110 г. Независима България! Честит празник, българи!

Страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя
Обновена: 22 сеп 2018 16:04 | 22 сеп 2018 08:00, Петя Славова
144
110 г. Независима България! Честит празник, българи!
Снимка: архив, Булфото

Честваме 110 години от обявяването Независимостта на България. На тази дата през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" в Търново се обявява Независимостта на България, с което страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя, наложена й от Берлинския договор (1878 г.).

Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов.

Според договора териториите на Северна България са включени в т.нар. Княжество България - автономно (самостоятелно) трибутарно ( плащащо данък) княжество, което остава под върховната власт на султана. Южна България под името Източа Румелия получава административна автономия, но участва под политическата и военната власт на султана. Княжеството трябва да участва в изплащането на държавните дългове на Турция (за него е в сила режимът на капитулациите, наложен на Османската империя от Великите сили).

Още по темата

Компанията на Източните железници запазва своите права на територията на Княжеството. Въпреки че васалната зависимост е по-скоро формална, тя затруднява установяването на равноправни икономически и политически отношения между България и останалите държави.

На 22 септември 1908 г. с акта на провъзгласяването независимостта на България княз Фердинант I приема титлата цар. Тъй като клаузите на Берлинския договор 1878 г. са нарушени, възниква остра Балканска криза (190801909). Повечето от Великите сили отказват да признаят независимостта на България, влошават се и българо-турските отношения.

Турция настоява България да й изпрати 125 млн. франка обезщетение, за да се признае българската независимост. С помощта на Русия е постигнато споразумение по възникналите тежки финансови проблеми. Подписани са Руско-турски протокол (1909). Българо-турско протокол (1909) и РУско-български протокол (19091). Според тях Русия опрощава на Турция военните й задължения, останали още от войната от 1877-1878 г., срещу което Турция се отказва от всякакви претенции към България.

От своя страна България трябва да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка. Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България. С провъзгласяването Независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите европейски държави. 110 години след обявяването независимостта в страната се реализират редица инициативи. Кулминацията на честванията по традиция ще се състои във Велико Търново.

С Ден на отворени врати днес Националният военноисторически музей ще отбележи 110-ата годишнина от Независимостта. Това съобщиха от музея.

От 10.00 до 17.00 ч. посетителите ще могат да видят отличия, документи и снимки на генерал-майор Стефан Паприков - външен министър при обявяването на Независимостта на България и главна фигура в дипломатическата й защита. Те са част от личния архив на неговата наследница Зоя Паприкова и фонда на музея.

Посетителите ще могат да се докоснат и до ключови експонати от постоянната експозиция на музея, пренесли през времето духа на историческия акт, ознаменувал стремежа на българския народ за равноправно присъствие на картата на Европа като самостоятелна държава.

Филмите "Независима България" на Огнян Сурдолов и "Фердинанд Български" на проф. Светослав Овчаров, които ще бъдат прожектирани от 11.00 до 13.30 ч. и от 14.30 до 16.00 ч., ще обогатят знанията на посетителите за това знаково за българската история събитие.


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До араламби104 А какво да кажем за комунистите,които дадоха България на чужда сила-СССР,отнеха независимоста й и я ограбиха,както и турци не са я грабили?
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
110 г. Независима България! Честит празник, българи! Страната ни отхвърля васалната си зависимост от Османската империя
Да, имало е патриоти, свършили са хубава работа.

За да може сега страната ни без референдум да я набутат във васална зависимост от ЕU и особено от САЩ.
Независима, ама само на хартия.
112
0
 
1
 
! Отговори
БКП преди 5 месеца
До Анонимен

ПАРТИЯ=ПАРАВАН ЗА МАФИЯТА......
111
0
 
1
 
! Отговори
независимост преди 5 месеца
До extremist

Независими са само несъществуващите държави!
110
0
 
2
 
! Отговори
extremist преди 5 месеца
ТИКВОКРАЦИЯ.....
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Няма независими държави.
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен101 Синовете отговарят за своите дела.
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До ПАРТИЯ = МАФИЯ106 Такава ни я оставиха комунистите от БКП/БСП.Те още са в съдопроизводството.
106
1
 
5
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 5 месеца
Независима държава има там, където има независима съдебна система. Където властва тотална корупция и мафията е смачкала народа, независимост няма ! Днешния народ е смазан, зависим и поробен, това е истината !
105
0
 
2
 
! Отговори
Харалампий преди 5 месеца
Анонимен: 107

Да ама вече няма артисти като Радко Дишлиев ами разни като ники Илиев
104
1
 
3
 
! Отговори
араламби преди 5 месеца
ала-бала... тулупа фердинанд(с малка буква), решил да се прави на мъж... и след 5 години да влезе в Първата св. война, за собствения си инат... И до ден днешен не можем да се отървем от навлеците вкарани от " патриотите" начело със Стамболов
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И защото е празник , затова 110 хиляди са отишли в Гърция и сигурно 2 пъти повече по родните си места и на други такива на купон...никой не го е еня за тези измислени празници.
102
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И от кого сме НЕЗАВИСИМИ,че не мога да се сетя.От ЕС, Банките,Енергото, Топлофикация, ВИК, мобилните оператори, политиците, нежно-сините ни събратя? ПИТАМ-ОТ КОГО СМЕ НЕЗАВИСИМИ БРЕ? Актьорът Радко Дишлиев преди да почине, в последното си интервю заявява: Това не е моят народ. Моят народ се би на Шипка, моят народ прави Велчова завера и вдига Априлско въстание. Моят народ е е__л майката на турците при Одрин през 1912г. Това е моят народ" И бил напълно прав.Това не е моят празник !
101
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бисексуалистът Фердинанд Сакс-Кобург-Гота се САМОПРОВЪЗГЛАСЯВА за цар.
Какъв "национален празник" е това?
Ако не са били съгласни "великите сили", дедовият му щял да стане цар.
Щом толкова ни го натрапват, защо не връщат имотите на внука му?
100
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Скоро.............всички предатели на майка-България , продажници и крадци...........в затворите!!!
99
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
България - над всичко!!!
Честит празник , братя и сестри , българи!!!
Ще оцелеем................напук на външните врагове на България и предателите, които са между нас!!!
98
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До bulgariska102 Я се рзкарай!Дали в твоята родина,приемат европейци,с друга религия?
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Добре де100 Винаги ще има черногледи,но с песимизъм само,не се върви напред.Честит празник на всички!
96
3
 
9
 
! Отговори
Добре де преди 5 месеца
Какво щяхме да съединяваме на 6 септември 1885 г и да провъзгласяваме на 22 септември 1908 ако го нямаше 3 МАРТ 1878 ??? Сетила се Европа да признае българската независимост 30 години, 6 месеца и 19 дни след действителното ни Освобождение! Ако ни бяха много големи приятели европейците, щяха да ни признаят 3 дена или 3 седмици след освобождението ,а не след 30 години! България има един празник и това е 3 март, останалото е почивни дни а администрацията , да си бъркат в ***, както е правила 30 години Европа, преди да ни "признае". Умрели сме и за признанието, няма що!
95
2
 
8
 
! Отговори
- преди 5 месеца
По-скоро почивен ден. Независимост ??? Хайде стига - нека се погледнем право в очи и да си кажем неприятните истини. После ако искаме може и да се оправим. Но не вярвам -зверска корупция и кражби., ненормална среда за почтен бизнес, липса на правосъдие, невъзможност за защита на националните граници в случай на нужда, геноцид над простолюдието, опростачване на подрастващото поколение, какво още......? Независимост???