ДПС срещу вандализма в турските гробища на Добрич

Хасан Адемов: Това се дължи на властващ национализъм!
60
ДПС срещу вандализма в турските гробища на Добрич
Снимка: БТА, Архив

Като провокация срещу българския етнически модел определиха от ДПС посегателството над паметници в турските гробища в Добрич на 6 септември.

Извършителят, съборил надгробните плочи на 40 паметника в мюсюлманския сектор на гробищния парк, където няма видеонаблюдение, а само един пазач, вече е арестуван, а от прокуратура съобщиха, че той е психично болен.

Още по темата

Въпреки това в декларация от името на ДПС Хасан Адемов се оплака, че вандализмът в гробищата се дължи на властвуващия национализъм и ксенофобия.

"Управляващите от ГЕРБ мълчат, както мълчаха и когато бяха блъскани и влачени възрастни хора на границата на изборите миналата година, както мълчаха когато се говореше за смяна на имена на местности, както когато ни отричат правото да бъдем част от нацията", обвини той.

Според ДПС ГЕРБ са дали власт на националистите без да си дават сметка за последиците.

"Мълчанието е недържавническо, рушащо устоите на демокрацията, призовавам всички държани органи и институции да осъдят вандалския акт, а компетентните органи да предприемат действия", отсече Хасан Адемов.

Според него днес всички трябва да са загрижени за демокрацията и мира в региона.

"Трябва да кажем твърдо "НЕ" на подобни актове на вандализъм, на всяка форма на разделението и противопоставянето, всичка да кажем "ДА" на правата и свободите, на демокрацията и мира", призова Адемов.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 23

Че какво му е на миналото? Та да е "слава Богу минало". Ми то е мирно градивно съжителство ... с трогателни спомени за миролюбив "османец" казал "ама защо нямате църква в селото". А наш пък историк каза наскоро: "Ега ти робството с къщи на три ката"?! Бог да го прости... За да не светотатствам не говоря, как, върху какво и на кои българи са били тези къщи. Но не е светотатство да помним Стара Загора, Батак, жестоката смяна на имена и вяра! За да спрат срамните обвинения към нас
51
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
Дали има протест от страна на ДПС при оскверняване на християнските гробища.Те каква партия са?!? Щото ако няма ,значи са партия представляваща друга държава??!!!
50
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Силна чувствителност проявяват нашите съграждани турци за гнусния вандалски акт. Но мълчаха, когато същото ставаше с български гробове, и мюсюлмани се гавреха с и пред портрети на Ботев и Левски (няколко случая!). Не са се извинили и за касапницата на гара Буново и други. А за ужасите от историята на "съжителството"?! Дори паметници правят на масовите убийци! Но сега - О, ДОРИ ЗАПЛАШВАТ! Да, вандализмът е недопустим! Гадовете да бъдат жестоко наказани. Но ако е с "мяра за мяра", кво прайм?!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ислямът е преиначен и е станал още по кофти след Мохамед, например Мохамед е водил войни и е нареждал на живите войници да вземат жените на загиналите и да се грижат за тях като за жени до четири. Моллите и ходжите го извъртяли, че и в мирно време да е многоженство а не само във военно. И така нататък. Обаче гаврата с гробове показва че тия са пълни от ка ченяци, които посягат на гробища.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това са последователи на Хасан Генов. Ако Хасан Генов като го хванаха да цапа паметника на загиналите съветски войничета във втората световна война, го пратеха да пече тухли, сега на никой нямаше да му доде на акъл да се гаври с паметта на умрелите.
47
2
 
8
 
! Отговори
П.Петров преди 5 месеца
ДПС си надъхва със страх електората, а който прави ксенофобски изказвания им помага!
Аз уважавам всеки, който спазва закона и си изкарва прехраната с честен труд, независимо от раса, етнос или религия и мисля, че всеки отговаря само и единствено за собствените си действия. Всякакви негативни обобщения се основават на невежество, защото колкото повече опознаваш други хора и култури, толкова повече общи неща отриваш.
Имал съм във времето приятели турци, араби, евреи, руснаци, арменци, сърби и съм се чувствал добре с тях!
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мъртвите трябва да се уважават, без значение от коя религия са - християни или мюсюлмани.
Виновните да си понесат наказанието, но да не се извличат политически дивиденти от тоя случай.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
da
44
1
 
9
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 месеца
Индусите не подбират ,защо не се реве ,когато се оскверняват български такива ,евтина провокация насред Национален празник ;) !!!
43
10
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 5 месеца
НЕ СЕ СРАМУВАМ,ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН И СЕ ЧУДЯ ЗАЩО КОГАТО СЕ КАЖЕ ИСТИНАТА ЗА ТЕЗИ УБИИЦИ-ТУРЦИТЕ ВЕДНАГА ВСИЧКО СЕ ТРИЕ И ХОРАТА СЕ ГОНЯТ--АБЕ ДНЕС НИ НЕ ЖИВЕЕМ В АНАДОЛА И НЕ СЕ СТРАХУВАМЕ ДА СЕ НАРЕЧЕМ БЪЛГАРИ,А ВИЕ БЪЛГАРИ ЛИ СТЕ---!!!!
42
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е, нали казаха, че онзи, които е трошил, също е мюсюлманин, но бил болен човек?
Не бива да се прави политически капитал от един толкова неприятен случай. Има основание да се търси отговорност от онези, от които зависи стабилността на охраната на гробището. Също така непременно трябва да се установи дали зад тази диващина не стоят подстрекатели от онези, които после си предлагат услугите да поправят щетите и да "пазят" отделни гробове, ако близките им плащат някаква дребна сума.
41
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз не мразя българските турци, имам колеги и приятели от тях, разбираме се чудесно.
Но не понасям ДПС, защото е комунистическа партия!
Червените нарочно създадоха етническа партия, което е забранено в нормалните държави.
А ДПС мачка и лъже избирателите си...
И този нещастник започна да плюе по власта...
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Що за глупости се изписаха тук, че българите мразели турците... Аз например, нито ги мразя, нито ги обичам.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Еее бати, от гърците няма кой повече да мрази турците...те само като чуят думата турчин, и са готови за бой, спомнете си болната Кипърска тема и тогава някой да дрънка глупости, че българите най-много мразели турците...
38
3
 
8
 
! Отговори
Rambo 1 преди 5 месеца
До Турчин 32-Това което пишеш е много правилно евала но това го кажи на брачеда Вили който мрази турци и роми както и евреи викам му Вили в Турция има милиони етнически българи,второ ромите има и много добри хора,трето евреите са мегабогати и управляват света ти като си българин какво имаш/какво си направил а той мълчи..
37
2
 
16
 
! Отговори
месара преди 5 месеца
абе другари от дпс, и в какво точно правителство е виновно? стига сте политизирали всяко нещо - извършителя е хванат (не е добре човека). сега какво трябва да се направи, оставка на кой министър трябва да се иска, или на цялото правителство? вие от дпс и дост сте тия, дето насаждате и провокирате нетърпимост и омраза между българи и мюсюлмани! време е да бъдете изхвърлени от българската политика (всъщност това трябваше отдавна да се направи)!
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това, с тези паметници е провокация. До сега нямам чуто, българи да поругаят мюсюлмански гробища. Виж, обратното е редовно и постоянно, много християнски гробове бяха поругани и ругателите им, гордо позираха в нета със снимки. Това е гордост за тях, докато българина винаги уважава паметта на мъртвите.
35
0
 
5
 
! Отговори
Турчин преди 5 месеца
Езикът е носител на нацията. Турците говореха вкъщи турски, вече кой както може. А след 1989 г. вече спокойно можеше да се купи сателитна антена и да се гледат турските канали и да се слушат турските радия. Спикерите и актьорите се стремят да говорят литературен турски. Сега вече има интернет.
34
18
 
2
 
! Отговори
Професор преди 5 месеца
Голяма работа обиждат се за някакви гробища. Абе те са умрели и не знаят. Турците пък да разрушат няколко български гробища и сме квит.
33
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Турчин

Хммм,интересно а ти откъде знаеш литературен турски и дали изобщо си турчин?
Защото вижам,че някои неща не са ти съвсем ясни.