля че ще свършат добра работа....може и да има превенция върху останалите...
22
3
 
33
 
! Отговори
шафеорче преди 6 години
много е интересно, кой е този УМНИК създал този текст
21
4
 
22
 
! Отговори
Коце кмета преди 6 години
Видими резултати, тоест мaлo.yмщини, гарантирани от шайката ГРОБ, за издевателство над матряла.
20
1
 
34
 
! Отговори
Дядо Петър преди 6 години
Е, кво праим сига?Като рулетката ми е само 50 метра?(радваме се на поредната идиотщина на родните милиционери, естествено).
19
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безмозъчни промени, но какво друго да очакваме от катаджии.
18
5
 
28
 
! Отговори
ехаааа преди 6 години
Браво на ГРОБ.А от утре може да реши и да ни монтира филтри на пръцкалниците,за по-чист въздух!
17
1
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за отнемането на книжката е изключителна регламентирана корупция. Как точно една *** фуражка ще реши дали съм в истерия или депресия???Той да не би да има образование за подобни анализи и заключения.Сега ще стане следното :Спира те полицай, нямаш нарушения и проблеми с автомобила и ти казва - Взимам ти книжката ... Защо? ... Защото си в депресия - ходи доказвай, че не си и дори и да не си ще стоиш без книжка бая време. Изхода е да му дадеш 20-50 лв. да не се заяжда умишлено.
16
0
 
48
 
! Отговори
boby преди 6 години
Туй с дистанцията хубуу за магистралите, ама на обикновен междуградски път как я виждат тая работа с дистанция 40 метра, как аджеба ще го изпревариш тоз отпред дето е тръгнал на разходка през уикенда с 35 годишната си талига, дето не може да вдигне повече от 50?
15
2
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минаване на червен светофар - 150 лева, паркиране в градинка - 200 лева? И в чии милиционерски мозък е по-страшно да паркираш в градинка, отколкото да минеш на червен светофар?!? Абе, тия законодатели да вземат да си пият хапчетата редовно, че вече ми омръзна!
14
13
 
34
 
! Отговори
Дистанция преди 6 години
За дистанцията е правилно. В Германия доколкото помня дистанцията трябва да е наполвина на скоростта. Ако караш с 200, дистанция 100 метра. Като те снимат за неспазване и хоп книжката за 2-3 седмици се отнема. Не може някой *** да те притиска със 180 на 2 метра зад теб. При просташкия начин на каране на част от българите, само яки санкции.
13
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната щуротия еякулирана в общественото пространство, за да се провери нагласата на матряла, и ако стадото е против малоумщините...след което г-н Тиква ще се изпъчи по тИлИвизорЪ и ще каже: ама естествено няма да приемаме такива щуротии, матряле.. а ако стадото вземе че не реве на умряло-тогава си прокарват и приемат недомислиците....аман от немислещи *** в тая власт! Не могат да се сетят сами, затова се изпускат те такива простотии, за да може матряла да им свърши работата....
12
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво стартови писти ли ще има на границите,един катаджия ще пуска колите с по 70 метра интервал,по глупави решения дали ще чуем още
11
3
 
35
 
! Отговори
бааа го преди 6 години
Чудесно,но какво правим с движещите се примерно със 85км/ч по магистралата,да не ги застигаме ли или.......?
10
5
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дистанция от 70 метра на магистрала => 15 коли = "задръстване" от 1 километър. Гениално герберуги! Свръхкапацитетни "магистрали"!
9
2
 
56
 
! Отговори
Веско преди 6 години
И как се прави безопасно изпреварване при такива дистанции и с разрешена скорост?