Двойният стандарт при храните: 50% месо, а останалото – боклук?!

Крайно време е подобни продукти да се наричат по друг начин
30 май 2018 09:00, Петя Славова
53

Министерството на земеделието и храните подготвя въвеждането на задължителни изисквания, за да се борят с двойния стандарт в храните. Сред тях е минимален праг от 50% месо в месните продукти.

Според бившия директор на Агенцията по безопасност на храните Йордан Войнов, това е поредната "чиновническа глупост".

Още по темата

"Останалите 50% какво е - боклуци. Ако произвеждам продукт със 100% месо, аз не съм конкурентоспособен на този, който ще произвежда с 50%", каза Войнов в студиото на "България сутрин".

По думите му трябва да се въведе и промяна, според която предприятията, които произвеждат продукти с по-малко проценти месо или мляко, да не се наричат съответно "месопреработвателни" и "млекопреработвателни".

Специалистът по хранене проф. Донка Байкова беше категорична, че е крайно време да знаем, че храните у нас са качествени и безвредни. Според нея действащия стандарт "Стара планина" вече звучи много престижно.

"Те нямат право да се наричат кренвирш или наденица. Това са марки, които говорят нещо на потребителя", допълни проф. Байкова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта също, че продуктите с малко оригинална суровина и много добавки трябва да се наричат по някакъв друг начин.

По думите ѝ именно това ще е доброто в новата наредба на Министерството на земеделието и храните.

Йордан Войнов също беше категоричен, че трябва в търговската мрежа да е ясно кой продукт е 100% месо или мляко, за да може потребителите да избират.

Според него дори да е малко по-скъпо хората ще предпочитат произведеното с натуралните суровини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееех, 30години по-късно и продържава да е актуален оня виц, с двамата съседи - ............ И поуката "Аз в кюфтетата слагам 50% месо и 50% ***, - Ааааааа ама и месо ли слагаш!?"