Училище не прие ромчета – липса на места или дискриминация?

Според Янка Такева няма нарушение в школото в Благоевград
2 юли 2018 12:30,
165

Училище в Благоевград отказа да приеме роми в паралелка за следващата учебна година. Според местната ромска общност това е явна дискриминация.

Колективът на 9 ОУ "Пейо Яворов" в Благоевград приема деца, но с две условия - да са от квартала и да не са от ромски етнос.

Според директорката "квотата" за ромски деца била запълнена, а страхът е българските родители да не "изтеглят" децата си. В училището са записани под 10 деца, което означава, че може дори да не се сформира паралелка.

В студиото на Bulgaria ON AIR казуса коментираха Янка Такева от Синдиката на българските учители и Даниела Михайлова, адвокат от Сдружение "Инициатива за равни възможности".

"Убедена съм, че Регионалният инспекторат по образованието, който направи проверка, ще излезе с решение, но вярвам, че директорката е спазила наредбата на МОН за териториалното разпределение - от кои територии училището има право да приема ученици", заяви Янка Такева.

Още по темата

Тя допълни, че няма "квоти", а има територия, от която директорката трябва да приеме децата. Според Такева шефката на школото си е свършила много добре работата.

Даниела Михайлова пък изрази увереност, че сме свидетели на случай на дискриминация. Янка Такева бе категорична, че познава директорката и учителите в Благоевградското училище, и те полагат големи усилия да образоват и възпитават децата.

"В това училище години наред се приемат деца от ромски произход, но когато са само такива не може да се изпълни политиката за интеграция", каза Такева.

Адвокат Михайлова контрира, че някои деца явно имат по-равен достъп до образование и че не това е начинът да се изпълни политиката за десегрегация на децата.

"Политиката на МОН е точно в обратната посока. Разработиха и механизъм за връщане на децата в училище, как той ще се реализира, ако директорите поставят препятствия за записване на децата в училище?", бе реторична Михайлова.

Янка Такева изрази мнение, че вината не трябва да се търси в образователните институции, а и в манталитета на българина.

"Когато има много деца от ромски произход, българските родители си изтеглят децата. Нека се създаде образователна кампания, в която родителите да имат доверие на учителите и да има търпимост и колективен дух", посъветва Такева.

Тя добави, че има много НПО-та, които трябва да работят в тази посока.

"Нито една неправителствена организация не работи с родителите, за да има толерантно отношение. Що се отнася до механизма, той е изключително положителен", заяви Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
1
 
! Отговори
сб преди 5 години
До ИвановУвеличиха се и децата със СОП! Образователната ни система няма ясна политика към тях. това също демотивира!
118
0
 
1
 
! Отговори
сб преди 5 години
До ИвановАбсолютна истина! Това се случи с мен!
117
0
 
6
 
! Отговори
Алекси Жмукич преди 5 години
До 118Всеки знае че ромите са; Добре образовани хора с изключително висока култра, завидно възпитание и изтънчени маниери. Те са много честни и никога не се поддават на корупция. Те не са мошенници и изобщо не крадат и лъжат. Те не изнаслват деца, стари жени и каквото друго им попадне. Тяхната чстност и откровенност са посовични и думата ци~анин е станала синоним на чест и висок морал. На всичко отгоре чистоплътността и хигиената им са на завидна висота. Най вече те са се прославили с тяхното трдолюбие и че винаги стриктно спазват законите.
116
1
 
20
 
! Отговори
Сънчо преди 5 години
Всички знаят, че ромите не са способни да се интегрират в никое цивилизовано общество, защото нямат интелектулният и еволюционният потенциал. Доказали са го хиляди пъти. Комунистите навремето положиха много усилия да ги интегрират и поочовечат, но не става. Когато ги смесят с нормални хора, те не само че не се опитват да се покачат до тяхното ниво, но се опитват да ги свалят до тяхното. Великият американски писател Марк Туейн каза;"Никога не се опитвай да учиш cвиня да пее! Само ще си загубиш времето и ще ядосаш cвинята!"
115
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки има право на избор с кого да учат децата му. Аз няма да рискувам бъдещето на моите деца просто за да се "пиша" толерантен и либерален сори. Не очаквам и от другите родители да го правят. Всичко друго е диктат...
114
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И да има дискриминация, какво от това ? Не ги харесват, не ги пускат и топка ... Пуууу, вече на много важни зехмк да са правими.
113
0
 
44
 
! Отговори
Иванов преди 5 години
Никакви места не липсват. Истината е че, където ромите минат 10 % граница на наситеност в някой клас рязко спада нивото на учене в целия клас. Ромите "теглят" успеха рязко надолу. Учителите се демотивират от ромската атмосфера в класа и не преподават пълноценно. Българските ученици започват да копират някои ромски навици. Нещата тръгват надолу и родителите теглят децата в "български" училища. Ако греша опровергайте ме!
112
1
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Липса на места, разбира се.
111
0
 
21
 
! Отговори
opps преди 5 години
Над две и вече говорим за ТУМБА!Пазарна икономика сме - предлагането е спряма търсенето....
110
2
 
39
 
! Отговори
Една добра идея преди 5 години
Ами може да се въведат критерии за прием,които да важат за всички и няма да има дискриминация.Примерно-добро владеене на български език,адекватно поведение,хигиена.На не вписващите се в изискванията ще се осигури обучение,но в друго училище.А в класовете ще има освен учител и възпитател(по-ячък).Тия,които покажат желание и резултати могат да преминат в нормалната категория.И обратното-буйните да се върнат в "Б" групата.Времената на Сорос вече отминаха,така че може и по-твърдо с етноса!
109
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А пък на моето не му приеха и документите, защото по време на кампанията бяхме в чужбини и то учеше там. От пиле мляко искаха при положение, че по-големите ми деца са в същото училище. В крайна сметка взехме решение и големите да дойдат тук, а не да се връщаме в БГ. Образовайте си ***, но не и с моите данъци.
108
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На чалгарите Софка,Тони Стораро,КондьО,и останалите певачи, децата защо не учиха за учители или лекари а пак сатанаха чалгари?Защото толкова им е умствения багаж-чака рака.На ромския "лидер"Цветелин Кънчев какво работят децата? А на царо им Киро? А на бат'ви Сали?
107
0
 
49
 
! Отговори
до българофил преди 5 години
Днешните паралелки са с около 22 - 23 деца, най-много 25.Ако в такава парлелка има 2 - 3 ***, класът е управляем и учебния процес в общи линии е нормален.Но ако са над 5 дисциплината става трудно удържима.Ако са 10 или повече, това вече не е клас , а менажерия.Учителите много добре си знаят тези пропорции и не им е необходимо да ги поучават нагли адвокати.Защото българите си изтеглят децата от такова "училище", скоро след това и *** престават да ходят и училището умира
106
1
 
47
 
! Отговори
ИМА И ДРУГИ ДЕЦА, преди 5 години
освен ромчетата.И, представете си, тези деца също са ценни за България. За разлика от ромчетата,ТЕ ИСКАТ ДА ПОЛУЧАТ ОБРАЗОВАНИЕ, ИСКАТ ДА УЧАТ.Грижата именно за тези деца е продиктувала решението на онази училищна директорка да не приема ромчета.Това може да разбере само онзи, чието дете е учило в паралелка, в която е било записано едно-единствено ромче, убедено в своята неприкосновеност, нежелаещо да учи, но решило от време на време да седи в час и, естествено, да прави каквото си иска!
105
1
 
37
 
! Отговори
хм... преди 5 години
Крайно време е да разберат, че ако не се породи у тях самите желание за интеграция ще бъдат тотално отхвърлени от обществото. И ТО няма да им плаща сметките. т.е. ако са 2 в клас ок, ако са 3 вече са г-па и са неуправляеми има ли някой да не го е разбрал?
104
1
 
19
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 102Причините са ясни за всеки с интелект . Хората се опитват да се грижат за потомството си. С други думи, когато един българин едвам изхранва себе си, то той няма да направи дете защото не желае да го отглежда в мизерия и лишение.
103
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...Бъдещето не е на най-добрите, а е на тези, които се плодят най-много! На Земята така стоят нещата....___Много си в грешка .Човекът е най-уязвимото, най- лесно унищожимото нещо на тази планета.И количеството не значи качество.Така че бъдещето е на най-добрите а не на плодящите се безхаберно .
102
2
 
40
 
! Отговори
веднага преди 5 години
Даниела Михайлова, адвокат от Сдружение "Инициатива за равни възможности", да изнесе данни какво са завършили и какво работят за благото на държавата децата на ромските барони.Колко инженери,лекари,учители,архитекти,ИТ специалисти,пилоти,и други полезни професии са излезли от тези богати ромски семейства.
101
37
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво де българи, а защо вие не създадохте повече деца, а си го държахте в пoтypите? Сега мрънкате, че бъдещето било на ромите (което ме съмнява), а не беше сложно да се сетите, че с по едно две деца няма да ни бъде! Нямаше нужда някой учЕн да ни го обяснявя. Бъдещето не е на най-добрите, а е на тези, които се плодят най-много! На Земята така стоят нещата.
100
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Писна ми от този етнос.