В името на рекорда: Бензин и дизел подгониха 2.40 лв.

Най-скъпото гориво продават в Шуменско и Благоевградско
64
В името на рекорда: Бензин и дизел подгониха 2.40 лв.
Снимка: Pixabay

Цените на бензина и дизела продължават да гонят летни рекорди и на много места в страната вече надхвърлят 2.30 лева за литър и гонят 2.40 лв. Толкова плащат шофьорите за най-масово употребяваните горива - бензин А-95 и обикновен дизел. По-висококачествените, със специални добавки, в повечето големи вериги се продават на цени надхвърлящи 2.50 и достигащи до 2.75 лева за литър. Най-скъпо горивата се продават по бензиностанциите в Шуменско и Благоевградско, сочи справка в специализираните сайтове.

Още по темата

Данните на сайта Fuelo за вчера показват, че средната цена за страната на А-95 е била 2.26 лв. за литър и 2.29 лв. на литър за дизела. На места обаче бензинът варира от 2.20 лв. до 2.34 лв. за литър, а дизелът стига до 2.41 лв. за литър, пише "Сега".

У нас най-високите средни цени на горивата са в област Шумен. По-големите вериги бензиностанции в региона поддържат почти еднакви цени - около 2.34 лева за масовия бензин и за дизела. Впечатление прави, че разликата с по-дребните търговци не е значителна - те продават само с 1-2 ст. по-малко за литър. Като цяло в тази област трудно могат да се открият цени под 2.30 лв. за литър. Ситуацията е необичайна, като се има предвид, че дребните търговци обикновено поддържат доста по-ниски цени в сравнение с големите вериги.

Благоевградска област се нарежда на второ място по най-скъпи горива в страната. Големите вериги бензиностанции там предлагат дизела за 2.37 лв. за литър, а масовия бензин - за 2.30 лв. за литър. При дребните търговци се забелязва по-голяма разлика в цената. На места А 95 се предлага за 2.25 лв., а дизелът за 2.28 лв. за литър.

Сравнението по области на Fuelo показва, че в областите Русе,  Ямбол, Хасково, Пловдив и Добрич е най-изгодно да се зареди резервоарът, тъй като там се поддържат едни от най-ниските цени в страната. В област Русе средните цени са доста по-ниски от тези за страната - 2.21 лв. за А-95 и 2.24 лв. за дизела.

В София разнообразието от цени при основните горива е доста по-значително и големите търговци не се влияят от по-ниските цени на колегите си.  В големите вериги се зарежда на цени от 2.26 лв. до 2.38 лв. за бензин и от 2.28 до 2.36 лв. за литър дизел. По-малките търговци на горива в Софийско предлагат основните горива на цени от 2.20 лв./л, а на места дори за 2.15 лв. за дизела и бензина.

Дори и при средните стойности обаче цените на горивата у нас са все по-недостъпни. В сравнение с другите страни от ЕС бензинът и дизелът са най-евтини, но в същото време "изяждат" най-голяма част от доходите. Средностатистическият българин трябва да отдели цели 5.46% от дневната си надница от близо 41 лева, за да си купи литър бензин. За сравнение - на средния румънец му стига само 1%.

Според СБА в Европа най-скъпият бензин се продава именно в Холандия - 3.46 лв., а дизелът струва 2.85 лв. Следват Гърция (А-95 - 3.32 лв., дизел - 2.98 лв.), Италия (А-95 - 3.30 лв., дизел - 3.05 лв.), Португалия (А-95 - 3.26 лв., дизел - 2.85 лв.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
123456789 преди 5 години
Тая наша черта няма да изчезне никога. Всичко като цена се обръща в лева. Сега да замажат очите горивата в Холандия били 3 и нещо в лв... Няма държава в ЕС с гориво 2е, само ние плащаме най - скъпо.
50
0
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 5 години
Глупости това са спекулации във полза на горивния картел , аз във вторник напълних резервара със А - 95 на бензиностанция Газпром във Асеновград на цена 2лв и 3 Ст , със отстъпка от 10 Ст понеже имам карта чип fuel pas , иначе без отстъпката е 2,13 лв бензина и дизел на 2,15 лв, толкова е и във бензиностанциите на лук оил , там със карта отстъпка от 5 ст ,става 2,10лв.
49
1
 
17
 
! Отговори
До 11111 преди 5 години
Отказвам да поема вината на мафията за случващото се в България. Най-лесният начин да манипулираш един човек е като първо му внушиш, че е виновен и после може да правиш с него каквото си искаш.
48
3
 
5
 
! Отговори
До 11111 преди 5 години
Защо викаш?Викаш, че и робите едно време сами са си били виновни, че са роби. Никой не ги е насилвал да бъдат роби. Сега е на практика подобен случай.
47
4
 
8
 
! Отговори
11111 преди 5 години
ДО всички пишещи.. и коментираше.. И КОЙ ВИ Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО КОЕТО СЕ СЛУЧВА В БЪЛГАРИЯ- НИЕ НАРОДА СМЕ СИ ВИНОВНИ ЗА ВСИЧКО,НИЕ СМЕ РАБОТОДАТЕЛИ НА ПОЛИТИЦИТЕ- ИСКАТ СЕ ДЕЙСТВИЯ УВАЖАЕМИ КОМЕНТИРАЩИ НЕ ДЪРДОРЕНЕ И ОБВИНЕНИЯ ТОЯ ВИНОВЕН ОНИЯ ВИНОВЕН..А НАРОДА КОЙТО Е СТРАХЛИВ КАТО МИШ КЪДЕ Е..САМО БЛЯ БЛЯ..
46
4
 
4
 
! Отговори
Дреми ми преди 5 години
С новата Киа само / фабрично на газ 5/100 пей сърце
45
5
 
5
 
! Отговори
Прецаках се !!! преди 5 години
Преди пет месеца си продадох стария дизел за да си купя нов бензинов автомобил.....сега чакам да забранят старите дизели ....да не съм капо ...!!!
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Реве ми се
43
1
 
0
 
! Отговори
Старец от БАН преди 5 години
До 43 - Колко си стар, ако не е тайна разбира се? Аз бях на 49 като напуснах.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да внасят евтин от Румъния и Гърция. Европски съюз, лукойл не е единствен. Картелът е между западни и източни компании, на едро и дребно.
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марешки ги спъва да скочат добре, както си знаят. Без пари дават бензинеца и нафтата на народа неблагодарен. 2,79 е хубава цена.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали едно от предизборните обещания на Марешки беше да намали цените на горивата...ама то е така.....само българите могат да вярват на обещания вече 30 години. Е, нема такава друга нация! Що не бях по-млад...отдавна да се съм се спасил в някоя нормална държава.....Защото нито имаме държава, нито има нещо нормално в обитаваната от българите територия.
39
7
 
3
 
! Отговори
КОМУНИСТИИИИ . . . ! преди 5 години
Продължавайте да купувате петрол от там от където не купуват гърците ! ! !
38
1
 
15
 
! Отговори
До 37 преди 5 години
Едно време и дизелът беше много по-евтин от бензина, но какво стана? Сега дизелът в България е по-скъп от бензина. Не се знае след някоя и друга година и твоята газ колко ще поскъпне и дали няма да надмине цената на бензина и дизела. Най-лесния начин е с акциза. Изравняват акциза на газта с този на бензина и дизелът и газта става по-скъпа от дизел и бензин.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До водач на МПСИди си прегледай Мерджана, че някоя дюза е дала фира.
36
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как, на братска Русия й наложиха нови санкции и Задунайската губерния трябва да покрива загубите.Природната газ я вдигнаха с 18% тази година април месец.За какво мислите?Миналия април я вдигнаха с 30%.За една година 48% увеличение.Това са МИЛИАРДИ от нашите джобове, но няма как.Русия над всичко другари!Венсеремос!
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До водач на МПСГлупости на търкалета.Самовнушаваш си.Пробвал съм го няколко пъти. На почти празен резервоар съм зареждал и австрийски, и италиански дизел. Никаква разлика.
34
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз карам на газ и ми дреме на шапката и да поскьпне газта като бензина няма да струва никога
33
3
 
9
 
! Отговори
водач на МПС преди 5 години
Аз като напълнех резервоара на Мерджаната с дизел от Австрия, - той е безцветен -, няма дим, няма да пушляви, на автомагистралите в Тирол лепех скоростомера на най - високото ниво за отчитане! А тука с българската нафта работи не на 6, а на 5 цилиндъра!
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Треснаха глоба на Марешки и хоп - горивата чудодейно започнаха да скачат...