Проект на МТСП смути бизнеса: Квоти за наемане на хора с увреждания!

Васил Велев пред Bulgaria ON AIR: Трябва насърчаване, а не задължаване!
22 авг 2018 10:45, Петя Славова
144

Въвежда се квотен принцип при назначаване на хора с трайни увреждания, според който работодатели с 20 до 49 работници назначават поне един човек с увреждане, с 50 до 99 - двама, със 100 и над 100 - четири процента от средносписъчния им състав.

Ако не се изпълнят тези квоти, работодателят внася всеки месец във фонда към Агенция за хората с увреждания такса в размер от 80 на сто от минималната заплата за всеки неназначен човек с увреждане.

Това предизвика гласове на недоволство сред представители на бизнеса.

Темата в "България сутрин" коментираха Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България и Васил Долапчиев от Съюза на слепите в България.

"Ние участваме активно в подготовката на закона, макар че не се работи в нормална среда. Не се работи достатъчно професионално, ние сме дали експертно становище от 6 страници, малка част от него засяга тази тема, а има публичен натиск", заяви Васил Велев пред  Bulgaria ON AIR и уточни, че от Асоциацията са против запазване на ролята на ТЕЛК, като намират, че тя носи публични разходи при незадоволителни резултати.

Васил Долапчиев изрази задоволство, че проблемът влиза във фокуса на общественото внимание и подчерта, че това е европейска практика и дори в Европа процентите са чувствително по-високи.

"Мисля, че трябва да запазим добър тон, на старта сме на силен дебат, трябва да намерим златното сечение по темата", призова Долапчиев.

Той очерта няколко спорни момента по приемането на закона в лицето на работодателя, който не е убеден във възможностите на хората с увреждания и дефицита в системата на подготовка на тези хора.

Долапчиев акцентира, че заедно трябва да визираме проблемите, да предложим решенията и да извървим съвместно пътя.

Според Васил Велев трябва да се върви по линия на насърчаване на работодателите да наемат хора с увреждания, а не по линия на задължаване и санкциониране.

"При един многохиляден колектив 4%, както бе предложено, съпроводено със санкции не е начин за решаване на проблема. Процентът се определя от министъра на труда и министъра на здравеопазването.

"Работодателите нямат нужда от остен, а от подкрепа за работните места, които трябва да бъдат оборудвани по специфичен начин и от финансова подкрепа, за да се използва максимално работоспособността на хората с увреждания", категоричен бе Велев.

По думите на Васил Долапчиев първо трябва да извървим пътя на взаимно опознаване, а после трябва да преодолеем годините наслагвани стереотипи.

"Трябва да повишим доверието сред хората с увреждания. Хората с увреждания трябва също да предложат качествена работна ръка. Това е дълга подготовка, работодателят не е социална служба. Но работодателите не трябва да гледат на хората с увреждания като бреме, а трябва да поемат своята корпоративна социална отговорност, трябва да поемат своята функция, чиято част е и квотният принцип", обобщи Долапчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми много ясно, че ще реве бизнеса, той иска труд - нископлатен труд, по възможност най-продуктивен. Все пак нищо не е черно-бели, а бизнес в малки населени места, където е трудно изобщо намирането на работна ръка, а бизнес извън населени места предполага транспорт-кой трябва да поеме разходите за модифициране на МПС (което също не е евтино), а бизнес с мин. или без aдмин. персонал, като дърводобив?
15
0
 
20
 
! Отговори
Владислав преди 5 години
И какво, ако липсват такива, ще се внасят хора с увреждания, за да се пълнят квотите ли? Кой мисли такива безумства. Като другото безумство празните апартаменти да се отдават с нисък наем, платен от държавата, на ромеи. Стадото се стриже здраво!
14
0
 
12
 
! Отговори
Логика преди 5 години
Айде сега ФК " Литекс" колко лица трябва да назначи и на кои постове ! А " Биомед" ! А работодател който обяви вакантните места за такива лица и няма желаещи ?
13
0
 
17
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 5 години
Да им е честито на българските работодатели.Всичко онова, което в нормална страна се случва със стимули и обезпечаване от страна на държавата, при нас е извиване на ръце.Не е нужно да се измисля нещо ново, подобна система работи успешно, там където има бизнес. Просто да изкопират и работодателите сами ще се натискат да назначават хора с увреждания. Същото могат да се опитат да прокарат и по отношение на бежанците, квоти за работодателя... после к'во правим ?
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 8това е много голям сигнал, че системата се разпада...-ей така навремето сталин , във фазата, когато е губел, е хвърлил за сталинград куцо, кьораво и сакато, вкл. и малолетни деца... същото после прави и хитлер , когато губи войната в битката за берлини сега е същото - последните резерви се хвърлят, преди краха на системата!
11
2
 
29
 
! Отговори
мислещ преди 5 години
.....и си представете какво ще се случи ако трябва да се уволни някой некадърник с увреждания.... Жална му майка на работодателя.
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИМА ЛИ В ДРУГА ДЪРЖАВА ПОДОБЕН ЗАКОН ИЛИ СМЕ САМО НИЕ!ГЕРБ СА АБСОЛЮТНИ ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ!А НАРОДА НЕ ПРОТЕСТИРА!!СЕГА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ТРЯБВА ДА ПРОТЕСТИРАТ АКО СЕ ПРИЕМЕ ТАКОВА НЕЩО НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ!
9
7
 
17
 
! Отговори
ист преди 5 години
Другари капиталисти социалисти, не може само да печелите. Трябва и да сте милосърдни и човечни. Не съм сигурен че притежавате тези качества, за това държавата ще ви принуди.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тц, тц, тц... т.н. държава - съвсем откАчи! куцо, кьораво и сакато пращат "на тръстиката", само и само да е в угода на "бизнеса" ... това е много голям сигнал, че системата се разпада...
7
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ ИЗОБЩО НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВАТ ИНВАЛИДИТЕ!ЦЕЛТА Е ДА ОДЕРАТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ИМА РАБОТОДАТЕЛИ С МНОГО РАБОТНИЦИ И 4% ОТ ТЯХ СА ДОБРА СУМА ВНЕСЕНИ ПАРИ ЗА ФОНДА! ТЕ НЯМА КАК ДА НАМЕРЯТ-10-КИ ИНВАЛИДИ КОИТО ДА НАЗНАЧАТ !!ПОРЕДНИЯ ЗАКОН ЗА ДА БЪДАТ ОБРАНИ ХОРАТА!ИМА СИ НАЧИНИ АКО СЕ НАЗНАЧИ ИНВАЛИД ОБЛЕКЧЕНИЯ А НЕ АКО НЕ СЕ НАЗНАЧИ ИНВАЛИД ВНАСЯЙ ПАРИ :DАБСОЛЮТНИ ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ СА ГЕРБ!
6
6
 
16
 
! Отговори
the Ghost преди 5 години
Твърдо съм СЪГЛАСЕН. Така хората с трайни увреждания" ще имат право на нормално съществувание, а не да бъдат изолирани.
5
2
 
25
 
! Отговори
Деш преди 5 години
Нали имало недостиг на работници, защо не се обърнат и към хората с увреждания...Ако един човек не е здрав, млад, красив и с няколко езика, той не съществува за родния бизнес...и после защо нямало "подходящи" кадри.
4
11
 
13
 
! Отговори
Синти преди 5 години
Искам квоти и за ромите, поне 20% от работниците във фирмите да са от този работлив, но дискриминиран етнос.
3
3
 
27
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Работите при нас стават баш и единствено с остен. Българския чорбаджия вместо да купи нови машини и да обучи работниците предпочита да си вземе нов джип и да почива по луксозни острови, заради това имаме толкова ниска производителност на труда. Конкретно за хората с увреждания ви гарантирам, че въпреки недъзите си ще са много по-отговорни работници от останалите.
2
12
 
17
 
! Отговори
11 преди 5 години
Баси смешната държава... пак за сметка на работодателя... всичко се прави да се съсипе бизнеса в българия...
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бой по кратуните