10 вторични труса след земетресението в Гоце Делчев

Не е необичайно, обясни сеизмолог пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 3 авг 2018 09:50 | 3 авг 2018 09:45, Петя Славова
2

Земетресение с магнитуд от 4 по Рихтер беше регистрирано в Гоце Делчев вчера. Трусът беше усетен и по високите етажи на жилищните сгради в София и Пловдив. Няма информация за нанесени материални щети и пострадали хора.

Още по темата

Дежурният сеизмолог на БАН Илияна Попова каза, че до този момент са регистрирани 10 вторични труса с магнитуд под 2 по Рихтер.

"Районът е характерен с това, че има сеизмичност, не е необичайно, че стават такива земетресения с такъв магнитуд", обясни Попова в ефира на "България сутрин".

Сеизмологът допълни, че от дълбочината на труса зависи на колко места ще бъде усетено, а вчерашното е било дълбоко и затова е почуствано в толкова голям периметър.

"Последната година по-силни земетресения няма или с някакви данни за разрушения, но все пак трябва да работим в посока превенция - добро строителство, добър контрол, защото нещо може да ни изненада", каза още сеизмологът от БАН Илияна Попова пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Тя беше категорична обаче, че място за паника няма, защото не се наблюдава повишаване на магнитуда при вторичните трусове край Гоце Делчев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари