Сагата "Пенка" скоро ще приключи: Умъртвяват добичето!

Това не е държава, заяви собственикът й
Обновена: 6 юни 2018 17:16 | 6 юни 2018 17:15, Петя Славова
203
Сагата "Пенка" скоро ще приключи: Умъртвяват добичето!
Снимка: Кадър БНТ

Кравата-беглец от кюстендилското село Копиловци ще бъде умъртвена. Това решение е взело ръководството на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

От агенцията мотивират евтаназията на кравата Пенка с европейското законодателство и закона за ветеринарно-медицинската дейност.
 
Собственика на Пенка фермерът Иван Харалампиев е потресен от решението. "Потресен съм! Това не е държава! Искат да убият малките производители", каза той пред "Дарик".

Кравата премина нелегално границата ни със Сърбия, но няколко дни по-късно се върна. Тази нейна разходка обаче сега ще й струва живота, категорични са властите.

Съдбата й стана известна дори в Европарламента. Петиция за отмяна на умъртвяването на добичето, адресирана до Европейския парламент, до Съвета на ЕС, председателстван в момента от България и до европейския съд, бе открита в интернет.

Нейни инициатори станаха журналисти от британския вестник "Телеграф". Въпреки всичките призиви става ясно, че кравата все пак няма да живее

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
26
 
5
 
! Отговори
Ама преди 5 години
А недай си Боже такава крава да лепне на децата туберкулоза, заради някой примерно особенно отговорен стопанин, тогава кой пак ще е виновен. И в други държави е така, и хиляди евра глоба. А тука се надпреварваме да купим бутилка домашно мляко от тротоара, а риска? Истината е винаги някъде там.
125
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали разбирате че с това решение БАБХ иска да изпъкне колко важна институция е,колко важни решения взима и колко много от нея зависи.Единствения им стремеж е да оправдаят важността на своето съществуване и заплати,пък било то и за сметка на живота на горките животни.Мракобесна,абсолютно излишна институция!Да се закрие!***,вместо да си траят те се превърнаха в център на внимание в много отрицателен смисъл,и това ще ги закрие.Мародери
124
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нЕ МОЖЕ ПО КОНТРОЛА В ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ПО ЖИВОТНИТЕ ДА СА НАЗНАЧЕНИ ГРАДСКИ ЧЕДА, КОИТО НИКОГА ПРЕЗ ЖИВОТА СИ НЕ СА ГЛЕДАЛИ НИКАКВО ДОМАШНО ЖИВОТНО. Такива м у хл ю вц и няма как да разберат че като убият Пенка, стопанина му се свива сърцето от дивашката им постъпка.
123
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие пишешти тук, давате ли си сметка, че ядете всеки ден 3 пъти на ден? От къде идва тази храна? Можете ли да направите груба сметка колко пилета,колко крави,колко кози,колко овци са заклани днес за да оцелее човечеството от гладна смърт.
122
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да попитам европеското законодателство от *** И ли се приема, защото ние не сме *** и не приемаме една здрава крава, която не боледува от заразна болест да се убие. Защо не убиете и сърните вълците и глиганите които всеки ден шетат около двете страни на границата. Спрете безумието ало бабите от БАБХ жалко е цялото ви престараване и долен формализъм. Във веригите само вредни храни ни продават Пенка ви е на мушката. Пълно е и с ГМО, СТИГА БАЙГЪН ВЕЧЕ ОТ НАГЛОСТТА ВИ.
121
0
 
15
 
! Отговори
Баба Илийца преди 5 години
Ако Пенка беше преплувала Дунава до Румъния и обратно, щеше да живее.
120
1
 
30
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
До AndreshkoЗаконът не е глупав, а и щом е такъв трябва да се спазва, но все пак, трябва да се прилага не буквално, а с разум. В случая иди0тите са Българските бюрократи, които не държат сметка за целта на закона. Целта е да не се допускат потенциално опасни животни на територията на ЕС. Очевидно българска крава, която за 5 минути е преминала браздата със Сърбия и след това се е върнал тук няма как изведнъж да е прихванала антракс, което прави формализма им безкрайно нелеп.
119
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тая безполезна глупост БАБХ трябва да се закрие !само харчат държавни пари !уж обещаха а сайта си да качат резултатите от прочутите изледвания за двоен стандарт при храните...половин час им рових аматьорския сайт да знам какво да не купувам накрая се оказа че са качили (и скрили назад) същите резултати които ни прочетоха по телевизията ... тоест нищо конкретно . пак похарчени пари от данъци за дедовиА...ама виж щом трябва да извършат някоя глупост за кояте вече ни се смее цял свят ...
118
0
 
42
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
А изпълняваме всички глупави закони на ЕС,трябва да избием всички прелетни птици лястовички и щъркели и тогава КОЙ ще ни донася бебетата,то и без туй се топим много бързо.
117
38
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте се юфкелендисфали! Нали ядете три пъти на ден. Давате ли си сметка колкоживотни са убити през това време, за да ядете, и колко хора сме които ядем?Ай сикан бе! Пълна безмислица!Погребете Пенка с фанфари и салюти!
116
1
 
19
 
! Отговори
Вегън преди 5 години
Трябва да се забрани смъртната присъда на домашните животни.
115
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е държава а психиатрична клиника ! - и се питаме ние що не става нищо тука?Ами как да стане като ето такива ни управляват !
114
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези заслужават за наказание да ги пратят на границата един месец да ловят мухите прелитащи от Сърбия към България и обратно и ако някоя премине БОЙ.
113
2
 
35
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Тази европейска заповед важи ли и за едни други добичета,които влизат през южната ни граница? Те също влизат от държава не членка на ЕС. Тази граница е с Република Турция.
112
0
 
22
 
! Отговори
132 преди 5 години
Олеле меле направиха ни на пълни *** Евала маскари с маскири
111
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господи, спаси ни от самодоволни,*** и злонамерени чиновници! Затриват ни !
110
2
 
9
 
! Отговори
До 120 преди 5 години
Полските офицери са ги избили германците,ама ти откъде да знаеш.И това между другото няма общо с темата която се обсъжда
109
4
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Да му мислят от Лефски. Ако в Европа не ги пребият, като се върнат тука ще ги довършат :)
108
1
 
26
 
! Отговори
Мисли с главата преди 5 години
Ето това е сбъркана работа и медийно омайване на хората.кравата-обществено полезно животно ще бъде умъртвено без причина, а в същото време само не ревнаха за горкото сърне(не, че и то има вина) бюрократщина.....
107
30
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе то руснаците избиха 20 000 полски офицери, вие сега за една крава патърдия до космоса. Иначе телешко купувате от магазина.