Бум на морбили в съседните ни страни, пазете се от кърлежи

Кърлежите вече са заразени с Лаймска болест, заяви проф. Кантарджиев
Обновена: 6 юли 2018 07:43 | 6 юли 2018 07:39, Александър Попов
9
Бум на морбили в съседните ни страни, пазете се от кърлежи
Снимка: Pixabay

В съседни на България страни е регистриран бум на морбили, предупредиха от Националния център по заразни и паразитни болести. Голям е броят на заразените в Източна Сърбия и в Северна Гърция, но в Румъния случаите са най-много, поясни пред БНТ директорът на центъра и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от "Монитор".

Предепидемичната ситуация в северната ни съседка е започнала още през миналата година, когато бяха диагностицирани 5 562 случая, в Гърция - 967, а в Сърбия - 702. В България те са били 167. Двайсетина случая има регистрирани у нас вече от началото на годината до сега.

Според имунолозите малкият все още брой се дължи на добрия ни имунизационен календар. По данни на Националния център около 70% от българчетата са имунизирани срещу заразата.

От 2017 г. се забелязва огромен скок на случаите на морбили в Европа, което според Световната здравна организация е рекорден в сравнение с много ниското ниво 5 273 случая през 2016 година. Основната причина за рязкото увеличаване на случаите на морбили е ниските проценти на имунизация, посочва СЗО. Експерти на организацията твъвдят, че липсата на имунизационно покритие увеличава риска от разпространението на вируса.

Кърлежите вече са заразени с Лаймска болест, 20 на сто от тях вече я носят в себе си и я предават на хората чрез ухапване, каза още проф. Кантарджиев. Затова не ходете по тревата, не пускайте и децата си да играят на нея, посъветва той и увери, че ако кърлежът е престоял само няколко часа в тялото, не може да предаде инфекцията.

По думите му заразените кърлежи с Лаймска болест е в резултат на увеличената популация на мишките, плъховете и донякъде бездомните кучета.

Пръскането срещу кърлежи е по-ефективно, ако поне няколко дни след това не вали, уточни Кантарджиев.

През лятото не бива да се яде месо, приготвено алангле, а всяка животинска храна, стояла повече от четири часа на стайна температура, не в хладилник, е риск за здравето, каза още специалистът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е пръскайте де,защо не пръскат ефективно?В някои големи общини като Варна например само отчитат пръскане по фактури без да го правят.Никому неизвестен график,никой не ги е виждал!В градинките,да,но околоблоковите пространства си имат само фактура.Връчиха ги на районните кметства да платят нищото,а хората и животните да се заразяват и увеличава инвазията.Пълна дебилшина!
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на снимката е кърлеж от вида Haemaphysalis longicornis, паразитира върху кучета и котки.
5
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТОВА НА СНИМКАТА Е КОЛОРАДСКИ БРЪМБАР.
4
0
 
2
 
! Отговори
Аман преди 5 години
До Анонимен Номер 1Е, предполага се си ваксиниран и затова те е налегнало спокойтвие, че купона ще подмине. Да те бяха ваксинирали и против тъпотия, ама ей на .. ще си ходиш заразен до живот.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само кърлежите от ГЕРБ са опасни
2
1
 
5
 
! Отговори
Хасан преди 5 години
Добре, че WCимеонов построи оградата, та да спира кърлежите и заразата да не допълзят и до нас.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Полезна информация за няколкото часа, не знаех. Все пак е някакво успокоение. А иначе честито на eтничecките антиваксъри, основни кандидати за включване в епидемията.