Почва се! Погват майки, неваксинирали децата си в Пловдив

Лекари плашат, че малките няма да влязат в чужди вузове
Обновена: 29 апр 2018 21:43 | 29 апр 2018 21:30, Петя Славова
236
Почва се! Погват майки, неваксинирали децата си в Пловдив
Снимка: Reuters

Глоби от 50 до 100 лв грозят 40 майки, които са отказали задължителни имунизации на децата си.Преди да се наложат санкциите, до родителките ще бъдат изпратени писма с обратна разписка да се явят в РЗИ за разговор.

Това бе оповестено на работна среща в здравната инспекция в Пловдив, на която присъстваха представители на пациентски и ромски организации и на общината, пише "24 часа".

"Практиката ни е да провеждаме срещи със семействата, за да се опитаме да ги убедим в необходимостта от ваксините. Благодарение на тях смъртността от инфекциозни заболявания у нас е спаднала рязко", обясни д-р Петринка Крачанова от РЗИ. И даде пример с детския паралич, от който има само единични случаи след 1958 г., когато е започнала имунизацията срещу него.

"Много образовани майки се подвеждат от форуми и отхвърлят ваксините, рискувайки здравето на децата си. Обжалват глобите в административния съд не заради размера им, който е нисък, а защото приемат за своя кауза войната срещу имунизациите", посочи д-р Крачанова.

Такъв бил случаят със съпруга на бивш летец от карловското село Иван Вазово, на чиито 5 деца не са поставени никакви ваксини. Жената е оспорвала в съда всички санкции от РЗИ. По думите на д-р Крачанова в момента имало яростна съпротива срещу тривалентната ваксина против морбили, паротит и рубеола.

В социалните мрежи се бълвала невярна информация, че препаратът отключвал аутизъм или множествена склероза. Истинска истерия се е разразила в интернет и срещу реимунизацията срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиеомиелит при 6-годишните.

"Ако не се направи, децата няма да бъдат предпазени от тези тежки инфекции", категоричен е директорът на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева. Тя добави, че вузовете в чужбина не приемат наши студенти без имунизационен паспорт. Документът се изисква и при по-дълго пребиваване зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забелязал съм че жената като роди си губи 50% от IQ-то си.
123
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичките сте били ваксинирани. Дори тези майки изкудкудякакли са били ваксинирани. Аман от глупости.
122
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам учебник по детски болести написан от професор Емил Феер през 1922 година.В него има статистически данни за починалите деца през 1910 година в Германия.От дифтерия са починали 9700 деца,от коклюш 9300,от морбили 7300 и от скарлатина 5500.Общо 31800 деца са загинали за една година от болести от които днес децата ни са живи благодарение на ваксините !
121
0
 
6
 
! Отговори
учителката ти преди 6 години
От заглавието следва ли да се разбира, че всички български майки следва да ваксинират децата си единствено и само в Пловдив!!! С обич!
120
7
 
7
 
! Отговори
ANONIMEN преди 6 години
Престанете да плашите хората. Това е най-бруталното престъпление срещу човека!Баста! Събудете се хора!
119
12
 
21
 
! Отговори
Мepku преди 6 години
Ако не си ваксинираш детето - то да няма право да посещава обществени детски заведения като детски градини, ясли, училища!Все пак, като не поставяш ваксина на детето си, ти не поставяш в риск само неговото здраве, но и здравето на другите децa. Въпрос на личен избор? Друг път.Въпрос на обществено здравеопазване.
118
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време беше. Ваксините са най-великото достижение на медицината изобщо и са спасили не милиони, а милиарди от въвеждането им. Заради антиваксърите рискуваме живота на децата си. Не става дума само за това,че като сложиш ваксина на детето си,го предпазваш от някои смъртоносни и инвалидизиращи инфекциозни заболявания. Става дума и за това, че колективният имунитет на всички ваксинирани деца предпазва тези,които по обективни медицински показания не могат да бъдат ваксинирани, също да са предпазени.
117
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питам: щом Закона за здравето позволява на пациент отказ от лечение, защо не позволява отказ от профилактика, каквато е ваксиниранито? По право който има възможност за повече, може и по-малко да избере! В никоя западноевропейска държава ваксините не са задължителни, вкл.в Русия! Ние по-католици от Папата!
116
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
131 много си правГледам майките тук в магазинчето под блока взимат на децата масово зрънчовци,чипс, вафли,бисквити, баници, хотдог и боядисани сокчета ОБАЧЕ всички се "хванали за гушите" "За" или "Против" ваксините. Моето дете няма да си играе с твоето щото твоето не е ваксинирано, но през това време не и пука ,че отрочето набива чипс като за световно. Толкова ли е трудно да му направиш фреш в къщи, да опечеш хляб, да му купиш плод на детето или да му направиш домашен сандвич със зеленчуци?!
115
4
 
13
 
! Отговори
Ропотамо преди 6 години
Пртинципно е добре да се почне с храненето и спорта в училище и детските градини... Ако искате здрави деца разбира се... Ако мислите че с ваксини се павят здрави деца, незавсимо дали работят или не- сте оглупели доста...
114
7
 
10
 
! Отговори
Пипето преди 6 години
Бълагрия е подписала Харатаза правата на човек... Тялото е безусловно там неприкосновено... Така че спора между ваксери и антиваксери е излишен... Няма значение демек... Въпрс на личне избор е незавсимо коя от двете страни е права... Все някой щес е усети да издруса джобовете ни на някой международен съд ако почне такова гонене обаче...
113
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, не е каквото да умират 1 на 3 деца ...
112
2
 
12
 
! Отговори
El преди 6 години
До Анонимен 93Лично аз съм боледувала от детски паралич след поставяне на задължителното предпазно вещество!Забелязват го вече когато коляното ми започва да се извива назад!Слава на Бога ,че е имало нивалин и компреси с врял парафин,поставяни на двегодишно врещящо от врялото дете и добри лекари!
111
5
 
18
 
! Отговори
не знам но преди 6 години
Дете на приятел вече над 30 години е инвалид на легло с диагноза епилепсия и забавено развитие станало след имунизация .На всичко отгоре на майката не й дават право на социален асистент ,а не може да го остави сам и няма пенсия.
110
3
 
2
 
! Отговори
20 преди 6 години
До Теньо От лъчетерапията е !Някои самолетни компании, не пускат даже на борда онкоболни ,заради радиацията!
109
3
 
9
 
! Отговори
Чужд гражданин преди 6 години
До ИмигрантДай малко от тия хаповете дето ги пиеш и кажи къде си Емигрант, че нещо си много в грешка...Не можеш да си запишеш детето никъде без паспорта за ваксините и няма да ти дадат една стотинка детски помощи дори и само с една просрочена ваксина. No Jap, No Pay, No School, No Daycare си пише навсякъде в държавите.Та кажи къде е тая "ЧУЖБИНА"?
108
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако "доброволната" имунизация все пак доведе до странични увреждания и усложнения, тогава държавата какво прави? Ще ни остави да пием студена вода? Момченцето от Англия Алфи , което наскоро почина, е страдало от дегенеративно заболяване на мозъка, причинено в следствие на ваксина срещу морбили. А се е родило здраво. У нас преди 1година също имаше случай на починало бебе след ваксинация - в Стара Загора. Въобще фармакологичната промишленост трябва да си тества отровите на някой и да печели.
107
1
 
18
 
! Отговори
Бай иван преди 6 години
Ако имате възрастни баби и дядовци питайте ги как е било преди когато е нямало ваксиннации.
106
20
 
15
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
Твоето ще зарази моето ,защото е източник на инфекция и гостоприемник на заразата.Ограмоти се малко!Благодарение на имунизираните деца има колективен имунитет и той е гарант за недопускане на епидемия, НО ДОКОГА ВАКСИНИРАНИТЕ ЩЕ СА ДЛЪЖНИ ДА ПАЗЯТ ЗДРАВЕТО НА НЕВАКСИНИРАНИТЕ ?!НЕВАКСИНИРАНИТЕ - ОТДЕЛЕНИ ВСИЧКИ ЗАЕДНО, а не заплаха за останалите!
105
10
 
13
 
! Отговори
преродих се вирус преди 6 години
Коренното население на ввропа изчезва. Фак т .Гарантирано ваксинирано.