НЗОК, кажи: Умират ли онези, недоплащащи за здраве?

Д-р Димитър Петров за здравните абсурди пред Bulgaria ON AIR
11 май 2018 09:45, Петя Славова
65

Преди време почина възрастна жена, която чакаше поставянето на аортна клапа. Заради промените в плащаните от НЗОК медицински изделия, семейството ѝ е трябвало да доплати 10 хиляди лева за интервенцията, но заради липсата на финансова възможност, това не става и жената умира. След това лекари обявиха, че пациентката е починала от заболяванията си, а не заради забавяне на поставянето на клапата.

Още по темата

Официалното становище на НЗОК пък е, че няма пациенти, които да са изгубили живота си, защото не са могли да си доплатят медицински изделия.

Бившият подуправител на здравната каса д-р Димитър Петров каза в студиото на "България сутрин", че проблемът, който възниква сега, е заради реимбурсацията на конкретното медицинско изделие. До края на март нищо не се е доплащало за него, а след това се е получила ценова разлика между финансирането от касата и обявените  цени от фирмите, които доставят клапите.

"Това го има и при много други. При това положение е очевидно, че разликата някой трябва да я плати. Има два варианта: или болниците да работят на загуба, което също ще стане, тъй като те имат доставени медицински изделия по-рано и вторият вариант е да се доплащат от пациентите", подчерта д-р Димитър Петров пред Bulgaria ON AIR.

Бившият подуправител на НЗОК беше категоричен, че проблемът е в това, че тези варианти не са казани официално. Д-р Димитров смята, че е нарушена процедурата при договаряне на медицинските изделия.

"Процедурата е доста сложна, трае 6 месеца, същината е, че се стига до една референтна цена за всяка от тези между 3000-4000 позиции, които са медицински изделия", обясни д-р Димитров.

Той каза също, че след внасянето на доклада, председателката на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева е намалила еднолично цените на голяма част от позициите с презумпцията, че фирмите ще намалят цените.

"Това трябва да бъде договорено предварително с фирмите, защото до момента никоя от тях не е съгласна и не е подписала, че ще работи по тези занижени цени", допълни още бившият подуправител на НЗОК.

Според д-р Петров дори е възможно членовете на Надзорния съвет да са подведени от техния председател за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 12 - Не, има си приемлив риск и всичко това е добре описано. Да, ще върна парите. Все пак, ако изтървал един на 200, няма да е такава загуба. Все пак 99.5% успеваемост си е много добре. И ако не ви харесва - ами потърсете си друг доктор.
13
0
 
26
 
! Отговори
Вяра преди 5 години
До номер 9Напълно съм съгласна с Вас.Хем си плащаш здравните осигуровки,хем те не покриват нищо.Защо тогава ги плащаме?В Германия също е задължително здравното осигуряване,но там поне знаеш защо плащаш.За операции не плащаш,за лекарства не плащаш (освен 5 евро в аптеката),за слухов апарат не плащаш и още за много неща
12
0
 
29
 
! Отговори
гневен преди 5 години
Хората плащащи цял живот осигуровки умират,защото не могат да доплатят за лечение,което са предплатили... Други наши съграждани не плащат,но за тях винаги има.А НЗОК,служителите й ,болници и др. крадат яко от нашите пари и няма сила и закон ,който да ги спре. Пълна трагедия. Обречени сме на заличаване,но ние сме си най-виновни!
11
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Ама като почнеш да се гърчиш защити ти станало нещо, идваш при мен, нали :)А и ще имам толкова пари, че ако ми удариш шамар, такива обвинения ще ти скалъпят в съда, че ще го изкара е опит за убийство.
10
2
 
20
 
! Отговори
До 7 преди 5 години
ОК, ставаш хирург и искаш да то се плаща. Болният няма избор, събира пари и си плаща допълнителното, да има за теб. Но става така, че умира. Ти какво правиш тогава? Ще поемеш ли отговорността, ще върнеш ли парите, ще се откажеш ли от дипломата и ще бъдеш ли съгласен да влезеш в затвора, както и близките да те пребият така, че никога да не бъдеш повече хирург? Много е сладко да взима допълнително, а отговорността става двойна.Поемаш ли я или ще се криеш в някое село? Лаком г/з, кръв такова, нали?
9
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо човек да плаща здравни осигуровки, когато един ден ще му потрябва медицинска помощ, няма да може да доплати и ще пукне. Поне да дадат възможност на хората, които не искат да имат нищо общо с тази здравноосигурителна система да не участват в мафиотската схема, а когато имат нужда да си плащат. Всеки трябва да има свобода на избора - след като при тежка диагноза така или иначе ще умреш, плащал или не плащал осигуровки, заради невъзможността да доплатиш.
8
0
 
31
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Забрана на депутатите да се лекуват в Правителствена болница, а всеки в населеното си място. те си нямат представа за какви мизерия и риск на живота е да се "лекуваш" извън София. ОСТАВКА!!!
7
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз ще уча медицина и ще стана хирург ! Ама безплатно нема да ви лекувам !
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Минах по т.н. Стърга в борба с рака. Имаше всякакви доФтори, безразлични, лъжливи, взеха ми 60лв за съвета, да си слагам на болните места бутилки със студена вода, за съвет да се лекувам в САЩ-Бостън, 50лв. Намерих и свестен който ме оперира, груб и ценичен но добър. Зад грубостта се криеше добър човек. Облъчи ме един от Токуда, без да има причина, взе ми 600лв накрая, без да ми казва цената. Устата му миришеше отвратително. За да има резултат, всеки лекар хванат в далавера трябва да се обеси.
5
10
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Пак ли бе другарю? Аман от вашите революции и кръв.Само това можете и да банкрутирате държавата.И никой да не ви съди вас,съсипали 3 пъти България.Нямате срам бре,живи сме помним!
4
0
 
27
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Трябва съд и спиране на лекарски права за лекар, който не лекува заради пари и е довело до смърт. Същото и за министъра, защото той отговаря за политиката в здравеопазването.
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЗОК-Вика ДАЙ ПАРИ!!!РАЗБОЛЕЕШ ЛИ СЕ ОПРАВЯЙ СЕ САМ.ВАЖНОТО Е ЧЕ BOSS Е В ГЕРМАНИЯ И ОПРАВЯ ГЕОПОЛИТИКАТА НА ЕВРОПА :СВЕТА : И ГАЛАКТИКАТА.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво става с протестите от Ловеч на ония дяволи
1
4
 
31
 
! Отговори
Народен съд иде! преди 5 години
Не умират, те измряха.Спестиха бая пари на гереберушките за да возят певачките по чужбина. Е, разбира се, на държавна сметка.