Заплатата на овчар до 1500 лв., ще внасяме от Виетнам!

У нас няма желаещи за тази професия, жалват се овцевъдите
91
Заплатата на овчар до 1500 лв., ще внасяме от Виетнам!
Снимка: Булфото, архив

Скоро по родните пасбища може да се натъкнем на екзотични и "вносни" овчари заради недостиг на работна ръка. На България ще и се наложи да ги ангажира от далечни и екзотични държави, сред които бившите съветски републики и Виетнам, съобщи Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), цитиран от "Монитор".

У нас желаещи да се занимават с пастирство няма, въпреки че заплатите които фермерите дават на работещите в този бранш са между 1000 – 1500 лв. Към момента у нас има около 1000 души дефицит за овчари, въпреки сериозно намалелия брой на овцете, които по данни на асоциацията са около 1 милион.

Според Караколев през следващите 10 години днешното полуномадско овцевъдство ще премине изцяло към оборно отглеждане на животните.

Дни преди откриването на традиционния Седми национален събор на овцевъдите, ръководителите на бранщовата асоциация алармира за сериозинте проблеми, пред които са поставени. Един от тези проблеми е свързан с изпозването на растителни мазнини в продукти, обявявани от преработвателите за истински млечни такива. Това води до огромно заблуждение сред потребителите и създава здравни проблеми. А наред с това създава и лош имидж на България пред света.

Симеон Караколев даде пример, че за САЩ България изнася овче сирене за 2,90 долара килото.

"Сами можете да си направите изводите колко е овче и колко е сирене този продукт и какъв имидж си създаваме пред Америка", възмущава се Караколев.

Другият сериозен проблем е с вноса на агнета от други европейски страни, основно Румъния, представени у нас като родно българско производство. Този внос е предпочитан заради евтината цена от 4,30-4,50 лв. за килограм.

"Механизмът е следният. Агнетата се внасят живи, у нас те се колят и така трупното месо вече е с българска марка за произход. Трябва да вземем пример от съседна Гърция, където на месото се слагат две марки: едната за европейския му произход, а втората, която доказва, че то е родно производство", обясни съпредседателят на НОКА Янка Попова. По данни на асоциацията само за Великден сме изяли около 30 хил. румънски анета, маскирани като български.

Според ръководителите на НОКА изходът от създалата се предкатастрофална ситуация е вземането на мерки от страна на Министреството на земеделието за поощряване на родното овце и козевъдство и за развързване на ръцете на дребните животновъди, на които да се даде възможност да могат да произвеждат готова продукция, която сами да продават. А не както сега да са тотално зависими от изкупвачите.

Проблемите пред браншовия сектор ще бъдат в основата и на тазгодишния Национален събор на овцевъдите, които ще се проведе от 11 до 13 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. В него ще се включат представители на 17 държави от Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе хубаво е да си с овцете ама има много мутри и *** та накрая си капо.
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ейййй и кой работодател я дава тази заплата реално. Или е само на хартия както е обикновенно в нашата мила Роди на. Ако дават реално тези заплати ще има и желаещи.
77
1
 
6
 
! Отговори
Виетнам преди 5 години
Ще ви изядем кучетата, а с овцете се оправите.
76
1
 
13
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Спокойно, това 1500 е заплата за сезон, не за месец и не за 8 часа, а за 18 часа на ден, като за камериерките и сервитьорите по морето, а най-хубавото е, че може и нищо да не дадат, ако някоя овца умре, загуби или откраднат.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Овцете ще учат виетнамски.
74
1
 
21
 
! Отговори
Когато бях овчарче преди 5 години
Г-н. Караколев. Искам да застанете рамо до рамо със един овчар за една седмица и после пак да ви вземат интервю. Жалко за всички Българи които си изкарват помогнала със пот на лицето.Бог да пази България от костюмаджии като вас. Един ден ще внасяте и деца....***.
73
2
 
25
 
! Отговори
Българин преди 5 години
1500 лв е мизерна заплата, дори и за овчар. независимо, че не се иска много акъл ако беше лесно всичките да бяха овчари. Болшинството българи са свикнали да се вместват в 500,800лв и са способни да завиждат на получаващите повече. Срамна работа няма, има срамно заплащане!
72
2
 
38
 
! Отговори
Мина преди 5 години
Ако има такъв, кой да дава такава заплата на овчари в България, то всички български работници в Гърция ще се върнат в България. Но, всичко е измама, няма такава заплата и няма и да има. И овчар да си не е никак лесно, няма почивен ден, работиш всеки ден от рано сутрин до тъмно. Частникът не плаща добра заплата, нито осигурява работника, затова има глад за овчари и не само за овчари, а и за други занаяти. Животновъдството и земеделието ни е превърнато в частен бизнес, пари по програми и субсидии.
71
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1500 друг път
70
5
 
19
 
! Отговори
До 53 преди 5 години
Родът ми се е занимал със селско стопанство и по-добре знам от теб как са стояли нещата. Добитъка масово е национализиран (близо 100%), т.е. откраднат, за разлика от други страни кто Полша, където национализацията е частична. След 90г в глупостта си голяма част от него е заклан, защото хората не са знаели какво да правят с него; а това незнание идва от 45 години липса на частен бзнес, унищожаване на вярата и стопанствеността на българина. Но какво да говоря на озлобен чичка дето говори наизуст и
69
4
 
14
 
! Отговори
Аз преди 5 години
*** тва 1500 лв...на всички овчари общо ли...не разбрах? Щото да хващаме по едно стадо ако е на калпак 1500.
68
3
 
17
 
! Отговори
Вангу преди 5 години
Голям *** е каролев-дървен философВиетнамеца първа ще изяде овчарските кучета и после ще скочи на овцете.ей *** български работодатели и как лъжат,че дават такива заплати.Нека си докарат работници и то от такива държави или рускоговорящи направо ще има емоции на корем.Много ще ми е интересно как ще се справят с техният манталитет.щом не искат местни и да им плащат добре хак да им е.Очаквайте фалити
67
2
 
27
 
! Отговори
Бумеранг преди 5 години
Овчар 1500 лв. Учител 800 лв.Толкоз нещастно *** политици скоро не сме имали.Спокойно, скоро в държавата ще останат само *** и пенсионирани полицаи.Да им е честито на политическата класа!
66
1
 
7
 
! Отговори
найс преди 5 години
тагове: овчар козар караколев
65
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още България не е сригнала развитието си от късния социализъм. Тогава се внасяха виетнамци с десетки хиляди. Бавноразвиващ се капитализъм с бавноразвиващи се бизнесмени, които нищо ново не могат да измислят.
64
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не ми стана ясно, р. Овчаров ли взима по 1500лв за нещо или давали такива пари на овчарите? че второто да го видя с фиш няма да го повярвам.
63
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-добре да си внесем политици от ЕС, че нашите и за овчари не стават.
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейците ни приеха в ЕС уж да си имат евтини овчари и телефонистки, пък ние неблагодарниците искаме да работим програмисти и финансисти.
61
2
 
24
 
! Отговори
Горан преди 5 години
От овчарлък могат, а и се правят много, ама много пари! Само, че не от тези, които пасат овцете! При една добра изкупна цена на продукцията от животновъдството, това би могло да е страхотен поминък, но за жалост други обират каймака, а не тези дето се грижат за животните! Мляко, кашкавал, вълна, месо... всичко това е предостатъчно за доста добър поминък, но не и за тези, дето са на полето!
60
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както казваше едно време Бойко: "Младите да вземат да станат овчари, вместо програмисти." Скоро овчарската заплата ще надмине програмистката и ще се изравни с депутатската.