Неизвестните около кризата с Търговския регистър

Остаряло явление в сегашния IT свят, коментира експерт
Обновена: 16 авг 2018 22:32 | 16 авг 2018 22:21, Петя Славова
40

"Търговският регистър е доста остаряло явление в сегашния IT свят. Сривът по всяка вероятност се дължи на лошо управление. Разбрахме, че не е кибератака, но все още няма доказателства за това. Спирането на 4 диска звучи несериозно. Ако дизайнът е бил правилен и архитектурата е била на място, то никой нямаше да пострада", отбеляза експертът по киберсигурност Спас Иванов.
Още по темата

Според госта в "Денят ON AIR" проявената небрежност към Регистъра е престъпна.

"Имало е анализ на риска, но той е проведен по изключително непрофесионален начин. Надявам се разследването да даде ясна информация кое е довело до този срив. ДАНС и МВР разследват. Дано не ни кажат врели некипели накрая", отбеляза експертът.

В общественото пространство се върти идеята за Държавно електронно хранилище. Иванов твърди, че то би трябвало да изглежда като киберкрепост, в която никой нежелан да не може да проникне.

"Това е нещо много трудно. Тези данни не бива да се намират на едно място. Има нови технологии като block-chain. Ние сме в ситуация на постоянна международна кибервойна. Засега не усещаме ефекта, но някога може и да го усетим", заключи Спас Иванов пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
18
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
Очевидно - лош дизайн на базата, за който са платени МИЛИОНИ. Вероятно клъстери с мироринг... ама е било бавно и са спрели мироринга, щото не са могли да оптимизират заявките и индексите. Мо'а съ фана на бас на синьо Джони. Бекъп има, ама по клъстери и свързани таблици тва нема дигане.
6
0
 
27
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Лошото управление се дължи на това, че няма себеуважаващ се IT специалист, който да бачка в държавната администрация.. Има едни, които кибичат и през цялото време бачкат часпром, ама седят там за 'сигурността'.. Много от тия институции аутсорснаха тия дейности на частни фирми, ама като се смени шефа и нова фирма се закрепва като пиявица.. Абе тури му пепел!
5
2
 
31
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
До АнонименПич, от 23 години съм aдмин, не 4, два не са ми гърмяли на куп. Това са вицове. Тежко на тази държава, ако разчита на 4 диска? Тука яко ни сапунисват, ама яката.
4
0
 
21
 
! Отговори
Запознат преди 5 години
Много неизвестни, само едно е известно. Управляват ни ***, ама кръгли.
3
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На всеки може да се случи да гръмнат 4 диска. Въпросът е защо данните не са възстановени от бекъп до сега???Някъде се появи информация за доставка на нова инфраструктура за 3,6 млн. лева. Да не би при миграцията някой да не сгафи нещо. Почти 4 млн. лева за оборудване което може да се купи за 2 млн.....
2
3
 
22
 
! Отговори
умишлено е ... преди 5 години
... сринато, за да създаде удобен повод за ...е те вече го казаха - новото голямо "око" на големият брата истината че няма нищо по-сигурно от хартията, но ... тя вече не осигурява достатъчен контрол над офцете.а желанието на некои за все повече контрол , за повече репресия , облечена в "демократични" рамки е повече от крещящо видно
1
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербаджиите са крали и с гъзo си, какво неясно има?! Хем са крадливи, хем са нeкадърници!