Кремират Божидар Димитров. Такава била волята му

Семейството ще разпръсне прахта му над Созополския залив
2 юли 2018 16:00,
46
Кремират Божидар Димитров. Такава била волята му
Снимка: Facebook

Проф. Божидар Димитров ще бъде кремиран, а прахтта му ще бъде разпръсната над Созополския залив.

Семейството на историка ще уважи неговото желание, въпреки че от Министерство на културата веднага предложиха място за гроб до Алеята на творците в Централните софийски гробища.

Поклонението пред проф. Божидар Димитрон ще бъде на 4 юли в 10 часа в Слънчевата зала на Националния исторически музей. Заради поклонението музеят ще бъде затворен за посетители.

Божидар Димитров издъхна вчера вечерта пред блока си, докато чакал дъщеря си Мария. Причината за кончината на историка е белодробна емболия.

След смъртта му много приятели и познати на него и семейството му израдиха своите съболезнования в социалните мрежи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Един велик човек!Достоен българин!!!Бог да го прости!!!
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог не го прости. Той го прати на мястото му.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог да прости! Съболезнования на близките..Почивай в мир, професоре!
22
2
 
8
 
! Отговори
С преди 5 години
Смъртта му приех много лично , може би защото за мен той беше критерий.Бог да го прости ! Малко са у нас , като него.
21
2
 
3
 
! Отговори
Спиридон преди 5 години
Хейтъри (Бел.ред. "хейтър" е използвано за замяна на вулгарната дума за женски полов орган) непоръбени, срам нямате, 'ей!Професоре, светла ви памет!
20
6
 
1
 
! Отговори
къде е Р Десиналиев? преди 5 години
цел живот Бужо наш, с со кости кокали и хрущели си е професионално играел и са къф номер - на прах да го оставяттва се едно къ си Буда на тикви, пипони и кратуни играе и да ни го оставят на любеница?
19
4
 
4
 
! Отговори
Член на партията. преди 5 години
Бивш агент, издигнал се през периода на комунизма. Колоритен разказвач наистина. Символ на модерната бутафория. Макар че има и добри решения, като цяло спомогна за насочването на европейски пари за безсмислени каузи. Накрая реши да прави "професорска партия" за да се противопостави на хаоса, създаден от посткомунистическото невежество и действащите му издънки. С последното си решение - да бъде кремиран, каза "извинявай" на интелигентните хора, но разсърди глупаците. Късно е Професоре!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моите съболезнования, много умен човек беше!
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ти да видиш"... ега ти робството...с къщи на три ката..." - език мой, враг мой!
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма друг историк като него,да знае повече за нашите земи.Имаме Тракисти,Османисти,Римски и мн. др. историци,но Той беше всичко събрано в едно.Най-малкото за това че когато иманяри откриеха нови факти от историята ни,без да ги е страх от прибиране го намираха,и споделяха какво са открили.Всички иманяри му имаха доверие,че няма да ги ,,пее''.Бог да прости Божо.
15
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИЩО
14
1
 
16
 
! Отговори
Един преди 5 години
В Лозенград, в днешна Турция, преди половината население е било българско,вече не,но откриха две български църкви,основите с цел да ги реставрират.Голяма заслуга е на Божидар Димитров.Изключителен жест на общината е ,че дариха двата терена на българската държава и връчиха документа на Божидар Димитров.Беше обещал да помогне с реставрацията,но при тези обстоятелства нека друг продължи делото му,важно е и за потомците на тракийските бежанци да ги посещават и не само те.
13
1
 
8
 
! Отговори
До анонимен преди 5 години
Не си длъжен да вярваш ,но не са глупости,имаш предвид древния скелет в Созопол ,сега в музея и смяташ ,че в древнистта не имало такива ритуали ,е ако повече се информираш ,ще ти стане ясно.Колкото до извора в Базиликата в Плиска,първо трябва да го видиш ,в ниската част е,още е в ремонт, и е нормално след 12 века да е замърсен по различни причини,това не значи ,че не го е имало.Човека направи много за реставрации на различни места,църкви,паметници и не следва да се пишат глупости с лека ръка
12
18
 
8
 
! Отговори
Ти да видиш преди 5 години
Бря, бря, Дедо Божо взел, че умрял? И той ли се оказа смъртен?! Мислех, че агентите са безсмъртни и партийните им поръчения - вечни. А и той се изживяваше като Вечната Амбър...
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светла му памет! Увлекателен и колоритен разказвач, ще ни липсва. България със сигурност загуби един от колоритните си личности. Познавах го и ми е тъжно, че си отиде безвреме.Съболезнования на семейството му!
10
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В друг материал на Днес БГ има над 400 коментара,като 2/3 от тях твърдят,че Димитров е голям,велик и най-голям историк! За да даваш такава оценка,означава самият ти да си историк,поне на същото ниво като него,което в случая ме съмнява! Откровените му глупости за вампири,мръсната кладенчова вода в Плиска,вулгарните му публични признания за сексуалните му младежки преживявания по морето,меко казано не ме кефят,а и не ме впечатляват!Иначе нека си почива в мир,не ми пречи!
9
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига сте цъкали минуси толкова ли не можете да приемета факта че човека беше уникален историк и истински българин!
8
15
 
27
 
! Отговори
Борислав преди 5 години
Един от кумирите в моя живот!Човек към когото тая само уважение...Това бе човекът които ме караше да се чувствам горд, да защитавам народността си, да защитавам Бългадското, накараме да прочета ,,един вагон книги"...дълбок поклон. ..лека му пръст...
7
1
 
17
 
! Отговори
Makedonija преди 5 години
Blagodarenie za vasiot trud vo otkrivanjeto na lagite na makedonismot.Pocivaj vo mir..
6
9
 
43
 
! Отговори
6905 преди 5 години
Димитров е тракиец,родословието му е от Източна Тракия,най мистичния край!Изгаряне на тялото при тях обичай,както и при древните българи!Не знам дали желанието му има връзка ,вероятно!Тракийците са широко скроени,отворени към хората,какъвто беше и той!Да почива в мир!Бог да го прости!