Общопрактикуващи лекари излизат на протест

Многото администрация им пречи да обслужват пациентите
23 апр 2018 08:20, Петя Славова
33
Общопрактикуващи лекари излизат на протест
Снимка: архив, Reuters

Общопрактикуващите лекари излизат на нов протест. Те настояват за намаляване на административните им дейности и задължения, които рефлектират негативно върху обслужването на пациентите, съобщава bTV.

Семейните лекари искат законодателна промяна за отпадане на отчетите с описите на касовите бележки, както и всички освободени от потребителка такса да я плащат в пълен размер, а сумите да им бъдат възстановявани от съответните институции.

Според джипитата потребителската такса трябва да е 1% от минималната заплата, а 24-часовото им разположение на пациентите да отпадне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Българка преди 6 години
До Руснака Няма как да не плащаш, защото във всяко държавно предприятие един лев да вземеш повече те облагат с данък. Там няма как да ти се размине, за разлика от частни фирми, където плащат на ръка, а осигуряват на минималната работна заплата. А когато отидем при джипито сме солидарни. Аз не искам такава солидарност!!!!!!!
27
0
 
2
 
! Отговори
Пациент преди 6 години
Предлагам да забравим за момент западноевропейските стандарти и да вземем пример от Китай. Там няма нито здравна, нито пенсионна система, т.е. държавата няма как да те краде. Всеки работи и знае, че трябва да спестява за старини и да си плаща, когато се разболее.
26
0
 
2
 
! Отговори
Здравно осигурена преди 6 години
До Анонимен160 лв. са лично от вас, а другата част от работодателя е още по-голяма.
25
0
 
2
 
! Отговори
Руснака преди 6 години
До Анонимен24Ми не си ги плащай. Защо го правиш?
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде стига с тая Бедна България -бедна е една част от бълг.пенсионери които ги пенсионираха по едно време и въпреки работата си получиха някакви мизерни пенсии .Другото е мит -само гледайте строежите и колите .Във Франция таксата при джипи е 25 Е мин доход е някъде 1400 евро т.е 56пъти.Тук таксата е 2,90 и някъде без хич/деца телк и т.н мин доход е 510 -приравнено означава че таксата трябва да е към 9лв даже не 5,10-после ЗК да връща на децата 100% и т.н всяко министерство да си поеме отговорнос
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновни са не джипитата а самите ние разбира се ако има някои между вас който плаща по -високи здравни осигуровки от минималните ,защото аз се осигурявам на максим.доход и плащам близо 160лв здравни осигуровки които отиват в общия кюп и накрая ползавам същото като бачкатора който е взел някакви пари на черно и се осигурява с мин.здравна осигуровка .Така че лично аз нямам нищо против да си платя прегледа при личния си лекар и дори при специалист а не на мой гръб да плещят тези к минават тънко
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма време, още два месеца за всички магарета, които искат да си покажат магарията пред европейските гости.
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изглежда голяма част от вас не са наясно какво представляват въпросните лекари. Те не взимат заплата, а са с регистрирани фирми - така е по закон. От парите които взимат плащат минимум 1 заплата на мед. сестра и всевъзможни такси и абонаменти - например поради 24 часовото задължение по договор с касата - всеки спешен център се заплаща от тях. Имаше един стар виц: до българсия казан на ада няма дявол, които да бута обратно опитващите се да излязат, защото се справяме добре сами да се дърпаме...
20
2
 
4
 
! Отговори
Гугъл преди 6 години
"Джипитата" са сложени за да съкратят болниците многократно, както вече споменаха коментиращи. Това по елементарна подчертавам ЧОВЕШКА логика, би означавало, че работата която са извършвали вече несъществуващите болници и клинични пътеки, я вършат няколко хиляди общо практикуващи лекари в България. Всеки лекар има определен брой направления отпуснати от НЗОК, броят на които представлява малък % от записаните му пациенти. Нека блеенето и цвиленето продължи СЕГА...
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
трябва да е конкурентно, проблема е в прехвърлянето на една цяла отговорност от лекари към пациенти и обратното.А за всичко е виновна здравната ни система.Не може на 15-то число личният вече да няма направления и да ги пази за спешни случаина 25-то число да се разхождат с едни картончета вместо направления и тн.Като се оправят опашките в коридорите и лекарите има времето да обърнат специално внимание на всеки ще се оправи.Сега чакаш и още 10 с теб....
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко тръгва от ниските заплати на работещите, от доплащане на здравните услуги, макар че се плащат здравни осигуровки, от скъпите лекарства. Хубаво е лекарите до искат повече пари, но е хубаво и хората, които се нуждаят от медицински грижи да имат достатъчно пари, за да ги дават. В бедна България това е трудно. Хубаво е лекарите да сравняват заплащането си с това на запад, но и заплатите на другите трябва да са като тези на запад, за да си позволят лечение. Всеобща мизерия и на този фон те иск
17
0
 
4
 
! Отговори
f преди 6 години
като гледам какви *** пишат във форума/ с изключение на последните няколко коментара/замислям се дали да не направим еднокнижника Главно и Единствено джипи в България/след една година ще достигнем Люксембург .... по брой на населението!
16
2
 
5
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Ти сигурно си умен, щом правиш сигурни заключения, на сигурна основа?! Явно наем на кабинет, ток, вода, телефон,заплата мед. сестра, мед. техника. компютри,такси мед. софтуер, поддръжка на мед. техника и компютри,заплата администратор на лични данни, дигитален печат + от време на време неща като пръстов отпечатък за по 1-2 месеца СИГУРНО СТРУВАТ 100 ЛЕВА ?! Лекарите бягат от вас, подгответе се децата ви да ги лекуват мазно усмихнати афганистанци без дипломи...
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейци заслужавате английско здравеопазване и ви го пожелавам. Цена х 30 качество х 0.1. Те общите лекари скоро ще излязат в ефективна стачка, която този път няма да бъде осуетена от продажници в гилдията. Тогава съм сигурен че призоваващите към тяхното махане първи ще прореват. Даже малко ми се иска да не им изпълнят исканията, за да се стигне до въпросната ефективна стачка поне 10-на дни, за да ви гледам питекантропските физиономии тогава!
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мизерници на всеки тенекеджия и водопроводчик сте готови да дадете 50 лева за 15 мин, а ревете за 3 лева такса за здравето си ! На пациент взимат по 1.20 от касата !!! Затова лекарите стават все по-зле , защото бягат от *** като вас!!! Навън им плащат и ги уважават, а не им се зверят промити от комунизма мозъци, които искат всичко да е безплатно, само техния труд да се плаща по немски! Скоро ще *** като в Африка!
13
3
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 6 години
За това преди 20 години се преориентирах навреме и се преместих семейно в чужбина.Последната ми заплата в Бг. беше 350 лева и то плащани след кървав труд и подигравки! Първата ми заплата в чужбина беше 7000 лева,а на четвъртиямесец получих 12000 лева за месеца.Вие си правете сметката много ли сте се минали когато сте дали левче на личния си лекар и струва ли животът ви едно кафе.
12
2
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 6 години
На времето и аз се вълнувах от проблемите на здравеопазването в БГ.Имаше коментари по време на пътуване с влак.Един възрастен,достолепен господин,който мълчеше през цялото време на разговора,малко преди да спре влакът, където щях да слизам,ми каза:Момче,виждам че се вълнуваш,но това е напразно!За нормалните хора като мен се намират лекари,а за говедата,за тях ветеринар!!
11
0
 
7
 
! Отговори
Пациент преди 6 години
До азНЕ съм казал, че тогава беше перфектно !!! Казах само че беше ПО-ДОБРЕ от сега !!! ИМА РАЗЛИКА !!!Защото след всяка реформа в БГ става от ЛОШО, ОЩЕ ПО - ЛОШО !!!
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Веднъж им се плаща за регистриран пациент, втори път прегледаните пускат едни левчета в кутийка на бюрото на джипито, без касов бон, пациентите с хронични заболявания влизат там поне веднъж месечно за рецепта без преглед, а за лекарствата често се насочват към определена аптека.... Нямам спомен моето джипи да е било на линия 24 часа! Хайде стига!
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че от кога издават касови бележки, за да се отчитат? Едноличните търговци на живот да не зеят много, много. За един подпис ти взима потребителска такса. Трябва още по-голям контрол. Камери в реално време око щете.