Реколтата е добра! Защо хлябът поскъпва?

Няма основание за повишение в цената, смята експерт
21 сеп 2018 09:30, Петя Славова
75

Няма никакво основание за по-високи цени на хляба. В това бе категоричен председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов пред Bulgaria ON AIR.

"Реколтата е от порядъка на 5,3 и 5,5 млн. тона, това е много добра реколта. По-ниска от миналата година, но води до достатъчно количество зърно. Няма основания за паника, всичко се случва по пазарен начин. Имаме нормален пазар и достатъчно количество зърно", увери той.

Още по темата

Шефът на ДКСБТ посочи, че по-големият проблем са разходите, които се плащат за заплати. По думите му основна причина за повишаване на цената може да бъде по-високата част на бизнеса, който влиза в светлата икономика. Другото било спекула и желание за по-голяма печалба.

Владимир Иванов отбеляза, че всеки септември се наблюдава подобен тип истерия и не се съгласи с тезата, че големите търговски структури са регулатор на пазара. Цената става след срещата между търсенето и предлагането, подчерта той.

"Ще ядем добър хляб. Имаме покълнато зърно, имаме висококачествено и нискокачествено. Да се твърди, че има нужда от драстично поскъпване - не. Ако има някакъв проблем, той е в разходите на съотвения бранш", настоя Иванов.

За финал на разговора той съобщи, че в последните години наблюдаваме висококонкурентен пазар и повишаване на земеделското производство. А свободната пазарна икономика била в сила.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
11
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 39Абе незнам, ама имам наблюдения за София и Пловдив, запод 1500 лева и помощник хлебар неможеш да намериш, да не говорим за шофьори снабдители
43
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Защо42 Че е така-така е.Стой гладен, тогава?На мен ми се наложи на скоро, да събирам сума за лечение на близък, което лечение не покрива касата.Да го оставя да мре ли???Такава е системата-където няма алтернатива-пазарната икономика не важи, приятелю, особено при картелите.Цената на всичко гони международните цени, и нищо чудно, да ги стигне-виж, заплатите са друго нещо.За тях няма пари.
42
2
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Гарантирано от Герб! А това е само началото.И по-малката беля.Канят се да управляват до края на мандата, а острието им, Вл. Горанов, преди време се изпусна, че ще се наложи да се работи до 72 за мъжете, че няма пари за пенсии... А стадото си блее, ли, блее, колко добър овчар го води, взима 50-те лева и пак гласува на изборите за тях....Да не говорим, че ако стане напечено, и по 100 дават.Имат, хората. Малко ли обществени поръчки и саниране минаха през тях? А вие си блейте възхитено, и се чудете
41
5
 
5
 
! Отговори
Защо преди 5 години
забравяме,че всяко нещо струва,толкова колкото е готов, да даде за него някой ,в дадения момент!Основен икономически принцип!
40
1
 
15
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Защото у нас нито икономиката е пазарна нито демокрацията демокрация.
39
0
 
9
 
! Отговори
Хлебопекар преди 5 години
Той дядо за това викаше дайте ми месо, хляб неща, че трудно се изкарва ! :) Прав е специалистът, ако проблемът беше в суровината би трябвало и брашното да скочи осезаемо, а към момента не виждам такова покачване. Аз за това си правя хляба в къщи от години, така ми излиза по-евтино и знам какво точно съдържа.
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 21Бачкаше хлебар за 500 лева, хляба в магазина беше 65 стотинки. Сега е 1 лев, а хлебар взима 700 лева. 2000 лева взима "упратиелкътъ", която ням ни висше, ни нищо, въпреки, че един о от работещите при нас момчета му предстоят държавни изпити по счетоводство и и оправя банките, ама пак меси за 670 лева.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 35Съжалявам, някой от избраните, бяха избрани без мое съгласие, а за други още нямах и право на гласува е :)
36
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24Виж как е в Норвегия. Някой се "замогва" и в се сто да си купи последния модел мерцедес, човек пести и и вести работа за собственото си бъдеще, за бъдещето на децата и общността си. И това е опит от първа ръка. В България, до такава степен сме я объркали, че ако някой помогне на друг, другия ще разправя, как е прекалено помагащия.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз си маам кебапчета с бира, без леб и не ме бърка тая работа :)
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 33ами такива сте си ги избрали бре :)
33
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 5 години
На мен ми е интересно повишаването на цените как започна от средата на годината, предполагам че ще ни изненадат с още увеличения.Та си мисля дали не предстои някаква криза, все пак има цикличност на кризите - 1997, 2008, сега го виждам като да ни отсекат главите през 2019.
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31Да, ама в Норвегия целия народ вижда полза от това, а в България, разни общинари карат Ролс Ройс оказват, че им е под нивото, д карат S класа. В същото време, S класи те ги карат подчинените им, който ходят да бият производители, че да не им идват идеи от рода на - свободен пазар...
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 22Викаш при Жан Виденов хляба като беше 5 цента, икономиката вървеше много добре ;) аре бе
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да взема да се качи малко, че като гледам какви кмфтаци се мъката навън. Гладен бик българският народ, ама и мазен.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ама в Норвегия не реват като се качва борсовата цена на петрола, то тая глупост само в България я има, рИват че се е качвала цента на основна експортна стока, абе луда работа :)
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по-добре със 7-8 стотинки по скъп, отколкото да го няма, като при великото управление на БСП-то и другаря Виденов, мене тия 7-8 стотинки не ме бъркат
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото няма е лекар и и закусвални, като хората. Вие имате ли на идея, че има не десетки а хиляди видове хляб? Но сме ограбени от това. Я някой по че да пече качествен хляб, я платени и проверки от разни служби го закриват за 2 дена. И на никой е му пука.
26
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗАЩОТО В НОРВЕГИЯ ДЕМОКРАТИЧНАТА ЛЕВИЦА НЕ РИТНА 12 БАНКИ А ДОНОСНИЦИТЕ НА ДС НЕ СТАНАХА ОЛИГАРСИ,КОИТО ОЩЕ ГРАБЯТ БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА С РАЗЛИЧНИ ВРЪТКИ И НОМЕРА.