Денят "Х" за кравата Пенка: Ще я бъде или няма да я бъде!

Стопанинът се притеснява от манипулация на пробите
Обновена: 4 юни 2018 17:48 | 4 юни 2018 17:45,
56

Ще живее или не кравата Пенка, превърнала се за дни в най-известната крава у нас? Ако взетата днес кръвна проба покаже, че животното е болно, то ще бъде евтаназирано.

Съдбата на кравта обиколи България и дори излезе извън границите й – чак до Европейския парламент.

Всичко започна преди дни, когато Пенка се отклони от стадото си в кюстендилското село Копиловци и премина през границата в съседна Сърбия. Стопанинът й Иван Харалмпиев я издирвал дни наред докато не разбрал, че кравата му е открита близо до Босилеград.

Там я открил местен фермер, който я хранил и се грижил за нея, а на изпроводяк за България я прегледал и ветеринар, който установил, че тя е добре.

На границата у нас обаче инспектори на БАБХ обявиха, че животното трябва да бъде умъртвено, защото е престояло повече от две седмици извън ЕС.

Още по темата

Иван започна борба за кравата си, за която се разбра и че е бременна.

Днес властите ще решат какво да направят с животното.

Рано тази сутрин от БАБХ взеха кръвна проба от животното, съобщи Bulgaria ON AIR. Тя ще установи дали е здраво или не. Според собственика Иван Харалампиев животното е с ушна марка и е преминало задължителните ваксини.

Той се страхува, че пробите могат да бъдат подменени, тъй като са взети без негово присъствие. От БАБХ са категорични - кръвните проби не могат да бъдат подменени и са действали съгласно Европейското законодателство, което изисква кравата да бъде изследвана.

Ако, се окаже, че е преносител на зарази ще бъде евтаназирана. Резултатите от кръвните проби на кравата-беглец от Копиловци ще станат ясни до четири дни, предаде Снежана Любенова.

Историята е описана в британския "Телеграф", агенция "Франс прес", френския тв канал "Франс 24" и други големи западни медии. Земеделският комисар Фил Хоган отказа да коментира, тъй като здравето на животните не било в ресора му.

Случаят стана хит и в социалните мрежи, където българската крава се радва на два хаштага #savepenka (спасете Пенка) и #prayforpenka (молете се за Пенка).

Петиция за отмяна на умъртвяването на добичето, адресирана до Европейския парламент, до Съвета на ЕС, председателстван в момента от България и до европейския съд, бе открита в интернет. Нейни инициатори са журналисти от британския вестник "Телеграф".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ония животинки с по-тъмен цвят на кожата от Африка и Азия които нахлуват от южната ни граница ще ги евтанизират ли, или те имат от БХК "бележка", че не са приносители на СПИН, кожни зарази, диария, проказа....? И те не са от държави членки на ЕС, на тях кръв точат ли им, или от БХК точат само пари чрез тях ? Аз предлагам и те да бъдат евтанизирани,че са много опасни за човешкият живот, с тях идват не само болести, но и бомби, атентати и най-страшното - КАМИКАДЗЕТА ! Сега да не ме изтъркате ?
22
3
 
2
 
! Отговори
срамота преди 5 години
българското правителство не пази кравите а ги пробутва па после бременни
21
0
 
12
 
! Отговори
Дъртий преди 5 години
Ба си и тъпия ЕС, една крава не могат да оправят, тръгнали държави да префасонират и половината свят да уреждат. Кепенците и аут. И тез клатибюрници взимат по една чанта кинти на месец?!
20
1
 
4
 
! Отговори
нс зоопарк не преди 5 години
на петльовците и кокошките в нс и министирски съвет бг дето са ,,болни от алчност,, няма нищо не
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да попитам и аз, за всичкото пеликан и щъркел, дето се завръща от зимна ваканция извън европата, ко правим? Аман от чиновници, братче!
18
0
 
12
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
*** чиновници
17
1
 
28
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Границата е ливада и гори, през които редовно се разхождат крави без да показват документи. Проблема е, че тази са я върнали официално и сега всички бюрократки трябва да си прекъснат судокуто и да вземат становище..
16
0
 
15
 
! Отговори
СВЕЩЕН ГУЩЕР преди 5 години
Дори Кришна би се разгневил на такива безгръбначни чиновници.....
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
К'во станА, бе! Нали един от Европарламента Джон Фласк обеща да пише на Бойко Борисов за милост?ПисА ли му, не му ли писА, Боко ли се ослушва, та ОЩЕ НЕ СЕ Е РАЗПОРЕДИЛ ?И той нищо не се казва. Пък, все пак живо добиче си е, и то душа носи. :)
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
....и лястовичките и щъркелите ли подлежат на евтаназия ? И те не са от ЕС - африкански топлолюбиви животни са ! Дали вече са започнали и тяхното евтанизиране в България ?
13
0
 
17
 
! Отговори
гост преди 5 години
простотията ни няма край ,щом стане въпрос да се нагъзим на ес .
12
1
 
17
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
#АЗСЪМПЕНАСмилете се над кравата Пенка, ЕСтрещели чиновници!
11
9
 
1
 
! Отговори
Пенка Балканска преди 5 години
Пенка на луканка.След това чалга до дупка.
10
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се разбра Пенка по стааара българска традиция от стопанина ли си е заплодена или това се е случило в Сърбия? В смисъл телето което чакаме българско или сръбско ще е?
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези от БАБХ умъртвиха един куп птици (някои от които защитени видове), преди няколко месеца по бързата процедура, че даже и слух за птичи грип пуснаха. После от скрита камера се видя, че умъртвените "болни" птици бяха нахвърляни най-безотговорно, очевидно със свободен достъп до тях. Притесненията на човека за изфабрикуване на резултатите са напълно основателни.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дръж се Пено. В Запада е спасението.На запад за литър млеко се дава 3 ? Тук в България е 30% за Българскто земеделие 30% за рекетьор от общината30% за тоя който те чисти и му остоват 50 стотинки.Затова Пено бягай
7
1
 
18
 
! Отговори
СВЕЩЕН ГУЩЕР преди 5 години
И аз съм съгласен да се запази живота на кравата. Дори подписах петицията
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
#СвободазаПенка, #Пенканеезаразна
5
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Света съвсем изтрещя, щом се занимава с едно добиче.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дръж се Пено. Спасение ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ то е на Запад, както си тръгнала. Ако беше в Шенген щеше да си свободна без граници. Щяха да те измият. Да те почистат Брюксел дава евро за това В България евро няма