Денят "Х" за кравата Пенка: Ще я бъде или няма да я бъде!

Стопанинът се притеснява от манипулация на пробите
Обновена: 4 юни 2018 17:48 | 4 юни 2018 17:45,
56

Ще живее или не кравата Пенка, превърнала се за дни в най-известната крава у нас? Ако взетата днес кръвна проба покаже, че животното е болно, то ще бъде евтаназирано.

Съдбата на кравта обиколи България и дори излезе извън границите й – чак до Европейския парламент.

Всичко започна преди дни, когато Пенка се отклони от стадото си в кюстендилското село Копиловци и премина през границата в съседна Сърбия. Стопанинът й Иван Харалмпиев я издирвал дни наред докато не разбрал, че кравата му е открита близо до Босилеград.

Там я открил местен фермер, който я хранил и се грижил за нея, а на изпроводяк за България я прегледал и ветеринар, който установил, че тя е добре.

На границата у нас обаче инспектори на БАБХ обявиха, че животното трябва да бъде умъртвено, защото е престояло повече от две седмици извън ЕС.

Още по темата

Иван започна борба за кравата си, за която се разбра и че е бременна.

Днес властите ще решат какво да направят с животното.

Рано тази сутрин от БАБХ взеха кръвна проба от животното, съобщи Bulgaria ON AIR. Тя ще установи дали е здраво или не. Според собственика Иван Харалампиев животното е с ушна марка и е преминало задължителните ваксини.

Той се страхува, че пробите могат да бъдат подменени, тъй като са взети без негово присъствие. От БАБХ са категорични - кръвните проби не могат да бъдат подменени и са действали съгласно Европейското законодателство, което изисква кравата да бъде изследвана.

Ако, се окаже, че е преносител на зарази ще бъде евтаназирана. Резултатите от кръвните проби на кравата-беглец от Копиловци ще станат ясни до четири дни, предаде Снежана Любенова.

Историята е описана в британския "Телеграф", агенция "Франс прес", френския тв канал "Франс 24" и други големи западни медии. Земеделският комисар Фил Хоган отказа да коментира, тъй като здравето на животните не било в ресора му.

Случаят стана хит и в социалните мрежи, където българската крава се радва на два хаштага #savepenka (спасете Пенка) и #prayforpenka (молете се за Пенка).

Петиция за отмяна на умъртвяването на добичето, адресирана до Европейския парламент, до Съвета на ЕС, председателстван в момента от България и до европейския съд, бе открита в интернет. Нейни инициатори са журналисти от британския вестник "Телеграф".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1 Не е пострадала от Брюксел А от българската бюрокрация в Министерството на Земеделието.Лъвчетата от България ги закараха в Хорандия и оцеляха.Кравата Пенка и нея трябва да я пратят да роди в Холандия за да е добреКравата Пенка бяга на запад. Това е , знае къде да ходи..
2
1
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Дори в Индия където кравите са свещени вече знаят за нас и го пише в India Today и коментарите са....сещате се нали
1
2
 
35
 
! Отговори
,.,., преди 5 години
Горката крава Пенка, и тя пострада от брюкселските зелки.А милата какъв стрес изживява защото чака след три месеца теленце, ако бюрокрацията не я осъди насмърт.