Заради чумата убиват всички прасета в село Тутраканци

Проблемът би бил, ако болестта достигне до големите стопанства
33
Заради чумата убиват всички прасета  в село Тутраканци
Снимка: Булфото, архив

БАБХ ще предприеме сериозни мерки, за да опази индустрията от африканската чума, защото в противен случай ще има сериозни икономически последици. Това обяви шефът на агенцията д-р Дамян Илиев, след като днес беше потвърдено първото огнище на зараза у нас.

Още по темата
Още тази вечер всички свине в село Тутраканци, където животните са дали положителни проби, ще бъдат евтаназирани и загробени.

"През последните две години се опитахме да направим така, че чумата да не влезе в България. За нас не е изненада, че това се случи, защото това е един изключително агресивен и устойчив вирус и мерките, които ние приложихме, се основават на това по какъв начин най-вероятно се предава вирусът – чрез диви прасета или предаване чрез човешката дейност, особено храни с произход свине“, каза още д-р Илиев.

"Ние имаме изключително добра индустрия, която като мениджмънт се равнява с най-развитите страни като Дания – говоря като оборудване и генетичен материал. Трябва да опазим тези ферми, за да продължат да бъдат на пазара. Иначе последиците ще са много сериозни и икономически. Опасността идва от прасетата от „заден двор“, защото практиката е такава, че стопаните обикновено правят единичен опит да си лекуват прасетата и ако това не се случи, ги приколват“, каза още той, цитиран от "Фокус“.

Според него големият проблем за България би бил, ако африканската чума приближи големите стопански ферми.

А иначе заразата най-често се пренася чрез месото.

Вирусът се предава и от опаковки, в които е имало заразено месо.

"Затова сме предвидили мерки, свързани с контрол върху обсегите, които са около сухоземната граница с Румъния, и с контрол по внасянето на месо от свине. Но рискът е огромен, защото хващаме не само продукти, а и месо в багажници на автомобили – хората са тръгнали на почивка и си носят храна за пикник. Тези хора идват от страни, в които има африканска чума. Затова и с АПИ сме се разбрали всички паркинги, където спират автомобилите, да бъдат почиствани и боклуците да бъдат своевременно унищожавани. Под контрол са и корабите и фериботите. Това се отнася за всички граници на България“, обясни д-р Илиев.

По думите му всички превозни средства, в които се открие свинско месо, се дезинфекцират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
анонимен2 преди 5 години
Положителната проба най-вероятно е подменена заради икономически интереси и вражди в селото. Проверете заведените дела за злоупотреби и нанесени щети на местната земеделска кооперация от бивши служители!
24
0
 
1
 
! Отговори
Стига вече преди 5 години
И СЕГА КАКВО ИЗБИХМЕ ОВЦЕТЕ И ЗАПОЧВАМЕ СВИНЕТЕ.ДАРЖАВАТА КОГА ЩЕ ЗАТВОРИМ.ТРЕПЕМ ЖИВОТНИТЕ, ТРЕПЕМ ХОРАТА ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ СИ ПЪТИЩА.ЕДНИ ПОСТОЯННО РЕЖАТ ЛЕНТИЧКИ,А НИЕ ВСЕКИ ДЕН УМИРАМЕ КАТО ДЪРЖАВА.ЗАЩОТО КОЛКОТО И ДА МЕ ОПЛЮВАТЕ НАРОД ТУК ОТДАВНА НЯМА
23
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
защо напоследьк ни нападнаха болестите по животните погледнете цената на френското козе сирене и ще си обясните какво стана с козите сега на ред са свинетев германия има ферми с над 100 000 броики бежанците не ядат свинско значи трябва да се пласира някьде кьде в румьния и бьлгария маслото 2 години е над 6 лв за250 гр и никои не казва защо поскьпва
22
1
 
7
 
! Отговори
"ж"унгла преди 5 години
големите изяждат малките - животновъди,ракиджийници,мандрички,черешари и тн .Ако не си от нашите си изяден . овчото стадо трябва да яде вноса бъкан с химикали и да пие спирт с боя и аромати
21
1
 
7
 
! Отговори
Българин преди 5 години
А заради Чумата,която необезпокоява на от никого и спокойно живееща в драгалевщи измряха над един милион българи,избягахав чужбина над два милиона млади и кадърни и останаха пет милиона,от които три милиона и *** за зеле не става, а 240 от тях периодично си сменят щафетата, разсипвайки се да крадат и със задните си части.
20
0
 
14
 
! Отговори
бай х преди 5 години
чумата е в парламенто ....
19
0
 
11
 
! Отговори
ййй преди 5 години
Бабх що не обърне внимание,че по границите дезинфекционниъе канали са сухи. Само се чудят ква болест да измислят.
18
0
 
9
 
! Отговори
Кочина... преди 5 години
И ние всички - без изключение - сме в нея...
17
1
 
9
 
! Отговори
25911 преди 5 години
До ФалшЧерно знаме ли? Отадвна в София строят черни здания или с огромни вертикални черни полоси като труарни знамена. Такова е предписанието на фандъкова за столицата, защото тук се събра по-голямата част от работещото население. Клъц! Останалите са лесни - вижда се. Изклаха овчиците и козичките. сега прасетата. Птиците вече по традиция ги колят. Останалото са отрови в различен вариант.
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЦЕНИТЕ НА МЕСОТО ИМ СЕ ВИЖДАТ ЕВТИНИ И ИЗМИСЛЯТ ОПРАВДАНИЯ ЗА ДА ПОВИШАТ ЦЕНИТЕ!!!ЛЪЖАТ С РЕЗУЛТАТИ И ПОДМЕНЯТ ПРОБИ ТОВА Е УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ!! ДОРИ БИХА УМИШЛЕНО ЗАРАЗИЛИ ЖИВОТНИ ИЗОБЩО НЕ СЕ СЪМНЯВАМ В ТЕЗИ АТЕИСТИ!
15
0
 
1
 
! Отговори
qanislav преди 5 години
До Анонимен znae6 kade sa namira seloto
14
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не се окаже като чумата по овцете??? Над 4000 хиляди овце убиха без нито един случай на болно животно!!! Сега колко прасета ще избиете??? Явно нашите пазари трябва да се отворят само за чуждо месо.
13
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След козите и прасетата иде ред на герберастите.
12
2
 
9
 
! Отговори
месара преди 5 години
дпс са против убиването на прасетата,......... нямало да имат мръвка на масата!
11
0
 
20
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Чумата от главите им няма ли да ги умори
10
2
 
28
 
! Отговори
Р.Пожаронов преди 5 години
Оградата за 1 милион не свърши работа.Жалко!Пиратките и вълчата урина също!Защо ли?Защото сега според доктора,чумата я разнасят туристите по паркингите и хората отишли на пикник! Закривай!!!
9
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ЧУМА ПО ПРАСЕТАТА В БЪЛГАРИЯ!!БОЙКО Е НАРЕДИЛ ДА ОБЯВЯТ , ЧЕ ИМА БЕЛКИМ СЕ ОТКЛОНИ МАЛКО ВНИМАНИЕТО НА ХОРАТА ОТ СЛУЧАЯ СЪС ПРЕСТЪПНОСТТА В АПИ И НЕКАЧЕСТВЕНИТЕ НЕОБЕЗОПАСЕНИ ПЪТИЩА НО ПРИЕТИ ЗА ЕКСПЛАТИРАНЕ!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спирам да ходя на пикник до Тутраканци.
7
6
 
16
 
! Отговори
СДС е ЧУМА преди 5 години
която вилнее от 1989 година...
6
10
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Селяните пак ще *** .....е сега вече БАЦЕ ке падне от власт.....каква ирония всички безобразия които свърши му дигаха рейтинга а ще бъде свален от някакъв вирус и правилни действия.....хахахаха....обичам тая луда *** на три морета.....