Къде и за колко: Най-търсените имоти в големите градове на България?

В кои квартали са най-търсените апартаменти
Обновена: 27 авг 2018 10:57 | 24 авг 2018 18:00,
39
Къде и за колко: Най-търсените имоти в големите градове на България?
Снимка: архив Булфото

Инвестицията в недвижим имот е сериозна стъпка, която всеки от нас премисля добре, преди да се спре на конкретен имот. Във всеки град има предпочитани и не толкова предпочитани райони за покупка на жилище, като съответно и разликата в цените може да бъде фрапираща. В тазседмичната анкета на Imoti.net експерти обобщават тенденциите в София, Пловдив, Варна и Плевен:

Георги Ангелов - ИМОТИКОН, София

От години насам най-скъпите квартали разбира се са: Център, Иван Вазов и Лозенец, като от тях най-скъп е района около Докторски паметник. Това са кварталите, които са се наложили като най-предпочитани, защото клиентите ги смятат че са най-престижните места за живеене в София.

От гледна точна на кварталите, където цените на квадратен метър са най-ниски са съответно: Обеля, Модерно предградие и Орландовци. И тук тази тенденция не е от вчера. От много години това са най-малко предпочитаните квартали. Лично за мен това е наложено мнение.

Най-продаваните апартаменти си остават двустайните в новото строителство. Като се търси функционални такива и един от най-важните фактори и комуникативното място – лесното придвижване до възловите точки на София.

Людмила Стоянова - Виктория-БГ, Пловдив

Основните критерии за анализ на имот са местоположение, площ, брой помещения, етажност, изложение, тип строителство, инфраструктура, доходност. На база тези критерии са се обособили в определени места от кварталите зони с най-голямо търсене и съответно с най-високи цени.

За идеален център това са зоните около Градската градина, Главната, Бяла зона с цени 1100 - 1200 евро за кв.м, Център – в зоната на ВМИ, ВХВП, Пловдивски университет, магазин "Гранд" - 800 - 900 евро, за квартал "Кършияка" най-скъпа зона е около Новотела до църквата св. Иван Рилски – 790 - 850 евро за кв. м, в квартал "Смирненски" се обособи в последните три години е зоната около МОЛ Пловдив с обявени цени 730 - 800 евро за кв.м за ново и стари монолити 800 евро за кв.м.,в квартал "Тракия" - най-търсен от млади семейства, са зоните около Форума, новата Община, с цени 650 - 710 евро за ново строителство и панелно строителство 640 - 680 евро за кв.м., Квартал Христо Ботев е разделен на три подрайона Кючюк Париж, Въстаннически, Южен. С най-високи цени в подрайон Кючюк Париж е зоната около Събота пазар с цени за ново 650-690 евро за кв.м, за Въстаннически е новата община и Камела – цени за ново строителство 600 -630, стар монолит 650 - 660 евро за кв.м, панелни жилища 660 евро за тристайни, а двустайни панелни - 722 евро за кв.м , за "Южен" - имотите в зоната на магазини "Била" и "Триумф" с цени за ново строителство 550 - 600 евро кв.м, панелно строителство 650 евро за кв.м.

Кварталите с най- ниски цени са "Христо Ботев" - Южен ,защото е най-отдалечен от централната част на града и все още не са обособени зелени площи за парк, и магазините са недостатъчни, следван от "Смирненски" в зоната на комплекс "Орхидея"1- поради отдалеченост от централната градска част, в "Кършияка – в зоната близо до м-н "Кауфланд" в близост до промишлена и складова зона, в район"Тракия"- в зоните до околовръстното шосе поради отдалеченост от магазини и транспортни спирки.

Пламена Стоянова - The Home, Варна

Нараства броят на купувачите, които търсят имот за инвестиция. Масовото търсене за инвестиционен имот е за двустаен апартамент, на среден етаж, около 60 м2, за предпочитане обзаведен и готов за отдаване под наем, в районите с университети, а именно Център, Левски, както и всички райони в непосредствена близост на вече изброените.

Локацията е факторът, който винаги ще има най-сериозен принос при формирането на цените на имотите. Това е и причината за локация да се заплаща най-много. Едни от най-желаните, респективно най-скъпи квартали в града си остават всички централни райони, като Идеален Център, Общината, Нептун, Генерали, Гръцка махала, Спортна зала, ВИНС, Чаталджа, Червен площад, Окръжна болница. Съвсем естествено, в случай, че искаме да закупим имот с морска панорама, би следвало да разширим финансовата рамка и да се насочим към районите, които биха могли да ни гарантират такава, а именно: Евксиноград, Траката, местност Свети Никола.

Морската панорама обикновено е изискване, което имат купувачите търсейки имот за лично ползване, а не за инвестиция. Стандартното търсене за тристаен апартамент за лично ползване отново е на среден етаж, в сграда с добре поддържани общи части. Трите помещения са задължителни, когато става въпрос за имот, който търсим за себе си, а не за инвестиция. Квадратурата варира в зависимост от финансовата рамка на купувачите. Най-евтините квартали в рамките на града са съответно най-отдалечените от Център, а именно: Владиславово и Кайсиева градина. Към тях можем да причислим и квартал Аспарухово и Виница, където все още би могло да се закупи имот на атрактивни цени.

Ангел Иванов - Андромеда, Плевен

Специфично за град Плевен е неговото разположение, най-общо казано града се състои от голяма индустриална зона по протежение на целия град, два големи квартала (Дружба и Сторгозия) и градска част.

Двата най-големи квартала са съставени главно от панелни и ЕПК жилища, с добра инфраструктура и уредени от към удобства (училища, градски превоз, ТЕЦ и др.), което ги превръща в интересни за търсещите имот за собствено ползване, като на места цените се доближават до тези в градска част – 300 – 500 евро на кв.м. за най-търсените двустайни апартаменти.

В крайните жилищни сгради в кварталите цените са по-ниски, но в същото време се запазва интереса и при наличието на оферта на нормална пазарна цена, продажбата се извършва почти моментално.

Наблюдава се засилен интерес в района на Медицинския университет, който се налага като най-добра локация за инвестиционен интерес. Търсенето в градска част и централните райони е засилено и трайно се задържат цените, основно в рамките на 400 - 600 евро на кв.м, като има и изключения за имоти в добри сгради, с добра локация - при тях може да се постигне и доста по-добра цена.

В Източната част на града и идеалния център, (в който район се намира и Медицинския университет), търсенето е засилено, което естествено доведе и до търсене на парцели за строителство и появата на нови сгради. Офертни цени на ново строителство в района са между 500 - 600 Евро на кв.м., като има изключения от тези нива и в двете посоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
3
 
! Отговори
Оптимист преди 5 години
Купувайте тука има бъдеще
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Майка България така е надуто всичко, че то за това няма хора. от 700 до 1200 евро за жилища в Пловдив , че и панелки по 700 евро - смешници. Мутрите си настроиха на ляво на дясно и за жилища ща ритна и ще паднеш,не качествено , искат цени сравними с развитите градове на запад където изобщо не може и да сравняваме каквото и да е било .Пълен леш е тази държава, никой няма да се върне, три месеца трябва да работиш като куче без да ядеш и пиеш за да си купиш 1кв.м. жилищна собственост.Само цените са европейски,всичко друго е с Африкански наклон.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33,земята ми е наследствена и не съм само аз наследник...иначе съм трето поколение софиянец...нямам нищо против селяните,но мразя СЕЛЯНД..УРИТЕ..уви София се напълни с тях...
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИМА ЦЕЛИ ЖИЛИЩНИ ТЕРИТОРИИ КОИТО ВЕЧЕР СА ТЪМНИ, А ТЕ СТРОЯТ ЛИ СТРОЯТ И БЪЛГАРИНЪТ КУПАВАЛ КАЗВАТ- ДА БЕ ДА. ИМА МАЛКИ ГРАДЧЕТА КЪДЕТО КАТО МИНЕШ ПРЕЗ ТЯХ ВЕЧЕР СА КАТО ПРИЗРАЦИ- ТЪМНО., А ПО УЛИЦИТЕ ЖИВ ЧОВЕК НЯМА, ЗА ДЕЦА ДА НЕ ГОВОРИМ.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Номер 31 и 32,явно сте доста зле с възприятията....никакви мутри не подкрепям,още по-малко ГРОБ...само ви казвам,че противно на приказките на мнозина,ВСИЧКИ са луднали по София....и търсят да се домъкнат тук...а тази тенденция не започна при ГРОБ...те само я ескалираха...всички са виновни,всички....
32
7
 
10
 
! Отговори
do 30 преди 5 години
И защо да продаваш като имаш едно жилище, къде ще живееш, пишеш си да не заспиш. А защо апартаментите са "необитаеми" - има различни причини, но отговора е един - всеки е в правото си да решава какво да го прави,а не държавата и то геребрастката мутренска държава в която си си избрал да живееш и явно одобряваш, затова всички дето крепите мутрите сте виновни за тези грабежи и трябва да има народен съд и за вас дето крепите крадливата герберастка шайка.
31
9
 
8
 
! Отговори
До 30 преди 5 години
Ако държиш празно жилище си балък.То по принцип всеки,който спестява е балък.Каквото изкарам го харча и си живея живота както искам ,а не да ставам роб на някоя панелка.Не казвам,че трябва да се живее под наем,но второ жилище е прахосване на пари освен ако нямаш деца, които да живеят там.
30
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Живея в приличен напълно саниран блок в широкият център на София...и почти всеки ден намирам в пощенската си кутия листовки,че търсят да купят имот в блока....както и че купуват земеделска земя(имам и около 100 декара такава)....аз обаче не продавам....не съм балък...
29
2
 
8
 
! Отговори
y bre преди 5 години
значи в сащ всички живеем на свободен наем без значение колко "ценен" специалист си, а тука герб ще дават по-евтини жилища и наеми на такива "специалисти" които са явно деца на нашите хора, изкарали някой мижав университет в чужбина, влезли там без изпити само по документи и сега хоп евтино жилище или без наем,значи едни са си на хранилка и като *** и техните потомства да уреждаме за наша сметка, де гиди и затвор за тая пасмина, до живот, ще си платите за всички благинки на наш гръб..
28
4
 
3
 
! Отговори
Niko преди 5 години
не мисля че някой ако има пари ще купува имот в БГ, новото строителство не е качествено, а старите не си струват,ако паднат цените има чужденци с пари които също могат да си купуват и по центъра и по селата където искат, пък и добре платените българи в БГ, разни ИТ специалист също могат да си купят на тези цени, при двама работещи високоплатени това няма да е проблем, Вижда се че на герб им трябват празните апартаменти в софия да ги дадат на бедните..
27
3
 
5
 
! Отговори
da be преди 5 години
какво значение има колко иска като няма кой да му ги даде, ако пък има - значи имат купувачите имат пари и няма да ги мисля, а и това е нищо в сравнение с грабежа който иска да направи държавата и да даде жилищата ни на бедните мургавелци, защо не коментираш сериозните неща драги.
26
3
 
7
 
! Отговори
common sense преди 5 години
2900 EUR kvadrata za 80 godishinen, razpadasht se apartament, gamzasht ot hlebarki v raiona na doktorski pametnik, tia ludi li sa? Che to nai- gazarskite apartamenti po brega na ezeroto v Chicago varviat po tolkova, e verno che tam ima I drugi taxi, ama i zaplatite ne sa kato v Sofia.
25
1
 
4
 
! Отговори
Балон преди 5 години
Е щом в готов вид до ключ ми струва 300 е защо да плащам повече.. Др. Си е обир.
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за идиoтия? То всеки местен жител знае в града му кое и къде се търси. Тъппа статия, с надежда да се събуди увяхналия интерес към имотите...
23
3
 
8
 
! Отговори
Garage opel преди 5 години
Ohaaa, i vsichko e po bulgarska arhitekturno - injenerna moda zdravo gazificirano....i s golemi prostorni slanchevi panoramni balkoni....s gledka....v gastite i shalvarite na sasedite ot lulin, obelia, oboriste, fuckulteto, ovcha kupel, poduene...
22
18
 
9
 
! Отговори
крум преди 5 години
Балон няма, има ръст на цените, на които се сключват сделките. И още по-голям ръст на цените от обявите.
21
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Балончето е пред спукване, моля последните балъци да побързат и да купят на скъпото преди да са поевтинели
20
1
 
12
 
! Отговори
aaaaaa преди 5 години
ще ползва общината ама после да не купува 2 апартамента на собственика.още не знаят какво е да си плащат за чуждо, всичко им се вижда тяхно.
19
3
 
11
 
! Отговори
aaaaaa преди 5 години
иначе и брокерчетата малко ще намажат, и евтино да го продаваш те си надуват цената, а не продавача , или брокерите нарочно държат имота уж че няма клиенти да те принудят сам да смъкнеш, а тяхната печалба да си стои винаги висока. тая соросоидка не е оправила брокери, наемни отношения тръгнала да слага ръка на имотите ни, гнусна герберастка.ама общината не знае какво е да плаща милиони обезщетения за потрошен тротоар, за повреден имот, едно пиронче да забиеш в стената и наемателя си плаща в договора е посочено, не си изчистил зад хладилника плащаш си, та ще ползва общината ама после да не купу
18
4
 
16
 
! Отговори
tsccc преди 5 години
Комунистите едно време взеха на банкери и фабриканти имотите, а герберастките мутри посягат на имотите на бедните платени с цял живот лишения, защото в празните апт и къщи в бояна и на богатите няма да настаняват, а на обикновени хора които живеят под наем в големия град или в чужбина и са оставили тези единствени имоти по принуда за да отидат където има работа и ги ползват само за отпуските им.