Скъпо, и то двойно! Домати, дини... Вносът определя пазара ни

Иде и нов ръст на цените на енергията, който ще повиши издръжката ни
115
Скъпо, и то двойно! Домати, дини... Вносът определя пазара ни
Снимка: архив, БулФото

Цените на доматите и дините през тази година са двойни спрямо миналата. Килограм оранжерийни домати на едро в момента се предлага по 2,05 лева при 1,19 лева в началото на септември 2017 г., което е с близо 73% повече на годишна база, отчитат последните данни на Министерството на земеделието.

По-скъпо се търгуват и полските домати – с близо 31 на сто за година, като в момента се продават по левче на борсите при 75 стотинки през 2017 г. На пазарите цената на качествени розови домати стига 5,50 лв. за килограм.

При дините ръстът в цените е още по-голям – със 133% за година – от 0,21 лв. за кг в началото на септември 2017 г. до 0,50 лв. през тази. С 58 на сто е увеличението при пъпешите. Миналата година килограмът е бил 0,77 лв., а през тази – 1,22 лв. Нагоре са и цените на прасковите, ако миналата есен те са се предлагали по 0,95 лв. за кг, то през тази вече са 1,42 лв. за кг на едро или с близо 50 на сто нагоре.

Зимнината тази година ще ни излезе по-солена и заради чушките. При тях поскъпването е с 18 на сто за година и на едро се продават по 1,10 зелените и 1,23 – червените. Килограм картофи върви по борсите по 0,55 лв., което е с близо 8 на сто повече спрямо миналата есен, показват още данните на земеделското министерство.

Единствено ябълките и гроздето се търгуват на по-ниска цена от миналогодишната – съответно с 26 и 10 на сто.

Цените са високи, защото вносът определя пазара у нас, коментира пред “Труд” Слави Трифонов, председател на Съюза на градинарите в България. От Полша доматите идват по 70 стотинки за килограм, а в търговските вериги се продават по 2,50 лв., посочи той. Това повлича и цените на родното производство и българските домати се предлагат на пазара по 3,50-4 лева, което е 4 пъти над себестойността им, твърди председателят на съюза. Много често на пъпеши от Гърция например пише, че са от Долни Дъбник.

Статистиката на земеделското министерство отчита сериозен ръст във вноса на плодове и зеленчуци. От януари до май в страната са внесени 141,9 хил. тона пресни зеленчуци и 122,2 хил. тона пресни плодове – респективно с 6,4% и 23,3% повече на годишна база.

Догодина ще е още по-скъпо

Нормално е тази година всички плодове и зеленчуци да са по-скъпи, защото ги няма. Догодина ще е още по-зле, заяви пред "Труд" Красимир Кичуков, зам. – председател на Управителния съвет на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. По думите му за по-високите цени причините са няколко – от една страна климатичните промени, които пречат на лятното производство на открито на зеленчуци. Затова и тази година корнишоните са скъпи и ги няма, даде за пример Кичуков.

Другият фактор е липсата на работна ръка. Останаха само ромите да работят на полето, другите са 80-годишни баби, допълни той. Дори да се предлага по-висока надница, хора няма.

Третата причина е пренасищането на пазара. "Преди години продавахме замразени малини по 2,60-3,30 евро цена на доставка в Германия. Сега цената е едва 1,20 евро. При условие, че берачът иска 1,20 лв. на кг набран плод, как да предложим такава цена, при условие, че себестойността на продукта е 3,30-3,40 евро на кг", обясни заместник-председателят на асоциацията.

По думите му над 80% от плодовете и зеленчуците на пазара у нас са вносни. Решение на проблема, според него, е субсидиите да се дават на тон реализирана продукция, а не на декар, както е в момента.

С близо 31% нагоре е цената на хлебната пшеница тази година спрямо миналата, отчита земеделското министерство. Есента на 2017 г. тон се е продавал по 268 лева, а сега е 352 лева.

По-скъпото зърно вече се отрази на стойностите на брашното. В началото на септември средната цена на едро на брашно тип “500” за страната отбелязва повишение спрямо края на август.

По тържищата в страната цените на продукта са в широкия диапазон от 0,60 лв./кг във Враца до 1,07 лв./кг в София. Поскъпването на брашното вече се отразява и на хляба. В Пловдив цената на хляба се увеличи с 20%, а в Пазарджик – с 30 стотинки. Така 650 грама от най-масовия бял хляб и Добруджа, който досега се продаваше между 65 и 80 ст., вече се предлага по 85 ст. и левче.

Ще плащаме повече за парно, вода и газ от октомври

От “Булгаргаз” искат увеличение на природния газ за последното тримесечие на тази година с около 14 на сто. Вчера от регулатора обявиха в доклад, че подкрепят исканото от газовото дружество поскъпване. Въпреки че шефът на КЕВР Иван Иванов не се ангажира с колко процента точно ще се вдигнат праното и топлата вода, практиката показва, че поскъпването на газа с 10 на сто се отразява на цените на топлото с между 5 и 10%.

Последното увеличение на газа беше от 1 юли. Тогава “Булгаргаз” поиска повишение от над 18% на синьото гориво, а Комисията за енергийно и водно регулиране разреши 10,81%.

За потребителите това се отрази като топлинната енергия поскъпна със 7,33%, а токът – с 2%. Заради увеличените цени на ток, горива и храни националната статистика вече отчете най-високото поскъпване на живота у нас за последните няколко години – инфлацията достигна 3,5 на сто.


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
2
 
! Отговори
extremist преди 5 месеца
ТИКВАТА ДА ВИ ОСИГУРИ РАБОТНА РЪКА, И ЕВТИН ЗАРЗАВАТ СЛЕД КАТО СТЕ СИ ГО ИЗБРАЛИ.
100
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
мухобойко оставка вън недоразумение
99
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не е скъпо, ние сме си бедни. Заплатите и пенсиите са смешни.
98
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Доматите са за селинджърите.
Ний гражданята йедйемь банани.
97
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма домати, защото няма вече селяни.
Жл лю Же лев навремето ги покани да дойдат в София.
Така както Меркел покани мигрантите в Европа.
96
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе защо не виждам никой да протестира.
Дойдоха едни смели момчета от Европа да будят стадото,
но стадото не еВава.
Пра сетата са си добре в Ко чината.
Свикнали са.
95
4
 
9
 
! Отговори
стефчо преди 5 месеца
Щом има банани,за какво са ви домати? догодина ще вкарат пресни домати от Нова Зеландия за 10 лв в ЛИдъла,така че грижи нема..всеки е доволен!
94
5
 
4
 
! Отговори
Жоро преди 5 месеца
До Анонимен 87
Прав си - но слава на БКП(май го прекръстихте на БСП),та да не го лови закона за престъпниците проруски.От 1989г. ви управляват едни и същи лекета.Питам ДОКОГА.Изпразнихте Родината ми наполовина-за първи път от създаването на тази държава.Затрихте тази държава---дано Господ ви възнагради.
93
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма вече села и селяни които да произвеждат.
Балами няма вече.Затова само вносни *** ще ядете.
92
4
 
21
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 5 месеца
ВСИЧКО Е ОТ СКЪПО ПО-СКЪПО, А КЪДЕ Е СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ, С КОЕТО ГЕРБАВИТЕ НИ ЗАЛЪГВАХА ?!!
91
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Никой не иска да работи и на полето и в магазините . Като искате само в държавната администрация и 5 лева домата ви е малко :)
90
3
 
24
 
! Отговори
бай ПЕТКО преди 5 месеца
На тези тър..еи, прекупвачите и стотинка не давам. До като има още наши зеленчуци и плодове купувам само от работливите баби. Оставете ги до като им изгние стоката, да видим какво ще правят !
89
5
 
30
 
! Отговори
az преди 5 месеца
проблема идва от прекупвачите и търговците - купуват по 40 ст. продават по 2лв. Пък като и малкото български производители се откажат да гледат нивите , ще ядете вносна пластмаса на 4 лв килото .
88
4
 
31
 
! Отговори
Victimized преди 5 месеца
"Важното е че сме стабилни и никой не протестира"

Възможност да протестират имат само трудово незаети и студенти, другите се мъчим да вържем двата края.
Отделно с протести нищо не става, скачате там с дни пред парламента, а онези от вътре си го местят от единия крачол в другия.
Изисква се гражданска инициатива, бойкот не големи вериги, бойкот на данъци, бойкот на правораздавателни органи, за да видят Управниците, че хората движат държавата, а не Бате ви Бойко.....
87
4
 
27
 
! Отговори
BatBulgar преди 5 месеца
не са виновни нашите търговци, а тия в парламента, които контролират границата. От там идва проблема, от тия големите, които се отчитат в парламента, за да правят огромни печалби. Купуват се домати в Турция за по 30-40 ст/кг и се продават във Варна на 2.5 лв кг. Нито фактури дават, нито нищо.
86
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абе вие какво очаквате от мутроолигарска кочи.на ниски цени високи заплати и пенсии ли. Ама че наивитет. Как да си сменят джипчетата й яхтите. Толкова народ отидоха в КАН да си купят яхти й как мислите се купуват тези яхти С наду..пване ли. Не с милиони които трябва да ги вземат от някъде а това отнякъде е от вас мака.цитЕ.
85
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Някога ние хранехме почти цяла европа с домати, с наши много вкусни сортове.
Сета по веригите ни пробутват "пластмасови" полски домати.
Чакаме да ни внасят и домати от Финландия. Тези ще са не двойно а осморно по-скъпи, защото в Полша ги гледат в парници и на студено, а във Финландия ще са ги гледали направо в снега.

Това е "модерна" Бъгария - територия, дадена на ангария на "началниците".
84
2
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 5 месеца
кьде са турските стоки нали лирата пада трябва да са с мин цени а те са на двоина
цена чушките и доматите са отвратителни големи криви с бял корен течат между
прьстите на рьката за какво изобщо се изкупуват от тьрг вериги подиграват се с
бьлгарите чесьньт в била е 10 лв кис мляко отдавна мина 1 лев хляба поскьпна драстично сметката за този месец на топлофикация е 6 лв
83
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Продават ни фуражни домати, подходящи за говеда на завишени цени.
Какво падение от страна на едни от първите места в света по производство на домати да стигнем до внос на фуражни.
Сигурно ще е от добрата политика водена от правителтвата вече 30 години.
82
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сезонни зеленчуци си купувам директно вече доста години от възрастно семейство в едно Софийско селце на доста под пазарните цени. Пресно откъснати от градината - неповторим вкус.
Те също са много доволни, че си подпомагат семейният бюджет, че пенсийте им не стигат.