Една легенда си отива! За 40 г. "Чавдар" навъртя над 500 000 км

Автобусът обаче не отива за скраб, остава като експонат в автопарка
107

13716 гледания   |  Още видео
Повече от 40 години една легенда на българското машиностроене вози пътници. Това е автобусът “Чавдар“.

Произвежданите в Ботевград машини са познати на всеки, а оказва се имат и заклети фенове. Именно такава група хора осъществи последното пътуване на един "Чавдар“, преди той да излезе завинаги в заслужена пенсия.

Над 500 000 километра и няколко десетилетия са преминали под колелата на този "Чавдар".

Собственост на автобусен превозвач в Шумен, возилото събра фенове на класическите автобуси за своя последния курс – обиколка през старите български столици Плиска и Велики Преслав.

Идеята за бенефиса предлажил собственикът на фирмата, а Валентин Иванов се наема с организацията. Той и други любители на старите автобуси имат своя група във Facebook.

След пенсионирането си обаче този “Чавдар“ няма да бъда предаден за скрап или разглобен за части.

Той ще остане като експонат в автопарка на транспортната фирма.

Подробности гледайте в репортажа на Bulgaria ON AIR!


107
Още по темата: автобусЧавдарBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 месеца
До Анонимен 80 Да , хубави времена бяха. Шапка на тояги и ихууу!
97
1
 
1
 
! Отговори
Питам преди 5 месеца
Къде са тръгнали с този Чавдар , като няма колани ?
96
0
 
5
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 5 месеца
До Пламен Василев
Виж какво се случи с българското самолетостроене, корабостроене, производство на мотокари, ДВГ. Същото се случи и с производството на автобусите ни. Навремето преди 1989 градският транспорт в Кабул и други места е бил с автобуси Чавдар.
95
0
 
4
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 месеца
до Константинов,, Да разбрах от давна че 30г. Ни управляват , престъпни групировки, Но просто от човешка гледна точка го призовавам. Викам си , ,, А дано,, и си отоварям ,,А ма на дали,, не съм наивен, просто изразявам мнението си, да направят нещо за България. А що се отнася до годините ми, на 41г. Съм.
94
3
 
3
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 5 месеца
До Пламен Василев

ПЛАМЕНЕ ,НЕ ЗНАМ НА КОЛКО СИ ГОДИНИ,НО СЪС СИГУРНОСТ ТИ КАЗАМ ЧЕ СИ МНОГО НАИВЕН.КАКЪВ БОРИСОВ ПРИЗОВАВАШ И КАКВИ ЕВРОПЕИСКИ ПРОГАМИ?ДОСЕГА Е ТРЯБВАЛО ДОБРЕ ДА РАЗБЕРЕШ ЧЕ БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА 30Г. ОТ ПРЕСТЪПНИЦИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ.НЕ ТЕ ОБИЖДАМ ,ПОМИСЛИ НАД ТОВА КОЕТО ПИША.
93
10
 
14
 
! Отговори
Shark преди 5 месеца
А да питам само - ЗАЩО ВЕЧЕ НЕ ПРОИЗВЕЖДАМЕ АВТОБУСИ, А?!!! КЪДЕ Е ЗАВОДА, А!!! НИЩО, НЯМАМЕ АВТОБУСИ, НО ИМАТЕ БАНАНИ... И ДЕМОКРАЦИЯ, НАЛИ ТАКА. ОЛИГО-СТАДО ТАКОВА.
92
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Реални са 5 млн. километра, я прверете пак.
91
1
 
16
 
! Отговори
Шопо преди 5 месеца
А сеги и чингели не се произвеждат в мутроландия, прогресо на свето.
90
2
 
11
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 месеца
до Г-н. Константинов, да съгласен съм със вас, такае, Но неможели примерно държавата да се намеси, Ако трябва по някоя Европейска програма, но да се въстанови, Ще се отвори работа за много Българи. Аз в Ютуб гледах клип за сградата на завод ,,Чавдар,, сърцето ми плаче в момента вътре спят бездомни кучета. Бойко Борисов не само да ми прерязва лентички като някаква мадама, А да види даа се въстанови завода, за Българско производство на Автобуси, и друга техника.
89
2
 
15
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 5 месеца
До Пламен Василев
ОДГОВАРЯМ ТИ: ПОЧТО НЕВЪЗМОЖНО Е БЪЛГАРИН ДА ИНВЕСТИРА В КАКВОТО И ДА БИЛО.БЕЗБРОИ ИНСТИТУЦИИ СЕ КАЧВАТ НА ГЪРБЪ МУ И САМО РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ПАПАТА НЕ СЕ ИЗИСКВА,И НАКРАЯ СЕ ОДКАЗВА.НИЕ СМЕ КОЛОНИАЛНА СТРАНА ,НЯМАМЕ СОБСТВЕНО УПРАВЛЕНИЕ .УПРАВЛЯВАТ НИ КОЛОНИАЛИСТИТЕ ОТ БРЮКСЕЛ САТОВА И ЧЕСЪНА Е ВНОС.
88
2
 
10
 
! Отговори
Пламен Василев преди 5 месеца
Защо не се намери , някой бизнесмен, и да види по някой начин, да въстановят завод ,,Чавдар,, в Ботевград. Вместо да купуваме Турските автобуси, а пък няма само и автобуси да произвеждат, да почнат да правят Мотокари, Микробуси товарни, Микробуси пътнически, и друго.
87
1
 
10
 
! Отговори
диди преди 5 месеца
Авиобаза Безмер вози своите служители с един такъв Чавдар и едно РД Чавдар.Голяма сензация е всяка сутрин по спирките!
86
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За автобус е напълно нормално половин милион километра. Имайки предвид, че ги е минал за 40 години, то може да се каже, че е каран много малко! Затова и се е запазила машинката в този си вид.
85
2
 
28
 
! Отговори
Стига вече преди 5 месеца
Отива за скраБ... пише се скраП бе... пълна скръб...
84
0
 
40
 
! Отговори
50 год преди 5 месеца
С такъв като ученици сме ходили до Будапеща и се върнахме успешно. Отзад имаше монтирана маса за тихи забавления, като белот и табла и пиене на бира. Имаше и музика от касети със Сиси Кеч и сръбско. Тогава не сме се замисляли, че е добре да има и тоалетна, ама бяхме много млади и непретенциозни. В Унгария видях и истинските автобуси-МАН, Мерцедес и т.н. У нас бяха само в Балкантурист-за немците. Абе млади бахме!
83
0
 
30
 
! Отговори
хм преди 5 месеца
Доколкото си спомням този модел автобуси Чавдар 11 М 4 се произвеждаше по лиценз на "Сетра".Двигателите им бяха на МАН.Окачването беше с въздушни възглавници и возеха меко.За осемдесетте години на 20 век бяха добри.
82
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Автобусът не е на 567000км, а на 2567000км. Превъртян му е километражът поне два пъти. Това няма как да се отчете от собственикът на 40-годишния автобус, който сигурно е купил преди 7-8 години....
81
27
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Червените тролове пак изпълзяха.
Бараките им - ще борят Волво и Мерцедес..

Бенчовци, Миньовци, и Курнелии...превърнаха България в бананова република.
Гнycно червено семе
...вас няма ли кой да бракува
80
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мишо .айнара беше пълна дупка в България. В САЩ е станал две пълни дупки. Иначе, Чавдар е супер як автобус. Да, по времето на мрачния комунизъм правехме нелоши автобуси, издържащи 500000км и 40 години дрънкане по разбитите демократични пътища. Демократична България е една жалка картинка. За времето си Чавдар бяха едни доста добри автобуси, произведени в БОТЕВГРАД!
79
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ех, хубави времена бяха...