Училище не прие ромчета – липса на места или дискриминация?

Според Янка Такева няма нарушение в школото в Благоевград
2 юли 2018 12:30,
165

Училище в Благоевград отказа да приеме роми в паралелка за следващата учебна година. Според местната ромска общност това е явна дискриминация.

Колективът на 9 ОУ "Пейо Яворов" в Благоевград приема деца, но с две условия - да са от квартала и да не са от ромски етнос.

Според директорката "квотата" за ромски деца била запълнена, а страхът е българските родители да не "изтеглят" децата си. В училището са записани под 10 деца, което означава, че може дори да не се сформира паралелка.

В студиото на Bulgaria ON AIR казуса коментираха Янка Такева от Синдиката на българските учители и Даниела Михайлова, адвокат от Сдружение "Инициатива за равни възможности".

"Убедена съм, че Регионалният инспекторат по образованието, който направи проверка, ще излезе с решение, но вярвам, че директорката е спазила наредбата на МОН за териториалното разпределение - от кои територии училището има право да приема ученици", заяви Янка Такева.

Още по темата

Тя допълни, че няма "квоти", а има територия, от която директорката трябва да приеме децата. Според Такева шефката на школото си е свършила много добре работата.

Даниела Михайлова пък изрази увереност, че сме свидетели на случай на дискриминация. Янка Такева бе категорична, че познава директорката и учителите в Благоевградското училище, и те полагат големи усилия да образоват и възпитават децата.

"В това училище години наред се приемат деца от ромски произход, но когато са само такива не може да се изпълни политиката за интеграция", каза Такева.

Адвокат Михайлова контрира, че някои деца явно имат по-равен достъп до образование и че не това е начинът да се изпълни политиката за десегрегация на децата.

"Политиката на МОН е точно в обратната посока. Разработиха и механизъм за връщане на децата в училище, как той ще се реализира, ако директорите поставят препятствия за записване на децата в училище?", бе реторична Михайлова.

Янка Такева изрази мнение, че вината не трябва да се търси в образователните институции, а и в манталитета на българина.

"Когато има много деца от ромски произход, българските родители си изтеглят децата. Нека се създаде образователна кампания, в която родителите да имат доверие на учителите и да има търпимост и колективен дух", посъветва Такева.

Тя добави, че има много НПО-та, които трябва да работят в тази посока.

"Нито една неправителствена организация не работи с родителите, за да има толерантно отношение. Що се отнася до механизма, той е изключително положителен", заяви Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
20
 
3
 
! Отговори
Отдавна емигрирал преди 5 години
Тъпите *** не могат да разбера, че ако те не итенгрират ромите, ромите ще ги интегрират тях само след 20-25 години - когато ромите ще са мнозинство.
18
44
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такъв расизъм и дискриминация няма никъде. Директорката да бъде уволнена а България да изплати обезщетения на родителите на неприетите ученици . Това не е дискриминация а фашизъм.
17
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който е искал се е интегрирал турци, евреи, арменци, българи, всички успяват навсякъде в целия свят единствено ромите не успяват никъде в нищо по целия свят.
16
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тъй де, тъй - кажете си го в прав текст: "българите (товеа вероятно включва и другите етноси - турци, арменци, и др.) трябва да се учат на толеранстност, да са търпеливи, докато един етнос може да си прави квото иска. И като са вкарани в клас - какво, да не би да излизат грамотни? По-скоро пречат на останалите, които имат някакво желание и възможности да учат. Разбира се, че другите ще си изтеглят децата, видно нямате представа какво представлява училище пълно с един етнос..
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали идеята е ромчетата да се пръснат по две по три в паралелки за да стане интеграцията инак какво ще интегрираме ако е обратното? Ако, обаче идеята е енджиотата да изкарат някой лев уравнението май няма решение щото те трябва да се "борят" за пред спонсора и либерализма да победи.
14
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Родителите им носят ли бележи от НАП за платени данъци какво работят и как се издържат дискриминация е българския етнос да изхранва ромския етнос и да го изучава ако са хора сами ще си намерят начин без да висят като *** на нечия шия. Безплатен обяд няма.
13
2
 
39
 
! Отговори
гост преди 5 години
Браво на колектива на училището.Стига сте ляли крокодилски сълзи за ***,хората по селата са пропищяли от такив ***
12
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ромаля не е като човека!За зоологическа градина става!
11
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, да речем, че ги приеме. Според вас колко от тях ще продължат да ходят на училище след като завършат трети клас?
10
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Училище не прие ромчета..."---Абе, разбрахме, бе! Нали писахте за това! Повтаряме:ОДОБРЯВАМЕ ДЕЙСТВИЯТА НА РЪКОВОДСТВОТО НА УЧИЛИЩЕТО!
9
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Метеор, то явно скоро си пристигнал в България, нямат право да им се скарат, да ги изгонят, да ги преместят. Звероокротителница е това, никакво интегриране няма. Разхождат се повреме на часа, викат, тръшкат се, обаждат се по телефоните си. Родителите им пристигат на тумби да въздават справедливост. Докато няма бой за ред и дисциплина, няма как да го интегрираш такова.
8
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако има много ромски деца , то българите ще се преместят .Това е 1000процента сигурно! Кой нормален родител ще се съгласи детето му да учи в един клас с 10 индианчета?
7
30
 
4
 
! Отговори
Луд преди 5 години
Ем искаме да учат, ем няма да ги приемаме в училище. ?????? Как я мислите. Просто трябва да се намери начина.
6
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Колективът на 9 ОУ "Пейо Яворов" в Благоевград приема деца, но с две условия - да са от квартала и да не са от ромски етнос."Нормално, за какво да ги приема, след като ще спрат да ходят след 3-ти клас и директораж да се чуди откъде да взима бройки да запълва класовете.
5
21
 
10
 
! Отговори
МЕТЕОР преди 5 години
На всички трябва да и се дава право да учат без значеие от етноса,но и за всички да важат правилита -не е учи и не е готов за това училище-то да напуска.Ако ще и негерчета да се,щом се учат и спазват правилата-то да се приемат .
4
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ах колко мило-"ромчета"!Пуснах две сълзи от умиление!А като знам какви дърти ц**г ще станат след 5-6 години ми се реве!България вече е тяхна!
3
4
 
62
 
! Отговори
Иван преди 5 години
На майка България трябват повече такива училища.
2
3
 
56
 
! Отговори
WTF???? преди 5 години
Вече трябва да гонят българчетата-отличници, за да настаняват чеветата на команчите ли? Не чувствате ли, че минаваме границата? То бива джендърство и малоумнoст, но чак толкова?!?!??!!?!??
1
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цветанов и всичките млади герберюги с по-малки деца да си дават децата в такива смесени паралелки да интегрират децата на гласоводавателите си. То през стъклото на камерата е лесно. И какво е това по територия, заврели се всички бюрократи в центъра на София, пък нормалните хора по провинцията изпставени на своеволията на "единния" електорат