Топчето пукна… 142 години от Априлското въстание

Кулминацията на тържествата ще е в Копривщица и Панагюрище
Обновена: 1 май 2018 09:31 | 1 май 2018 09:30,
65
Топчето пукна… 142 години от Априлското въстание
Снимка: Wikipedia

Започват честванията за 142-рата годишнина от избухването на Априлското въстание.

Априлското въстание избухва на 20 април стар стил (1 май нов стил) 1876 г. в Копривщица и е организирано от Българския революционен централен комитет.

По план въстанието е трябвало за започне на 1 май, но поради предателство избухва по-рано.

Подготовката му е осуетена от османските власти. От 95 въстанали села и градчета във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие.

Прибързаното обявяване на въстанието, подготвеността на османските власти за евентуален бунт след старозагорския опит за въстание и след Босненско-Херцеговинското въстание, крайно недостатъчното снабдяване с оръжия и не на последно място неопитността на апостолите, тяхната несъгласуваност и пълната липса на международна заинтересованост обясняват бързият му и кървав край.

В различни части на страната са организирани поклонения и възпоменателни инициативи, почитащи героизма и саможертвата на участниците в Априлската епопея.

Кулминацията на тържествата ще бъде в Копривщица и Панагюрище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не разбирам какво общо има 1 май с Априлското възстание? 1 май е ден на труда. Възстанието избухва на 20 април, ако не се лъжа затова е наречено априлско. По нов стил това е 3 май!?! Някой знае ли и може ли да го обясни?
44
1
 
2
 
! Отговори
Хан Тервел преди 5 години
Няма какво да се удивляваш че са палели къщите им- всичките са масони и сатанисти. 10 години по късно З.Стоянов сипие кафето с Ахмед ага Барутанлията в Пловдив уговаряйки се каква ще е новата му роля в предстоящет Съединение подкрепено от Англия. Сценарият е същият като днешните арабски и др.пролети. Вдигаш бунт, после възмутените демокрации свалят диктатора. Тогава е бил султана, а после и царя.
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вместо да се удивляваш, турски ***, земи прочети истинската история.Или прочети историята на кюрдската борба срещу турците.
42
4
 
3
 
! Отговори
опасни съперници преди 5 години
До сакиВсички наши революционери емигрирали в Русия са били предавани на турците...
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До сакиЗащо всички истини се завоалирват? -Считат ни за опасни съперници или друго?Историята се пише от победителите!
40
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И КАКВО ЩЕ ГОВОРИМ САМО ЗА БЪЛГАРИТЕ.Няма съсед на Турция, който да не е пропищял от турците.И те самите си го знаят.Надявам се кюрдите никога да не ги оставят да спят спокойно.
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаеме го това нищо неизземвано безпричинно!АКо причина е, че не са изпълнявали всички прищявки на турците, когато минавали през българско село, да причини е имало. И това са били турските издевателства. Има много научни трудове, които показват как са бягали българите от турския рай.И като ще говорим за договори - кога турците ще си изпълнят договора от 1925-та година за обезщетението на стотиците хиляди българи изгонени от Южна ТРАКИЯ.ТУРЧИН ДОГОВОР НЕ ИЗПЪЛНЯВА.
38
3
 
2
 
! Отговори
саки преди 5 години
"Международната незаинтересованост" Има една Руска империя,крайно заинтересована от подготовката и провала на въстанието.
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНищо не е било насилствено изземвано безпричинно!!!! Тук става дума за плячкосване не от турския аскер а от башибозуци и тем подобни. Коприщенци доброволно са си платилиИзселванията са съгласувани между Русия и Турция - православни срещу мюслюмани!Хъшовете са били бегълци вън от закона, участници в бунтове.ХЪШ на влашки значи както викаме на кокошките КЪШ-КЪШ...Опълченците са крадяли ракия и кокошки.
36
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Радой преди 5 години
Топчето пукна,но Драгалъвския Велик Ай Дук още дълго ще мърси земята ни,която окраде и на задокеански краваре продаде.
35
5
 
1
 
! Отговори
справка преди 5 години
До АнонименДа се въстава срещу законно установената официално власт има кръвопролития.Самите комунисти казваха, че с кръв са я взели тази власт и с кръв ще я дадат!Този, който не се е бунтувал през турско и е мирувал, той не е бил убиван!
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо не се било иззело.... Ти нормален ли си?При турската окупация се е изземало всичко. Достатъчно било турчин да се оплаче на властта и на българина се отнемало всичко.Затова цели села са се изселвали.стотиците хиляди българи, които днес живеят в Молдова, Русия, Украйна, Унгария са избягяли от хубавия живот в Османската империя.
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поклон пред хората, които тръгнаха да събарят ска.паната им империя.Световният печат тогава е бил пълен със снимки и репортажи за турските кланета.Виктор Юго се обръща с отворено писмо до всички правителства да се спарт турските издевателства. Но и до днес Турция не се е променила.Има тонове документи в свитовните архиви, те седнали да ми обясняват какви са били ангели и колко добре сме си живеели.
32
0
 
3
 
! Отговори
масон преди 5 години
До цецо пинъсаЗаписките на Захари Стоянов са преработвани хиляди пъти...........
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Копривщица са се скрили като мишки !
30
2
 
6
 
! Отговори
Мършииии преди 5 години
Ееееех че е болно и просто стадо..не разбрахте ли че всичко е пропаганда с поръчкови говорители,разни менте историци и третополови пътешественици...за какво робство се говори при управлението на СУЛТАНА...робството е сега ,днешно време бе мършиии
29
1
 
5
 
! Отговори
Флирт преди 5 години
Русия и Турция до днес приятелски си общуват и сътрудничат. Само ние ги мразим!
28
1
 
6
 
! Отговори
Идиоти! преди 5 години
До popa ot razgrad500 години рахатлък с имот,дом,нива и *** какво робство е това?Да ти изземат всичко и гладен да седиш дали е по-добре?
27
7
 
4
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
не мога да разбера едно - какъв е бил този ад, какво е било това робство, какви са били тези кръвожадни османлии, какво е било това тегло, дето е накарало гордия и свободолюбив български народ да проспи 500 години...
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БашибозукАбе да те питам и ти ли си 2 имена - едно турско и едно българско? Ние 500 години сме успели да запазим писменост, култура и обичаи вие даже и имената си сменихте само за 45 години :). Гордейте се и двамата с "Отврат" че сте отколешни мекотели!