Производители: Зеленчуците – внос, къде са парите от ЕС?

Стопаните плашат с протести заради орязан бюджет
Обновена: 4 авг 2018 08:32 | 4 авг 2018 08:32, Веселина Йорданова
59
Производители: Зеленчуците – внос, къде са парите от ЕС?
Снимка: архив, БулФото

Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция изпрати протестно писмо, с което иска спешна среща с ръководството на земеделското министерство и промяна в бюджета, определен за подпомагане на сектора.

Производителите предупреждават, че ако исканията им не бъдат изпълнени, са готови на протестни действия, предаде БНР.

Схемата за обвързано подпомагане за оранжерийни зеленчуци е обсъждана в работна група, ръководена от заместник-министър Вергиния Кръстева.

"Тя ме уверяваше в тази работна група, че промени в бюджета за оранжерийното производство няма да има", казва Атанас Кунчев от Асоциацията. Когато виждат какво предложение България е изпратила до Европейската комисия, идва неприятната изненада, защото бюджетът бил орязан с милион и 200 хиляди.

Според производителите някой в Министерството по традиция не си е свършил добре работата. "Или небрежност, или умишлена манипулация", твърдят те.

Ако отрязаните милион и 200 хиляди лева не бъдат изплатени под друга форма, това ще доведе до свиване на българското производство:

"80% от плодовете и зеленчуците в България, които консумират българите, са внос. Какво може да стане? Ще станат 85%. Идеално. Парите, които дава Европа, не са в българско производство, а някъде другаде. Писна ни вече от схемаджийство в земеделието", казва изпълнителният директор на Асоциацията на оранжерийните производители Атанас Кунчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво като протестирате.Едно голямо НИЩО,това ще постигнете.България одавна е разпродадена.
49
2
 
4
 
! Отговори
V преди 5 години
Оранжериино производство не трябва да има. Когато в северното полукълбо е зима в южното е лято. Орънжериините растения нямат витамини и са поне три пъти по скъпи. Пазаруването на храни е биохимия. Ти даваш пари за различни вещества. Ако даваш три пъти повече а не получаваш ко прайми? Проблема има лесно решение с тазвитието на технологиите
48
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как къде при някой член на ГЕРБ,който е регистриран като зеленчукопроизводител а не е стъпвал в градина.Както стана с парите на животновъдите,нали за това изтрепаха овце и кози.
47
1
 
25
 
! Отговори
Ха ха ха ха преди 5 години
Всеки се хвали,спори,кара се с приятели,колеги,познати и непознати като ходи да гласува.А бългърина така и не се замисли 29год.за кого и какво ТОЧНО гласува?!!Все крои някакви надежди-говежди как се появява ,,Супермен" (чиято мутра е винаги с вид на доказан престъпник) който ще изгради ред,законност и стандарт на живот и бългърина ще заживее див и щастлив. 29 год.реалноста е неописуема в бг. и 29год.*** ходи да гласува.Е защо се оплаквате ?ТОВА СТЕ СИ ИЗБРАЛИ !
46
1
 
23
 
! Отговори
ДО 44 преди 5 години
Ток 10? ??????Пич,с к'во точно си се напушил?Ако пък си на лекарства,взéми ги смени.Ток в 3-членно семейство през зимата в родината мила е средно 120-30?.И това е само тока.Тази зима ще се удари вече съвсем спокойно цифрите 150-60?НЯМА такива цени в никоя европейска държава.Управлявани сме от доказани престъпници и плащаме на абсолютно всичко едни от НАЙ-високите цени не само в Европа.Събуждай се и си извади главата от пясъка.
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички родни производители които са спазили всички изисквания и са одобрени получават субсидии от държавата- ЕС, но 90% от тях не използват европарите за това За което са предвидени а за лични изгоди, 2019 г. родните производители ще трябва да връщат европарите които са усвоили всичко е на заем,ЕС не е СССР да дава и после да каже Опрощавам заема. лошо се научихте трябва да смените вече плочата крайно време Е.
44
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ревете? Искахте свободен пазар - ето ви го. Това, че не можете да крадете и въртите далавери по европейски си е ваш проблем. Плащайте си на някой в европарламента да ви защитава правата. На всички беше ясно, че Източна Европа ще е неформална колония без права, ама всеки вярваше в някаква далаверка. За да има богати, трябва да има много бедни. Няма как благата на планетата да се умножат.
43
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Със субсидии и без субсидии родните плодове и зеленчуци са прекалено скъпи.
42
4
 
33
 
! Отговори
Мисли с главата преди 5 години
Напълно плдкрепям SHEFA. А защо има детски площадки там, където няма деца, защо има стадиони там, където няма смисъл, защо има обновени райони там където няма хора, защо пътищата точно в тези райони са в окаяно състояние? Редно е всичките крадени пари да се върнат, но ще стане, когато системата е различна и нямаща нищо с досегашните
41
2
 
28
 
! Отговори
мизерия преди 5 години
Аз съм от малък град и си купувам само домашни домати от бабите дето идват от селата да продават, вносните пласмаси изобщо не мога да ги ям, понякога побеснявам като се замисля кви *** се внасят и мизерията кара хората да ги купуват понеже са по евтини с 50стотинки.
40
19
 
2
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
До ВЪПРОС,значи тока ти е 10 евро и ревеш,посочи ми една европейска страна с такава цена на тока,ти си без.срамник,наглец и не знам още какво не са измислени думи за такива *** като теб,не знам какъв е тоя господ дето ви държи,но бих го заплюл в лицето с удоволствие,баси гни.дите дето сте
39
11
 
24
 
! Отговори
Бай зелечук преди 5 години
Стига сте лъгали само супсидии искате а каде е вашето производство когато искате нещо на пазара режете глави после чуждото вървяло варви защото е на нормални цени,в Румъния 1 кг домати 40стотинки,чушки 60ст виште на какви цени продавате и тогава плачете,по добре да няма супсидии
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
OVCETO MESO GO YADAT SAMO TURZITE I POMAZITE.BALGARIN OVCE MESO NE YADE,ZASHTOTO MIRISHE.
37
4
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Имам проект за венеротуризъм /туризъм до Венера/. Как да кандидатствам по ОП "Транспорт", "Развитие на инопланетните региони" и "Планетен туризъм"?
36
2
 
37
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Усещате ли Инфлацията в България ?Официално я няма - НСИ не иска да я отчете .Реално за 7 месеца е около 25% .Това което пиша е така -Хляб януари - август - 80 ст - 1,20Ток - януари - август - ,18 лв - ,21 лвХрана - януари - август - айран - ,50лв - 2 лв .Усещате ли го ?
35
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малките и средни производители издъхват, а те са в основата на едно живо и развито селско стопанство. За 25г. овцевъдството в България се свило 10 пъти. През 80-те години са се отглеждали над 10 милиона овце,а 2017г. ,според статистиката, те са около милион и 300 хиляди. Подобно е положението в овощарството и зеленчукопроизводството.
34
3
 
38
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 5 години
Трябва да се спре това , вчера Брюксел разреши ГМО в Европа .Уж дават пари за Земеделие и Животни , а ядем САЩ ГМО внесено в Европа Контрабанда .Умираме млади от РАК , някой скоро ял ли е вкусна храна в ЕС ?
33
2
 
5
 
! Отговори
Богдан преди 5 години
Не псувай на посоки,и пиши на български,от себе си ли се криеш.
32
0
 
12
 
! Отговори
Богдан преди 5 години
Дорде не са намерили тези мафиоти родни продажни и чума по розовите домати.
31
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23Субсидиите, които плаща ЕС са вредни и трябва да се спрат за целия съюз, не само за България. Субсидията е вид данък, който европейския данъкоплатец плаща, за да яде уж местни и уж по-евтини земеделски продукти. В резултат имаме едни заможни западни производители, няколко заможни наши хора в БГ и по-евтини плодове и зеленчуци от страни извън ЕС...тоест, не само си плащаме, но и турските домати са по-евтини.