Проект на МТСП смути бизнеса: Квоти за наемане на хора с увреждания!

Васил Велев пред Bulgaria ON AIR: Трябва насърчаване, а не задължаване!
22 авг 2018 10:45, Петя Славова
144

Въвежда се квотен принцип при назначаване на хора с трайни увреждания, според който работодатели с 20 до 49 работници назначават поне един човек с увреждане, с 50 до 99 - двама, със 100 и над 100 - четири процента от средносписъчния им състав.

Ако не се изпълнят тези квоти, работодателят внася всеки месец във фонда към Агенция за хората с увреждания такса в размер от 80 на сто от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.

Това предизвика гласове на недоволство сред представители на бизнеса.

Темата в "България сутрин" коментираха Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България и Васил Долапчиев от Съюза на слепите в България.

"Ние участваме активно в подготовката на закона, макар че не се работи в нормална среда. Не се работи достатъчно професионално, ние сме дали експертно становище от 6 страници, малка част от него засяга тази тема, а има публичен натиск", заяви Васил Велев пред  Bulgaria ON AIR и уточни, че от Асоциацията са против запазване на ролята на ТЕЛК, като намират, че тя носи публични разходи при незадоволителни резултати.

Васил Долапчиев изрази задоволство, че проблемът влиза във фокуса на общественото внимание и подчерта, че това е европейска практика и дори в Европа процентите са чувствително по-високи.

"Мисля, че трябва да запазим добър тон, на старта сме на силен дебат, трябва да намерим златното сечение по темата", призова Долапчиев.

Той очерта няколко спорни момента по приемането на закона в лицето на работодателя, който не е убеден във възможностите на хората с увреждания и дефицита в системата на подготовка на тези хора.

Долапчиев акцентира, че заедно трябва да визираме проблемите, да предложим решенията и да извървим съвместно пътя.

Според Васил Велев трябва да се върви по линия на насърчаване на работодателите да наемат хора с увреждания, а не по линия на задължаване и санкциониране.

"При един многохиляден колектив 4%, както бе предложено, съпроводено със санкции не е начин за решаване на проблема. Процентът се определя от министъра на труда и министъра на здравеопазването.

"Работодателите нямат нужда от остен, а от подкрепа за работните места, които трябва да бъдат оборудвани по специфичен начин и от финансова подкрепа, за да се използва максимално работоспособността на хората с увреждания", категоричен бе Велев.

По думите на Васил Долапчиев първо трябва да извървим пътя на взаимно опознаване, а после трябва да преодолеем годините наслагвани стереотипи.

"Трябва да повишим доверието сред хората с увреждания. Хората с увреждания трябва също да предложат качествена работна ръка. Това е дълга подготовка, работодателят не е социална служба. Но работодателите не трябва да гледат на хората с увреждания като бреме, а трябва да поемат своята корпоративна социална отговорност, трябва да поемат своята функция, чиято част е и квотният принцип", обобщи Долапчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
12
 
! Отговори
Чичата преди 5 години
Ей сега назначих инвалид за работник строител на покриви, като падне изписвам го и вземам друг. Никав проблем , в България е пълно с инвалиди. И без това заради такива вече карам работниците си да подписват декларации за отказ от отговорност и един куп инструктажи. Може и товарач на строителни материали, цимент, тухли, керемиди- все леки и доходни неща, само за инвалиди.
35
3
 
13
 
! Отговори
Цено преди 5 години
Хамали ,,ММ,, (моем да мъкнем) набира инвалиди. Строителна фирма търси кофражисти с увреждания! Тия защо се излагат и се подиграват така с хората???? Аз за 10 години от тези хора 1 умна приказка не чух! Само гафове, PR и приказки колко сме добре и колко сме напред!
34
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слепите и хората с ментални увреждания не могат да работят нищо, останалите са в състояние да работят огромен брой професии изискващи главно интелектуален труд, които днес са в изобилие. Подобни рестриктивни мерки спрямо бизнеса, ще имат единствено негативни последници и то върху всички.
33
1
 
10
 
! Отговори
Това преди 5 години
противоречи на доста норми в това число и конституционни принципи....да не говорим,че има трудови дейности , при които чисто практически е неприложимо именно заради физическото състояние на тези хора. Иначе като идея е добре,но трябва др. решение и повече мисъл.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Както е тръгнало в тая държава, в скоро време да си физически здрав хетеросексуален мъж християнин от бялата раса и български етнос ще си е направо проклятие... Някоя квота по партиина линия няма ли да има? Това в Българсите условия си е чист нов налог, който освен това ще доведе и до конфликти и т.н. Тоя социализъм явно няма да излезе от кратуните на властоимащите чиновници.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При такъв висок процент фалшиви инвалиди, това е много опасно предложение.
30
1
 
17
 
! Отговори
Vaseto преди 5 години
Отдавна напуснах Бг! Последно преди да напусна кандидатствах за работа в хотел на рецепция в София и......Изисквания: више образование, минимум 2 езика на средно ниво, доказана със сертификат компютърна грамотност, мин. 3 год. стаж, както и по възможност препоръка от предишен работодател, ,,добра външност,,! Хотела....4 звезден еб.алник в София! Заплата 700лв. 12 часови смени! А вие искате инвалиди да взимат...да да!
29
0
 
9
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колега Смешно,Диабетиците могат да работят практически всичко. Единствено нощният труд им е забранен.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости! В икономиката трябва да има конкуренция, а не хипи-гей червени простотии. Трябва да се назначават само хора според критерии качества, нужди за възможно най-качествено изпълнение на възложените качества! Единствения начин хората с увреждания да се влеят в трудовия пазар е да се мобилизират максимално и да докажат че имат качества, останалото са мерки които една страна ги поставят в положение да са в тежест на работодателите, а от друго да затормозяват ненужно икономиката.
27
5
 
12
 
! Отговори
extremist преди 5 години
САМО ТАКА! ВСИЧКО СРЕЩУ КОЕТО "БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС" РЕВЕ Е ПРАВИЛНА МЯРКА.КРАДЕЦА ДОМУСЧИЕВ КОГА ЩЕ ВЛИЗА В ЗАТВОРА
26
0
 
11
 
! Отговори
смешно преди 5 години
ще стане като онзи автосервиз в пловдив - дето назначил 12 бременни монтьорки -шведкиосигурявал ги на макс , после вземал обезщетенията.Така мой пруятел има 200 раб -шивачки, сега да вземе 8 инвалида /?ккави??незрящи??диабетици ли, с протези или със затруднен интелект??и какво щ правят те?Освн да ги сложи в една стая с климатик и да си седят там,а ако на някой му стане зле?да има и медицинско лице и асансьор да прави и нови тоалетни.абе..то в парламента са 30 %- не-дъ- ум==ств=ено
25
4
 
7
 
! Отговори
ХААА преди 5 години
НЕДОВОЛСТВАТЕ, А? А КОГАТО ВИ ПРИЕХА БЕЗУМИЕТО ДА СИ ВКАРВАТЕ ТУК МОЛДОВЦИ И УКРИ, КАКТО СИ ИСКАТЕ, ТОГАВА БЯХТЕ СЪГЛАСНИ А?
24
3
 
15
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
При "лошия и демоничен" социализъм си имаше "Тих труд" и всички проблеми бяха решени.Що се мъчат ГЕРБ-авите да откриват топлата вода,се чудя.3 мандата умен закон от тях не видях.Глупост,след глупост!!!
23
0
 
17
 
! Отговори
Веселин преди 5 години
Не разбирам принципа на този закон.....може би аз съм много кух.Проблема не е в назначаването на тези хора,проблема е ,че ако е некъдърен и мързелив не можеш да го уволниш,а продължаваш да му плащаш заплата които другите работници изкарват.....ЧЕ ТО И СЕГА СИ ИМА КВОТИ БЕ.....КАКВО РЕВЕТЕ,ВСЯКА ГОДИНА СЕ РАЗПИСВАТ ЕДНИ ПРОТОКОЛИ ОТ ТРУДОВАТА МЕДИЦИНА ЗА 4% В ПРОМИШЛЕНОСТА
22
3
 
17
 
! Отговори
уф..аман преди 5 години
отново глупав популистки закон. Ако иска държавата на уреди някъде шведите да им уреди сгъване на пликове или плетене на кошници. Така транспоррна фирма с 500 тираджии- да назначи 20 увреждания ?като какви>> В мината какви да ги назначат,в строителна фирма ??Ами същото важи ли за всички назначаеми служби? В КФН, в РВД в партийните централи. Увреждането преди квалификацията ли е??Ми той нашият Тиквун нали е увреден и ЦЦ съшо, та стават за всякъде.
21
1
 
13
 
! Отговори
Да се помисли преди 5 години
С цялото ми уважение към хората в неравностойно положение: Чувал съм за такива практики в други държави, но трябва да се вгледаме в нашата действителност. Тази мярка не е ОК при тази фалшификация на ТЕЛК-ове. А ако се въведе такава мярка, то освобождаването на трудоустроени лице не трябва да е по-различно от това на останалите, ако така или иначе ще има квоти, защото има и не малко злоупотреби, особено в държ. предприятия.
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяка чужда фирма в дубай е длъжна да хрантути на квотен принцип мързеливи харабески!Нямам нищо против хората с увреждания да получат право на достоен труд!!Но мисля,че чрез тях се опипва почвата за едни други индивиди...
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
4% ОТ ПЕРСОНАЛА ТРЯБВА ДА Е ОТ ИНВАЛИДИ И ТО ИНВАЛИДИ СЪС НАД 50%!ЯМИ АКО СИ АВИ КОМПАНИЯ! КОИ ЩЕ СА ИНВАЛИДИТЕ ПИЛОТИТЕ ИЛИ СТЮАРДЕСИТЕ :D
18
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес квоти хората с увреждания, утре бежанци, накрая жените. Ако някой има нужда да е в квота, за да го назначат, смятайте какъв специалист е. При соца имаше квоти за деца на активни борци в университетите.В САЩ и Канада съвсем сериозно има квоти за жени във фирмите. Интересното е, че жените се натискат все за топли високоплатени офисни дейности. Не знам какво правят в мините, тираджиите и автомонтьорите...и там ли квотите се спязват. Светът се превръща в доста фашистко място.
17
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ПРИ ПРИЕМАНЕТО НА ПОДОБЕН ЗАКОН ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ ПОДАВА ОСТАВКАТА !