Децата жертви на насилие – как се справя държавата?

Проблемът в България е от години и още не е решен
21 май 2018 20:21, Петя Славова
10
Децата жертви на насилие – как се справя държавата?
Снимка: архив, Булфото

От години в България има проблем, който сякаш остава нерешен. Насилието и престъпленията към деца могат да нанесат психически травми на подрастващите и да се отразят в по-дългосрочен план.

Според статистически изследвания случаите на насилие над деца намаляват. Според медиите обаче ситуацията не изглежда така – само през изминалите няколко месеца в България станахме свидетели на редица прояви на агресия спрямо деца. Как реагира държавата, къде са институциите и как обществото разпознава проблема – коментар в предаването "Директно" по Bulgaria On Air на Петя Димитрова от Института за социални дейности и практики и д-р Румен Димитров.

Още по темата

Всички ставаме свидетели на случаи на агресия в училище. Децата дори публикуват видеа в социалните мрежи, в които се бият или упражняват психически тормоз върху своите връстници. Кой е виновен? Какво се случва в съзнанието на подрастващите и какво събужда подобни прояви?

"Всичко може да ги накара. Онова, което ще ги спре е по-важното, а именно къде сме ние възрастните покрай тях.", сподели д-р Димитров пред Bulgaria ON AIR.

На законодателно ниво обаче има огромен конфликт. Според Закона за закрила на детето, ако има конфликт в семейството, това е насилие, но според Наказателния кодекс не се води престъпление. Как може системата да работи правилно? Какво прави държавата за справяне с проблема и как институциите взаимодействат по между си?

"Нещата трябва да се случват на ниво региони. Не трябва да чакаме сигналите да достигнат до високите етажи.", коментира д-р Румен Димитров.

По думите му през 2000 година, след създаване на Агенцията за закрила на детето, се забелязва голям скок. Тя обаче в момента е в криза.

"Системата не отчита проблемите и това се дължи на тежкото недофинансиране. Хората напускат заради ниски заплати, нямат достатъчна подготовка.", алармира д-р Румен Димитров.

Недостигът на социални работници в страната от години е проблем. Какво прави държавата? "По-големият проблем е, че социален работник може да стане всеки човек със средно образование. Ако има ценз, това автоматично ще постави заплатата на по-високо ниво.", коментира Петя Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се справя, масово родители бият, удрят и обиждат децата си. На запад само да разбере учител че дете е удряно, сигнализира и детето не се прибира вкъщи- направо в приемно семейство и родителите отиват на курс за управлвние на гнева ако си го искат. Родителски права се отнемат при втори подобен сигнал. Не зная кога българина ще се научи че с бой от едно дете не става човек, а гневно животно
7
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Аз съм ненормален - мен никой не ме защитава.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никак! Държавата не защитава никого - нито деца, нито болни, нито инвалиди, нито безработни, нито стари хора....
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съвременната телевизионна култура и *** - ориентираното образование откъсват децата от родителите и ги противопоставят на тях. В случая родителите нямат много полезни ходове, освен вместо да бият социопатчетата направо да ги разстрелват. Точно за това трябва да се забрани на феминистките да работят близо до училища и изобщо всичко свъзано по някакъв начин с деца. Иначе имаме кофти резултати...
4
2
 
2
 
! Отговори
насилници преди 5 години
ГЕРП подкрепя насилието над децата, защото не приема никакви законови промени и мерки за тяхната защита.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е избягал от Тралалария-Курбан!
2
1
 
4
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Държавата краде и от тях.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще наваксамекато почват да ги наказват и порицават такива родителище спрат извращенията.Ако не сега след съртта на сегашната пасмина - ще стане!